Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Το λιμάνι Αλλιώς

Μια μέρα που το λιμάνι της πόλης ήταν Αλλιώς, υποδεχόμενο 20000 ανθρώπους...

Parallaxi
το-λιμάνι-αλλιώς-20050
Parallaxi
1.jpg

Η συναυλία- αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία έφτανε στο τέλος της και εκπροσωπώντας τους διοργανωτές ο Γιάννης Τσολακίδης έγραφε τον επίλογο της βραδιάς με τα εξής λόγια: “Ευχαριστούμε την Parallaxi και τη Θεσσαλονίκη Αλλιώς που λίγο λίγο με το βιβλίο αλλιώς, τα μουσεία αλλιώς, το λιμάνι αλλιώς κ.α. μας κάνει να δούμε πως η ζωή μας μπορεί να γίνει αλλιώς για να μη χρειαστεί να τη δούμε αλλού…”. Αυτή είναι η φιλοσοφία αυτού του αστικού πειράματος σε εξέλιξη με το παράξενο όνομα “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” που γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια με μία παρέμβαση στο λιμάνι της πόλης τον Ιούνιο του 2011.

Η πρόταση για ένα “Λιμάνι Αλλιώς” πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία! Περίπου 20.000 επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Parallaxi και της “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” που σε συνεργασία με τον ΟΛΘ ζωντάνεψαν το λιμάνι της πόλης σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Μία προκυμαία χαλάρωσης και ψυχαγωγίας με την ωραιότερη θέα στον κόσμο, υπαίθριες και στεγασμένες αγορές, ουζερί, εικαστικές δράσεις, ξεναγήσεις, θαλάσσια συγκοινωνία, ταξίδι στην ιστορία της μετανάστευσης στην πόλη…

Αυτά και πολλά ακόμη για 12 ώρες το Σάββατο, 4 Ιουνίου άλλαξαν την εικόνα του πλέον ζωτικού κομματιού της Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα των Δράσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ: Πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας, αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας με το πλοίο “Spirit of Athos”.

ΜΙΚΡΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ: Δράσεις για παιδιά στον αυλόγυρο του παιδικού σταθμού του ΟΛΘ. Η Σχεδία στην Πόλη κάλεσε τα παιδιά να ανακαλύψουν πληροφορίες για λιμάνια και θάλασσες, για ταξιδευτές και θαλασσοπόρους μέσα από ένα διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι. Τα Παιδιά εν Δράσει μάθανε στα παιδιά τα μυστικά του ψαρέματος μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο “Τα παιδία ψαρεύει…” και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ένα ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ: Θεματικές Δράσεις στα μουσεία που βρίσκόντουσαν εντός του Λιμανιού. Το Μουσείο Φωτογραφίας πρόβαλε φωτογραφίες από το παρελθόν και το παρόν του Λιμανιού. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχτηκε την ομάδα ΣΩΜΑΩΣ με την εικαστική μουσικό-χορό-θεατρική παράσταση “Αντι-σώματα” και το Μουσείο Κινηματογράφου άνηξε τις πόρτες του για το κοινό και πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ για τα λιμάνια.

ΤΟ “ELLIS ISLAND” ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Στο Εντευκτήριο του ΟΛΘ πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στη μετανάστευση στη Θεσσαλονίκη. Σκηνογραφική εγκατάσταση εμπνευσμένη από τη μετανάστευση με κουστούμια, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα καθώς και έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην ιστορία του λιμανιού της πόλης τον τελευταίο αιώνα. Επιπλέον, βίντεο από την ιστορία της πόλης τον 20ο αιώνα μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης.

Η ΑΓΟΡΑ ΠΛΑΪ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Στήσιμο μίας πρότυπης αγοράς τροφίμων, βοτάνων και άλλων προϊόντων που θα μπορούσε να λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση μέσα στους χώρους του λιμανιού.

Pillbox Bazaar: Το Pillbox γιόρταζε ένα χρόνο δημιουργίας. Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τα πιο πρωτότυπα σχέδια σε κοσμήματα, αξεσουάρ, χειροποίητα ρούχα, vintage κομμάτια, υποδήματα & γυαλιά ηλίου, είδη διακόσμησης, χειροποίητα σαπούνια, βιολογικά καλλυντικά και πίνακες ζωγραφικής.

Υπαίθριο ουζερί σε συνεργασία με γνωστό ουζερί της πόλης που θα προσφέρει ούζο και μεζέ στο κοινό. Ο Φώτης Θεοδωρίδης επενδύει το μεσημέρι μουσικά.

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: Διαμόρφωση της ανακαινισμένης προκυμαίας σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας με σεζ λονγκ, ομπρέλες, περιοδικά και βιβλία σε συνεργασία με την “Ανακύκλωση βιβλίου 2η ευκαιρία”. Παράλληλα, θα προσφέρεται μενού take away σε χαμηλή τιμή για κατανάλωση στο συγκεκριμένο χώρο. Οι παραγωγοί του Republic 100.3 Λευτέρης Κορδιάος, Έλενα Αγγελίδου και Βάσω Βλαχοπούλου επιμελήθηκαν τη μουσική.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ: Συγκέντρωση ιστιοπλοϊκών πλοίων στην παραλία, σε συνεργασία με ιστιοπλοϊκούς ομίλους της πόλης, που καλούσαν τον κόσμο στο εσωτερικό του λιμανιού σε μία προσπάθεια αναβίωσης ιστορικών φωτογραφικών στιγμιοτύπων από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Μοναδικές Ξεναγήσεις στα άδυτα του λιμανιού με λεωφορείο του ΟΛΘ και ξεναγούς που αφηγήθηκαν την ιστορία του.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ: Η ομάδα του Οpen Coffee Θεσσαλονίκης συμμετείχε με σύνθημα “κάθε ιδέα ένα καράβι που αναζητεί λιμάνι”, παρουσιάζοντας νέους και νέες που μέσα από τις ιδέες τους, την εφαρμογή καλών πρακτικών και τη χρήση νέων τεχνολογιών προτείνουν λύσεις και χρήσεις για το λιμάνι και όχι μόνο. Ο Γιάννης Μαλλίδης, Υπ Διδάκτορας στο τμήμα Μηχ. Μηχανικών του Α.Π.Θ. μίλησε για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω του Λιμένα της. Οι archIV+ παρουσίασαν όνειρα φτιαγμένα σε λογισμικό για το πώς θα μπορούσαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να αποφασίσουν για τον σχεδιασμό της πόλης τους, ίσως χωρίς αρχιτέκτονες και κεντρικό σχεδιασμό. Ο Θωμάς Τσιπουλάνης, IT Manager του ACTNOW, εστίασε στις διαδραστικές εκθέσεις, ως όχημα για την παρουσίαση καινοτόμων πολιτικών και πρωτοβουλιών για πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Δημήτρης Στεφανίδης, αρχιτέκτονας, παρουσίσασε το “TOKEN” έναν μηχανισμό κοινωνικής ανταμοιβής, με σκοπό να διεγείρει και να ενθαρρύνει την συλλογικότητα μέσω της παρότρυνσης των ατόμων στην συμμετοχή τους με τα κοινά. Ο Δαβίδ Αμπαρτσουμιάν πρότεινε το σύστημα Υδρόκυκλος, ένα διαπερατό σκυρόδεμα το οποίο επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των αστικών όμβριων υδάτων. Η SygmaTeam, παρουσίασε ένα από τα πρώτα της project με τίτλο “santixalkidikidenexei.gr”. Οι NoScale παρουσίασαν το project τους “Check-in The_Cαλονικη, η πόλη στο χέρι σου” μια παρέμβαση στο λιμάνι για την υποδοχή στην πόλη και το ταξίδι σε αυτήν. Η Μαρία Μαλινδρέτου-Βήκα και ο Πάνος Βούλγαρης των Mal-Vi Architects παρουσίασαν τη νέα πύλη της πόλης, μία αρχιτεκτονική μελέτη για τη ζεύξη του Θερμαϊκού Κόλπου.

Προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιμανιού στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης:  “Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι Προοπτικές Ένταξής του σε Ευρωπαϊκά Διακρατικά Δίκτυα Πολιτιστικών Διαδρομών”. Μία παρουσίαση της Όλγας Δεληγιάννη. Η εργασία- πρόταση ανάπλασης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης Ecoweek δίνει μία απτή εικόνα για τις εναλλακτικές δυνατότητες του Λιμανιού της πόλης. Μία μελέτη για τη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Μία παρουσίαση βασισμένη σε οπτικοποιημένο υλικό με την επιμέλεια της Marnet ΑΤΕ. Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο κοινό το master plan για τη μελλοντική ανάπτυξη των χώρων του. Ακολούθησαν δύο προβολές της ταινίας “Η πόλη των χαμένων παιδιών” των Ζενέ και Καρό από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

9 ΔΩΜΑΤΙΑ: Τα παλιά ψυγεία του Λιμανιού μετατρέπονται σε έναν πειραματικό πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Διαδραστικό happening με αφορμή το λογοκριμένο “μπουρδέλο” του Ηλία Πετρόπουλου. Σύλληψη – σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Λαζαρίδου, Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αθηνά Ευσταθίου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Χριστίνα Χατζηβασιλείου και Κατερίνα Σολωμονίδου.

Η πρόταση του Philippe Laferrière είναι να ξαναδώσει ζωή με την ζωγραφική και με τη μουσική και χάρη στη βοήθεια γνωστών μουσικών της πόλης σ’ ένα χώρο όπου παίχτηκε κάποτε η ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η Gallery Myrό, ο χώρος σύγχρονης τέχνης του Antique’s House, συμμετείχε με τον Θανάση Πάλλα, Επίκουρο Καθηγητή Εικαστικών Τεχνών & Ψηφιακής Εικόνας, και το έργο του, DYS/TOPIA (2004-…).

La boutique obscure– 4 ώρες κοινής ζωής σ’ ένα ψυχρό ή θερμό χώρο, ο ένας κοντά στον άλλο, απέναντι, μπροστά, μέσα του σε μια ευαίσθητη ισορροπία ελευθερίας, γνώσης, εμπειρίας. Συμμετέχουν: Κατερίνα Γκαγκάκη, Φανή Μπουτούρογλου, Κούλα Παπαδημητρίου, Κώστας Παπασταματίου, Έλλη Χρυσίδου.

desthess, Η Θεσσαλονίκη όπως είναι- Τα video της ομάδας.

Το θεατρικό σχήμα της Ούγκα Κλάρα με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Σακατζή παρουσιάζει  αποσπάσματα από το έργο του Μάρτιν Κριμπ “Στην Εξοχή”.

sygorma project V: Η ποίηση ερωτοτροπεί με τις άλλες τέχνες. Πέντε καλλιτέχνες φλερτάρουν με την ποίηση.  Μουσική, ζωγραφική, φωτογραφία και video ντύνονται και ντύνουν την ερωτική ποίηση της Αναστασίας Γκίτση. ποίηση: Αναστασία Γκίτση, ζωγραφική: Αναστασία Παπαθανασίου, μουσική: Ηλίας Χατζόγλου, video/photography: Αλέξης Δοβρίδης, φωτογραφία: Gemmamou.

Το  Π.Ε.Θ.Ε.Α. (Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)  – Αργώ παρουσίασε το πρότζεκτ  «Αργώ – το Ταξίδι», μία ανοικτή πρόβα της  θεατρικής ομάδας του  Π.Ε.Θ.Ε.Α. – Αργώ για την παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας κατά  των ναρκωτικών στις  14 Ιουνίου.

Project Exit (Εγχείρημα Εξοδος)– Οι τελειόφοιτοι της σχολής Θεάτρου των ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσίασαν μια δράση με θέμα τον εγκλεισμό. Πέντε άνθρωποι ξυπνούν σ’έναν χώρο που δεν γνωρίζουν, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους και χωρίς έξοδο… Σκηνοθετική επιμέλεια από την σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια της σχολής, Νόπη Ράντη.

Παράσταση του σχήματος σαξοφώνων Sax Nouveau στον αύλειο χώρο των ψυγείων.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΕΥΓΕΙ…:  Πλωτές συναυλίες σε φορτηγίδα με φόντο την πόλη μπροστά στην καινούρια προκυμαία του πρώτου προβλήτα από τους Φοιτητές της Ειδίκευσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με διδάσκουσα την Αγγελική Καθαρίου, τους Ku-Klux Sax, τους  Μοτέλ Σελενίκ και  τους Los Mujeros

ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ: Mια Θεατρική παράσταση βασισμένη στο εργο του Άκη Δήμου «Έλα να δεις τα κύματα» που γράφτηκε με αφορμή το προτζεκτ «Το λιμάνι αλλιώς». Τρεις σύντομες, καθημερινές ιστορίες, τρία επεισόδια στο ίδιο λιμάνι: ένα ζευγάρι μαλώνει και-ίσως-χωρίζει, ένα αγόρι ψάχνει τον πατέρα του, δυο νεαροί άντρες περιμένουν να συναντήσουν την ωραιότερη γυναίκα της πόλης. Ανάμεσά τους, νερά και καράβια… Σκηνοθεσία: Ευρώπη Αργυροπούλου- Συμμετέχουν: Χριστίνα Αναγνώστου, Τέλης Ζαχαράκης, Βαγγέλης Καλλίτσογλου, Δημήτρης Κοϊδης, Δημήτρης Κρίκος, Γιάννης Τρανίδης.

ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ ΤΙΣ ΡΙΠΕΣ: Ο Δημήτρης Σταμπολής και η N-Orasis φωτίζουν τους γερανούς 3,4,5 και 6 κοντά στην Αποθήκη 8.

Woyzeck, μια μουσική παράσταση δρόμoυ. Οι φοιτητές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας, σε συνεργασία με τους φοιτητές του μαθήματος «Εφαρμογές μουσικού θεάτρου» από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., παρουσίασαν τον Woyzeck, μια μουσική παράσταση δρόμου, βασισμένη στη μουσική του Tom Waits για την ομώνυμη παράσταση του Robert Wilson το 2002.

Νυχτερινή συναυλία γνωστών τραγουδοποιών της πόλης με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία βασισμένο σε μία ιδέα του Γιάννη Τσολακίδη, με την επιμέλεια του 9.58 της ΕΡΤ3. Συμμετείχαν οι: Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ανδρέας Καρακότας, Γιάννης Μήτσης, Δημήτρης Νικολούδης, Στάθης Παχίδης, Κώστας Πρατσινάκης, Κατερίνα Σιάπανρα, Γιάννης Τσολακίδης, Μαρία Φωτίου, Αλεξία Χρυσομάλλη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Η Ένωση Πεζών σε συνεργασία με τη Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία και τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα μες στο Λιμάνι και οι Έλληνες Διασώστες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων των παρευρισκομένων.

Poster

thess_alliws-16.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα