Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Βιτρίνα 5: ΨυχοσύνΔεση

Η τελευταία στη σειρά και πιο παιχνιδιάρικη από όλες τις βιτρίνες που επεμβήκαμε στο πλαίσιο του ‘’Made in Thessaloniki#2’’ και τη δράση ‘’Φόβος Κενού’’, εγκαινιάστηκε στη Βηλαρά 2. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή βίντεο-εγκατάσταση που λειτουργεί διαδραστικά με τους περαστικούς. Ο δημιουργός της Γιάννης Χαρλαμπίδης εξηγεί τη σύλληψη της, καθώς και τη λειτουργίας της. Πάντα η […]

Parallaxi
βιτρίνα-5-ψυχοσύνδεση-9411
Parallaxi
vitrina-1.jpg

Η τελευταία στη σειρά και πιο παιχνιδιάρικη από όλες τις βιτρίνες που επεμβήκαμε στο πλαίσιο του ‘’Made in Thessaloniki#2’’ και τη δράση ‘’Φόβος Κενού’’, εγκαινιάστηκε στη Βηλαρά 2.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή βίντεο-εγκατάσταση που λειτουργεί διαδραστικά με τους περαστικούς. Ο δημιουργός της Γιάννης Χαρλαμπίδης εξηγεί τη σύλληψη της, καθώς και τη λειτουργίας της.

Πάντα η σχέση του κενού και του χώρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη εννοιολογικά και ουσιαστικά. Το κενό από μόνο του δε δίνει καμιά ώθηση για δημιουργία, αλλά παρέμβαση του ανθρώπου στο χωρικό κενό μπορεί να γίνει μεταφορικά το μέσο που θα οδηγήσει στην επικοινωνία του καλλιτέχνη με την πόλη. Δομικά στοιχεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, ο ήχος, οι λέξεις, οι εικόνες, γίνονται εργαλεία, γίνονται παιχνίδι, γίνονται φράσεις, εικόνες, μουσική. Γίνονται το μέσο για να συνομιλήσουν οι άνθρωποι με το χώρο, ανακαλύπτοντας τις πιο μικρές πτυχές μιας πολυπρισματικής σχέσης. Μέσω αυτού του έργου, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει αυτό το δημιουργικό κενό. Μπορεί να προσφέρει τις δικές του λέξεις, οι οποίες θα το γεμίσουν με ένα – μοναδικό κάθε φορά – μουσικό θέαμα.

Πλησιάστε στην βιτρίνα που σας προτρέπει να την εμπνεύσετε ( Inspire me… ), πατήστε το ασημένιο κουμπί και πείτε της μια πρόταση στα αγγλικά. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οι λέξεις σας θα μετατραπούν σε ένα τραγούδι με μοναδικούς στίχους, συνοδευόμενοι από μουσική υπόκρουση και εναλλασσόμενες φωτογραφίες. Έχετε ακόμα απορίες; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: Αγγίξτε το ασημένιο πλήκτρο που βρίσκεται στα αριστερά της βιτρίνας. Όσο το κρατάτε πατημένο, πείτε μια πρόταση στα αγγλικά, δυνατά και καθαρά. Αφήστε το, και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει το τραγούδι. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αφού τελειώσει το τραγούδι. Θέλετε λίγη ακόμα βοήθεια; Δοκιμάστε να πείτε τις ακόλουθες εκφράσεις, και μην ξεχνάτε ότι ακόμα και οι ίδιες εκφράσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό τραγούδι κάθε φορά: What a wonderful world, Back to reality, Believe in the city, Keeping up with you, This is love κλπ.

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης είναι αρχιτέκτονας Μηχανικός, Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2007-2013) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πολυτεχνική Σχολή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με άριστα. Το 2009-2010 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο TU του Βερολίνου ως φοιτητής Erasmus. Είναι πολυπράγμων, με εμπειρία σε διάφορους τομείς, και αναζητά το διαφορετικό έχοντας πάντοτε επίγνωση του δυνατού. Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην πληροφορική, έχοντας από μικρός δημιουργήσει μεγάλα project όπως το παιχνίδι Glory Lands. Έτσι, το 2010 έγινε δεκτός να εργαστεί στην ομάδα Λογισμικού Πειραμάτων (PH/SFT) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Εκεί εργάστηκε μέχρι και το τέλος του 2012, όπου αναγκάστηκε να διακόψει για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στο σύντομο αυτό διάστημα εργάστηκε και ολοκλήρωσε 4 συστήματα (CernVM Online, CernVM Micro, CernVM Builder, CernVM Agents) για το project CernVM. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωσε τη διπλωματική του εργασία με τίτλο “ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση κτιρίου γραφείων στο CERN” στην οποία συνδύασε τις αρχές του βιοκλιματικού και του παραμετρικού σχεδιασμού με αλγορίθμους που ανέπτυξε. Μια πιο πρώιμη εκδοχή του παρόντος project παρουσιάστηκε και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ τον Φεβρουάριο του 2013 στο μάθημα των εικαστικών, αποσπώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η δράση Φόβος Κενού/Horror Vacui για το “Made in Thessaloniki#2- Eπεμβαίνοντας στο δημόσιο χώρο” υποστηρίζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Εμπορίου

*Η εγκατάσταση θα παραμείνει μέχρι τις 15 Μαΐου

*Για τις υπόλοιπες βιτρίνες πατήστε την ετικέτα βιτρίνες, ακριβώς από κάτω, για να διαβάσετε τα πάντα γύρω από αυτές

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα