Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

West side story-Γιορτάζοντας 4 χρόνια Θεσσαλονίκη Αλλιώς

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από μια ανάγκη ενός διαφορετικού εορτασμού των 20 χρόνων του free press της parallaxi και από τη διάθεση μου να πάμε ένα βήμα παραπέρα από την κριτική που ασκούσαμε στα δημόσια πράγματα της πόλης και να προτείνουμε με πράξεις όσα σκεφτόμασταν. Η πρώτη μεγάλη και εξαιρετικά πετυχημένη του […]

Parallaxi
west-side-story-γιορτάζοντας-4-χρόνια-θεσσαλονίκη-20112
Parallaxi
west.jpg

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από μια ανάγκη ενός διαφορετικού εορτασμού των 20 χρόνων του free press της parallaxi και από τη διάθεση μου να πάμε ένα βήμα παραπέρα από την κριτική που ασκούσαμε στα δημόσια πράγματα της πόλης και να προτείνουμε με πράξεις όσα σκεφτόμασταν. Η πρώτη μεγάλη και εξαιρετικά πετυχημένη του δράση μετασχηματίστηκε σε ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη, ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, καθώς το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 150 χιλιάδες άνθρωποι και έχει οργανώσει 28 συνολικά μικρά ή μεγάλα projects στην πόλη και το εξωτερικό.

Με άξονες το δημόσιο χώρο και την ορθή χρήση του, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δράσεις και την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και την ανακάλυψη κρυμμένων θησαυρών της πόλης, επεμβήκαμε δραστικά αλλάζοντας την καθημερινότητα περιοχών, κτιρίων ή, συστήνοντας ξανά ξεχασμένες γειτονιές. Δημιουργώντας πάρκα, ανακαινίζοντας κτίρια ιστορικών οργανισμών που πλήττονται από την κρίση, οργανώνοντας ένα ετήσιο φεστιβάλ δημιουργικότητας, επεμβαίνοντας σε σημεία παραμελημένα όπως οι ανατολικές ακτές και το δάσος του Σέιχ Σου, προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη καταξιωμένους ειδικούς από το εξωτερικό για διαλέξεις και workshops, εκθέτοντας τις δουλειές σπουδαίων νέων δημιουργών στο εξωτερικό, στο δημαρχείο της Στουτγάρδης, οργανώνοντας με απίστευτη συμμετοχή κόσμου διεθνείς ημέρες, όπως η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Euclid Network στο Στρασβούργο, φέρνοντας τον πολιτισμό σε υποβαθμισμένες γειτονιές που δεν συνήθιζε να πηγαίνει, υλοποιώντας δράσεις για αστέγους, άπορους, ρομά και αποφυλακισμένους, νυχτερινές δράσεις σε μουσεία, παιχνίδια θησαυρού σε αρχαιολογικούς χώρους και δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα events που άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα της πόλης και την αστική της συνείδηση. Περισσότεροι από 250 εθελοντές έχουν δουλέψει πλάι στη δεκαμελή ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς για τις δράσεις ενώ πιστοί στο πνεύμα της συνέργειας που διακατέχει από την αρχή τη δράση συνεργαστήκαμε με περισσότερους από 300 φορείς και ομάδες και πάνω από 2000 δημιουργούς.

WestSideStory Ένα συμβολικό ταξίδι στην άγνωστη δυτική πλευρά της πόλης 4 χρόνια «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς»

Η γενέθλια δράση για τα 4 χρόνια του αστικού πειράματος της Parallaxi “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ανάδειξη μιας από τις σημαντικές περιοχές στις παρυφές του κέντρου της πόλης που παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανεξερεύνητη. Με τη συμμετοχή νέων δημιουργικών δυνάμεων, ομάδων ή ατόμων, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα επιχειρήσουμε να χαρτογραφήσουμε τη δυτική είσοδο…

Επιλέγοντας εμβληματικά κτίρια και σημεία, αναδεικνύοντας την ιστορία και την χρήση τους και επικεντρώνοντας σε διαφορετικούς άξονες δημιουργικότητας, Μουσική, Θέατρο, Εικόνα, Χορός, Design, Αρχιτεκτονική, Grafiti, επιστρατεύοντας δημιουργούς παρουσιάζουμε με τη μορφή του διαδοχικού περιπάτου στα σημεία της ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα της πόλης, που θα ξεκινήσει το πρωί του Σάββατου 14 Ιουνίου και θα τελειώσει το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουνίου.

Πού;

Με κέντρο βάρους την παλιά περιοχή Τσάιρ, αυτή η μεγάλη, πέραν των δυτικών τειχών περιοχή, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά μετά την πτώση των παραθαλάσσιων τειχών της πόλης και τη δημιουργία του Κήπου, το Μπεχτσινάρ, μια περιοχή λίγο πιο πάνω από τη δυτική πλευρά του σημερινού λιμανιού και μέχρι περίπου την οδό Μοναστηρίου της εποχής, που τοποθετείται στη χάραξη της σημερινής Γιαννιτσών. Συνολικά, η νέα μας δράση θα λάβει χώρα στην περιοχή που περικλύεται ανάμεσα στην δυτική είσοδο της πόλης, την οδό Αναγεννήσεως, τη Γιαννιτσών και τους Λαχανόκηπους.

Προσχέδιο προγράμματος

Το διήμερο θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις, αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις, οργανωμένες ξεναγήσεις σε όλη την περιοχή τα κτίρια και την ιστορία τους αλλά και προτάσεις για μελλοντική της ανάδειξη.

Εθνογραφικό πορτρέτο

Για τις ανάγκες της δράσης έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κοινωνικών ανθρωπολόγων, πολεοδόμων και εθνογράφων, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Άγγελοπουλου, με στόχο την καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, των προβλημάτων των κατοίκων της και των προσδοκιών για το μελλοντικό μετασχηματισμό της. Από την έρευνα θα προκύψει ένα εθνογραφικό πορτρέτο που για πρώτη φορά γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης.

Αρχιτεκτονική έρευνα

Παράλληλα πραγματοποιούμε με τη συνεργασία τμημάτων του Πολυτεχνείου και την ερευνητική ομάδα νέων αρχιτεκτόνων μια αρχιτεκτονική έρευνα για τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αφορούν την ανάπλαση της περιοχής καθώς και για τη σημερινή εικόνα της γειτονιάς, τα κτίρια που διασώζονται και τις μελλοντικές τους δυνατότητες. Η έρευνα θα συνοδευτεί από ένα workshop βασισμένο στην απόπειρα να αλλάξουν με έξυπνες εφαρμόσιμες ιδέες η καθημερινότητα της γειτονιάς. Σε μια περιοχή της πόλης που ασφυκτιά από την υποβάθμιση, την παραβατικότητα και την ανεργία. Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών θα παρουσιαστούν το Σαββατοκύριακο της δράσης στην περιοχή.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το προπαρασκευαστικό μέρος περιλαμβάνει ακόμη ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει και θααφορά τους μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής,του 64oυ 6/θ Δημοτικό Σχολείο, του 30ου Γυμνάσιου, του 4ου Ολοήμερου Ειδικού Σχολείου και του 95ου Νηπιαγωγείου. Στόχος της δράσης στα σχολεία είναι η βελτίωση της ποιότητας του καθημερινού χώρου των παιδιών της γειτονιάς (αυλή σχολείου, δημόσιος χώρος της γειτονιάς) μέσα από μικρές αναπλάσεις, καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων της περιοχής για ένα πιο οικείο, φιλικό και ασφαλή δημόσιο χώρο στην περιοχή. Το πρόγραμμα που αποτελείται από επτά  (7) στάδια και αποτελεί μια καινοτόμα προσέγγιση του τρόπου που τα ίδια τα παιδιά εμπλέκονται στο σήμερα και αύριο της γειτονιάς τους.

Πολιτιστικό πρόγραμμα

• Το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου οι δράσεις που θα είναι ανοικτές σε όλη την πόλη περιλαμβάνουν. Περιπατητικές ξεναγήσεις από ειδικούς ξεναγούς.

• Μεταμόρφωση του εξωτερικού τοίχου του ιστορικού παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού από νέους streetartists οι οποίοι θα αποτυπώσουν σκηνές από την ιστορία της πόλης, αλλάζοντας την εικόνα της Δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης.

• Συναυλία από το σχήμα Αιμίλιος Ριάλδης των μουσικών της ΚΟΘ στο προαύλιο της βίλας Πετρίδη, του ροζ κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως, απέναντι από τα δικαστήρια.

• Θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο, βασισμένη σε ιστορίες ανθρώπων που έζησαν ή έγραψαν για την περιοχή αυτή στη διάρκεια ενός αιώνα σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη που θα πραγματοποιηθεί στο χώρου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού από όπου αναχώρησαν τα τρένα με τους Εβραίους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου. Συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ.

• Θεατρική παράσταση με την ομάδα Πάπαλαγκι στην αυλή της Κτηνιατρικής Σχολής της οδού Γιαννιτσών με τις ‘’Σκηνές κυνηγιού’’ του Μάρτιν Στερ.

• Μία περφόρμανς σχεδιασμένη πάνω στην ιστορία της περιοχής από το studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ σε συνεργασία με την ομάδα dieWolke, που θα γίνει στο οδόστρωμα τη οδού Σαπφούς

• Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το FutureCityGame, ένα διαδραστικό παιχνίδι που παίχτηκε στους δρόμους όλης της Ευρώπης από τη Γλασκώβη μέχρι τη Μόσχα από το Βρετανικό Συμβούλιο και έχει σκοπό να προάγει ένα νέο τρόπο σκέψης στις γειτονιές πόλεων και τους κατοίκους τους σχετικά με τους νέους τρόπους για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

Οπτικοακουστικό υλικό

Παράλληλα…

Θα εκδοθεί ένας ειδικός οδηγός με όλα όσα αφορούν στην περιοχή και θα παραχθεί βίντεο με όλη τη δράση και πολλές ακόμα εκπλήξεις που αποτελούν την αρχή της ενασχόλησης μας με μια από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές της πόλης ξεκινά.

Στόχος

To WestSideStory αποτελεί για μας μια ακόμα ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα προβλήματα μιας περιοχής παραμελημένης από το σύνολο της πόλης και να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον της.

*Η δράση εντάσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και η συμμετοχή σε αυτήν, όπως και σε κάθε δράση του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι δωρεάν.

**Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα μέσω του www.parallaximag.gr.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα