Θεσσαλονίκη

Παίζουν ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη;

Το ράγκμπι είναι εδώ, και όταν λέμε εδώ, δείχνουμε τόσο Ελλάδα, όσο και Θεσσαλονίκη.

Έλενα Ταξίδου
παίζουν-ράγκμπι-στη-θεσσαλονίκη-180377
Έλενα Ταξίδου

ραγμπι-λαιονς-1 (1)

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του Έλληνα με το ράγκμπι, συνήθως φαντάζει ως άθλημα κατά την διάρκεια του οποίου 30 άτομα σε ένα γήπεδο “πλακώνονται” με πρωταγωνίστρια μία ιδιαίτερου σχήματος μπάλα και υπόκειται σε κανονισμούς που -μεταξύ μας- κανένας δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα.

Το ράγκμπι όμως είναι εδώ, και όταν λέμε εδώ, δείχνουμε τόσο Ελλάδα, όσο και Θεσσαλονίκη. Στέκεται από το 2004 περίπου, με το “ξύλινό του το σπαθί”, στη σκιά δικέφαλων αετών και μυθικών θεών, προσπαθώντας να αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει το κομμάτι ενδιαφέροντος που του αναλογεί σε μια μαζικά εθισμένη στο «γκολ» –όσον αφορά στα αθλητικά- κοινωνία.

Υπήρξε ολυμπιακό άθλημα από το 1900 ως το 1924 και επανέρχεται στους Ολυμπιακούς του 2016. Η ΓΓΑ σταμάτησε να το αναγνωρίζει καθώς το 2014 η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι κλείνει. Προς το παρόν οι ομάδες ράγκμπι στην Ελλάδα υπάγονται στην Ομοσπονδία του Χάντμπολ. Παρά το γεγονός πως δεν έχει δικό του πρωτάθλημα και περιορίζεται στα τουρνουά και τους αγώνες επίδειξης, προσελκύει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, ανοίγοντας τον κύκλο του κοινού του ευρύτερα των φίλων και συγγενών των αθλητών.

«Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι το αγαπημένο του Έλληνα, αλλά το ράγκμπι του ταιριάζει περισσότερο. Είναι ένα σκληρό άθλημα που παίζεται από ευγενείς. Αυτή είναι η κουλτούρα του και νομίζω πως αυτή είναι και η κουλτούρα του Έλληνα.» μας είπε ο Παύλος Πισκούλης από τους Lions της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη αν και δεν της φαίνεται κρύβει στη σκιά του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ δύο ομάδες ράγκμπι. Τους Lions και τον Ηρακλή. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξε περίοδος όπου στην πόλη δραστηριοποιούνταν και τρεις ομάδες ράγκμπι ταυτόχρονα. Πρώτα ο Σπάρτακος, μετά ο Ηρακλής και έπειτα οι Μακεδόνες Ευόσμου. Οι εσωτερικές προστριβές στις ομάδες οδήγησαν μέλη και αθλητές στην διάσπασή τους και τη μετέπειτα δημιουργία άλλων ομάδων, φτάνοντας στο σήμερα.

Μιλήσαμε με υπευθύνους και από τις δύο ομάδες της πόλης για την μικρή δυτική έκφανση στο σύμπαν της Θεσσαλονίκης και οι απόψεις διίστανται.

Σε αυτό που συμφώνησαν είναι πως το ράγκμπι δεν αποτελεί πρώτη επιλογή στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα. Ωστόσο με τα χρόνια έχουν παρατηρήσει μία άνοδο στην προσέλκυση του κόσμου. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό παίζει κατά κόρον η έντονη διαδικτυακή παρουσία των ομάδων και κατά δεύτερον το «από στόμα σε στόμα».

Ωστόσο υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν κάποιο μέλλον στο ράγκμπι και άλλοι που ρεαλιστικά αναφέρουν τα παραδείγματα συλλόγων όπως ο ΠΑΟΚ ή ο ΑΡΗΣ, οι οποίοι στο παρελθόν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ομάδες αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον αναμενόμενο κόσμο γύρω από αυτή την εκδοχή της δημοφιλούς φανέλας τους. Πόσο μάλλον για άλλες ομάδες που δεν έχουν το boost ενός φτασμένου brandname.

Εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης αυτή την στιγμή οι παίκτες καλούνται να πληρώσουν συνδρομές στις ομάδες τους αλλά το ράγκμπι εκτός αυτού είναι αρκετά προσιτό οικονομικά άθλημα. Δεν απαιτεί κάτι περισσότερο σε εξοπλισμό πέραν της στολής η οποία προς το παρόν καλύπτεται από μικροχορηγίες.

Οι Lions δημιουργήθηκαν το 2008. Μετράνε 40 συνολικά αθλητές και δύο τμήματα. Ένα ανδρών και ένα γυναικών το οποίο απαρτίζουν 11 γυναίκες. Έδρα των φιλικών του αγώνων αλλά και των προπονήσεών του είναι το Γήπεδο του Παπάφειου ενώ ο Σύλλογος κάνει προσπάθειες να στήσει και Ακαδημίες Ράγκμπι απευθυνόμενες σε ανηλίκους.

Το ράγκμπι περιγράφεται από τους ανθρώπους του στην Θεσσαλονίκη ως ένα ομαδικό, δυναμικό και ευγενές άθλημα. Και όσο η πόλη δεν έχει την δυνατότητα πρακτικά να μετρήσει επίσημους τίτλους, μετράει κιόλας μεταγραφές.

«Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου παιδιά κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό πολύ εύκολα μέσω της ομάδας. Οι ξένες ομάδες ράγκμπι πληρώνουν καλά και εξασφαλίζουν την διαμονή. Είναι ιδανική ευκαιρία για όποιον θέλει να φύγει στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου αθλήματος» μας λέει ο Γιάννης Βασιλειάδης από την ομάδα του Ηρακλή.

Η ομάδα του Ηρακλή δημιουργήθηκε το 2004 και σήμερα μετράει 45 περίπου βασικούς αθλητές. Το γυναικείο του τμήμα απαρτίζουν 16 αθλήτριες ενώ το αντρικό περίπου 27 άντρες. Η έδρα του Ηρακλή είναι το Κοσμοπούλειο Αθλητικό Κέντρο και η χρηματοδότησή του είναι στο ίδιο πλαίσιο με τους Lions. Χορηγίες και συνδρομή παικτών.

Την τελευταία διετία γίνονται προσπάθειες από τις ομάδες, όχι μόνο της πόλης, για να συγκεντρωθεί και να τρέξει η απαιτούμενη γραφειοκρατία έτσι ώστε να καταφέρουν να υπάρξει η λίγκα, επίσημο πρωτάθλημα ράγκμπι, του χρόνου.

«Το ράγκμπι χρειάζεται έναν επίμονο άνθρωπο και κυρίως όχι φυγόπονο στον τομέα της άθλησης. Είναι ένα πραγματικά ομαδικό άθλημα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεχωρίσει ένας από αυτούς που παίζουν.»

Το ράγκμπι μου εξηγούν οι υπεύθυνοι, ότι είναι ένα άθλημα στο οποίο χρειάζεται μυϊκή δύναμη αλλά μπορούν να παίξουν κυριολεκτικά όλοι οι σωματότυποι. Είναι ένα παιχνίδι κατά το οποίο αναπτύσσεις διαρκώς την ευστροφία και τα αντανακλαστικά σου ενώ εξασκείς την αντίληψή σου στο πλαίσιο της στρατηγικής.

Προσφέρει θέαμα, χωρίζεται πλέον στην βάση του σε δύο βασικές κατηγορίες στον τρόπο που παίζεται και στην Ευρώπη βρίσκει έδαφος στις βόρειες και δυτικότερες χώρες.

«Στο ράγκμπι ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο μένει στο γήπεδο. Οι παίκτες φεύγουν όλοι σαν παρέα μετά τον αγώνα. Είναι πραγματικά ένα άθλημα που μένει στο αθλητικό πνεύμα. Άλλωστε ο διαιτητής είναι ο κυρίαρχος του αγώνα. Ό,τι σφυρίξει είναι νόμος, δεν υπάρχουν καν διαμαρτυρίες.»

Οι κανόνες του θεσπίστηκαν το 1878. Περισσότερα όμως και αναλυτικά για την διαδικασία, τους κανονισμούς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις “παγίδες” μπορείτε να αποστηθίσετε πατώντας εδώ.

Ακολουθείστε τους Lions στο facebook και τον Ηρακλή στον επίσημο ιστότοπό του και μείνετε συντονισμένοι στους αγώνες και τα τουρνουά τους.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα