Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη κάνει τα πρώτα βήματα για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

Στόχος η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή για την διάθεση των απορριμάτων

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-κάνει-τα-πρώτα-βήματα-γι-328550
Parallaxi

Σήµερα στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ υπογράφτηκε η «Σύνταξη Μελετών για την Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριµµάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τοµέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου,  µετά από διαγωνιστική διαδικασία µε ανάδοχη σύµπραξη µελετητικών γραφείων “ΕΠΤΑ Α.Ε. – Ι. ΦΡΑΝΤΖΗΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ ΕΠΕ – CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟ/ ΜΗΧ/ΚΟΙ ΑΕ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – ΜΠΟΛΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ – BOΓlATZHΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ”

Η ανωτέρω µονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση του Δήµου Θέρµης (πρώην Δ.Δ. Αγίου Αντωνίoυ) και συγκεκριµένα στη θέση Αγ. Αντώνιος, η οποία βρίσκεται µεταξύ των οικισµών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες, ενώ από αυτές θα προκύψει η τελική τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τοµέα ΠΚΜ θα έχει δυναµικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται:

-το 36% των παραγόµενων σύµµεικτων απορριµµάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης Δήµων της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήµοι Καλαµαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερµαϊκού, Θέρµης και 40 Δήµου Θεσσαλονίκης),

-τα σύµµεικτα απορρίµµατα της Π.Ε. Χαλκιδικής,

-τα υπολείµµατα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15 έκαστο),

-τα υπολείµµατα των µονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Στην ιδια υποδομή θα κατασκευαστεί και η Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων που αφορα την εξυπηρέτηση των Δημων Θέρμης και Θεσσαλονίκης, ενώ θα επεξεργάζονται και τα πράσινα απόβλητα.

Από τη λειτουργία των δύο μονάδων αναμένεται να ανακτηθούν εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ), ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος θα μένει για διάθεση στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης  δήλωσε “Δίνουµε λύση στο µεγάλο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων σύµφωνα µε όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονοµία µε σκοπό να µην υπάρξει καµία µελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαικά πρόστιµα-τέλη για µη ορθολογική διαχείριση”.

 “Το όραµα του Φo.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταδιακά να εφαρµόσει πολιτική σχεδόν Μηδενικής Παραγωγής Απορριµµάτων (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονοµική ταφή των απορριµµάτων και των υπολειµµάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ο διάλογος µε τους εµπλεκόµενους φορείς ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ολοκληρωµένο και βιώσιµο που να σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες” υπογραµµίζει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ και πρόεδρος του ΔΣ Πυλαίας – Χορτιάτη, Κ. Μιχάλης Γεράνης.

Η κατασκευή και η λειτουργία µιας σύγχρονης µονάδας επεξεργασίας αποβλήτων θα έχει σηµαντικά οφέλη για την Περιφέρεια γιατί θα µειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων, συνεπώς και την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων. Επίσης, θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων. Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονοµική ταφή και τις συνδεόµενες µε αυτό το θέµα κοινωνικές αντιδράσεις.

Το ανωτέρω έργο περιλαµβάνεται στον εγκεκριµένο ΠΕΣΔΑ, ως έργο Α’ προτεραιότητας, µαζί µε τη ΜΕΑ Σερρών, η οποία υλοποιείται και θα είναι σε λειτουργία τον Απρίλη 2019, και την ΜΕΑ Δυτικού Τοµέα ΠΚΜ, της οποίας η µελέτη δηµοπρατείται τον lούνιο 2018.

Αναµένεται για τις δύο ΜΕΑ, Ανατολικού και Δυτικού Τοµέα η έναρξη της κατασκευής τους στις  αρχές του 2020. Επίσης επιδίωξη του φορέα είναι, μέχρι να λειτουργήσουν οι μονάδες, να έχει παγιωθεί η διαδικασία ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή από τα νοικοκυριά της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων ώστε να καταλήγουν σε μονάδες επεξεργασίας λιγότερα από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα σε σχέση με σήμερα.  Έτσι θα ολοκληωθεί ένας κύκλος έργων στην Κεντρική Μακεδονία που προωθεί την κυκλική οικονομία και κυρίως φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα