Θεσσαλονίκη

Στα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης

Το έργο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο παρουσιάζεται σε έναν ειδικό τόμο που μόλις κυκλοφόρησε με τα 37 καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης, προωθώντας το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
στα-καλύτερα-αρχιτεκτονικά-γραφεία-τ-119608
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

nc

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, το αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο έλαβε μια ακόμα σπουδαία διάκριση, καθώς συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα κορυφαία ανεξάρτητα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης. Στα πλαίσιά της, το έργο τους παρουσιάζεται σε έναν ειδικό τόμο που μόλις κυκλοφόρησε, προωθώντας το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

1

Η επιλογή του γραφείου έγινε στο πλαίσιο της δράσης «IN practice: the state of committed architecture in Europe», ένα project που ερευνά, συλλέγει και παρουσιάζει το έργο μικρών ανεξάρτητων αρχιτεκτονικών γραφείων της Ευρώπης, που δεν ανήκουν σε εταιρίες κολοσσούς, όπως συνήθως συμβαίνει με τα πολύ μεγάλα και γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, κατά την οποία επιλέχθηκε για το έργο του ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από 37 συνολικά χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

6

Το έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων συγκεντρώθηκε στα πλαίσια του project αυτού σε έναν πολυτελή τόμο υπό τον ομώνυμο τίτλο “IN practice: the state of committed architecture in Europe” και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας αυτόν τον Μάιο. Τώρα, το λεύκωμα για τα 37 καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης έχει πλέον κυκλοφορήσει.

7

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη, το πιο σημαντικό στοιχείο της κυκλοφορίας του λευκώματος είναι το γεγονός ότι θα βρίσκεται πλέον σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές και μη, πράγμα που θα επεκτείνει την εμβέλεια της διάκρισης του γραφείου ανάμεσα στα 37 καλύτερα της Ευρώπης.

Η επιλογή του είναι ιδιαίτερα τιμητική, καθώς η δημοσιοποίηση του έργου του αρχιτεκτονικού γραφείου προβάλλει εκτός από το ίδιο το γραφείο και την πόλη και την χώρα. Παράλληλα, είναι σημαντικό το ότι η αρχιτεκτονική ομάδα που επιλέχτηκε για την διάκριση ανήκει σε πόλη άλλη από την πρωτεύουσα, καθώς η Αθήνα είναι η πόλη της Ελλάδας που συγκεντρώνει τα μεγάλα και γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία. Παρόλα αυτά, είναι εμφανές πως η επιλογή έγινε με βάση την ποιότητα του έργου σε αντίθεση με την ποσότητα, και είναι σημαντικό το ότι όποιος ανοίξει το λεύκωμα θα δει τη Θεσσαλονίκη να αντιπροσωπεύει την Ελληνική αρχιτεκτονική σε μια τόσο αξιόλογη επιλογή αρχιτεκτόνων.

2

Όπως ανάφερε βέβαια ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, τα συναισθήματα είναι λίγο αντιφατικά, καθώς όταν έμαθε για την διάκριση, χαμογέλασε, γιατί ενώ αποτελεί μεγάλη τιμή, ταυτόχρονα «Βρισκόμαστε όλοι χωρίς δουλειά. Είναι σαν να μας κοροϊδεύουν. Από την άλλη, η επιλογή έγινε με βάση ένα ήδη υλοποιημένο έργο και μας διέκρινε σαν ένα ικανό γραφείο να αντιπροσωπεύσει την χώρα. Πρόκειται όμως για μια χώρα που δεν σου επιτρέπει πια να συνεχίσεις αυτό που ήθελες να κάνεις.»

παραλια

Η διάκριση του αρχιτεκτονικού γραφείου έγινε με βάση το σύνολο του έργου του, με ιδιαίτερη νύξη στην μεγάλη ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο που έχει κερδίσει από την υλοποίησή του ήδη πολλά βραβεία:

Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής 2004-2008 Βραβείο

Oikopolis Awards 2008

Βραβεία ΔΟΜΕΣ – Βραβείο

Βραβεία ΣΑΔΑΣ – Βραβείο

U.I.A. International Union of Architects Awards First Prize Friendly Spaces accessible to all

Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014

Mies Van der Rohe Awards 2014 – Short List

Arch Marathon Awards 2015 – First Prize

Yuan Ye Urban Design Award 2015 – First Prize

In Practice 2016 Fuori Biennale Venezia

Premiile Arhitext East Centric 2016 – Κατηγορία Διαμορφώσεις Δημοσίων Χώρων – Πρώτο Βραβείο

Ταυτόχρονα, το αρχιτεκτονικό γραφείο ετοιμάζεται για μια ακόμη διάκριση τον Σεπτέμβριο, καθώς θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι, όπου είναι φιναλίστ στον διαγωνισμό East Centric Arhitext Awards της East Centric Triennale 2016 για το έργο της Νέας Παραλίας. Σημαντικό να σημειωθεί πως η επιλογή τους έγινε αυτόνομα, καθώς το έργο τους έφτασε στο διαγωνιστικό χωρίς δική τους υποβολή, αλλά από πρωτοβουλία και αξιολόγηση του ίδιου του οργανισμού.

Δείτε το σύνολο της δουλειάς τους εδώ

Δείτε εδώ το απόσπαμα για την ελληνική συμμετοχή στο λεύκωμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα