Θεσσαλονίκη

We love Α.Π.Θ.

Εικόνες: Κύα Τζήμου Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου. Δικαίως. Έστω κι αν τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, συχνά με αρνητική χροιά. Δεν αμφισβητεί βέβαια κανείς ότι πολλά από τα χρόνια προβλήματά του συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση και την καταλυτική μείωση […]

Γιάννης Βήκας
we-love-α-π-θ-39750
Γιάννης Βήκας
dscn0908.jpg

Εικόνες: Κύα Τζήμου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου. Δικαίως. Έστω κι αν τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, συχνά με αρνητική χροιά. Δεν αμφισβητεί βέβαια κανείς ότι πολλά από τα χρόνια προβλήματά του συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση και την καταλυτική μείωση των κρατικών παροχών. Χάρις στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, όμως, καταφέρνει να ξεπερνά σκοπέλους και να παράγει έργο που εκτιμάται από την παγκόσμια κοινότητα. Υπάρχουν όµως και ορισµένα ζητήµατα που χρονίζουν και μπορούν να αλλάξουν χωρίς να χρειάζεται πακτωλός χρημάτων. Ένα από αυτά είναι το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στους πολίτες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες που αποτελούν και τους εν δυνάμει μελλοντικούς του φοιτητές. Ο χώρος του Campus, ο μεγαλύτερος ανοικτός χώρος στο κέντρο της πόλης,  πρέπει άμεσα να συνδεθεί με τους πολίτες και να ανοίξει τις πύλες του. Ως τόπος περιπάτου αλλά και μετάδοσης γνώσης. Ο θεσμός των Κυριακών του ΑΠΘ δεν είναι καινούργιος και είχε ξαναλειτουργήσει με επιτυχία, όπως και η “Φοιτητική Εβδομάδα”. Η μεγάλη προσέλευση του κοινού τότε έδειξε πως υπάρχει διάθεση ανοικτής επικοινωνίας μετάξύ πόλης και campus. Πολύ σωστά λοιπόν το ΑΠΘ αποφασίζει να επανεκκινήσει αυτές τις δυο δράσεις.

Δύο εξαιρετικής σημασίας γιορτές, λοιπόν, πραγματοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες από τους ανθρώπους του ΑΠΘ, παρόλη την έλλειψη πόρων και τις μηδαμινές δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η «Φοιτητική Εβδομάδα» και το «ΑΠΘ την Κυριακή» αποτελούν δύο συναρπαστικές δράσεις με τις οποίες επιχειρείται, πέραν της διάχυσης της γνώσης, η προσέλκυση των πολιτών στο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.. Ένα ανοικτό κάλεσμα στους πολίτες για να περπατήσουν στο αχανές campus, ν’ απολαύσουν το μεγαλύτερο πράσινο “πάρκο” της πόλης, να χαλαρώσουν στο γρασίδι, όπως γίνεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μάθουν από αυτό, ακόμη και αν δεν ανήκουν στη φοιτητική κοινότητα αλλά και ν’ αγαπήσουν το Πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό πρεσβεύει. Το άνοιγμα του Α.Π.Θ.προς την κοινωνία επανέρχεται πιο δυναμικά από ποτέ!

Φοιτητική εβδομάδα

Η «Φοιτητική Εβδομάδα» δε διαρκεί κυριολεκτικά τόσο, καθώς εκτείνεται χρονικά σε διάστημα σχεδόν ενάμιση μήνα. Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού φεστιβάλ, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και ν΄ αναδείξουν  την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, τόσο εντός, όσο κι εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη, 5 Μαΐου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, έστειλε το μήνυμα σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου να εκφραστούν μέσω της διοργάνωσης με το δικό τους τρόπο. Συνολικά, 59 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 27/4 έως τις 22/6, ενώ λαμβάνουν μέρος 45 φοιτητικές ομάδες. Αυτό που τόνισε η Αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, είναι πως «φοιτητές πολλών σχολών και τμημάτων του πανεπιστημίου έχουν κινητοποιηθεί, αποδεικνύοντας πως οι φοιτητές έχουν ένα ευρύτερο πνεύμα, το οποίο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλοι μας ως παράδειγμα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου δήλωσε πως το εν λόγω φεστιβάλ «αποτελεί καθρέφτη της πνευματικής ζωής των φοιτητών, ενώ τόνισε πως ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι μονάχα χώρος εκπαίδευσης, αλλά και χώρος απόδοσης παιδείας». Το πρόγραμμα της Φοιτητικής Εβδομάδας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέσσερις βραδιές με συναυλίες από 20 σχήματα, πέντε θεατρικές παραστάσεις, κυνήγι θησαυρού, προβολή ταινιών σε παραγωγή των συμμετεχόντων, φωτογραφικές εκθέσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, αιμοδοσία, ενημέρωση για το HIV, αλλά και τον Δρόμο Αντοχής στο χώρο του ΑΠΘ με την επωνυμία «7ος Αριστοτέλειος Δρόμος».

Κυριακές στο ΑΠΘ

Τις Κυριακές στις 10, 17 και 24 Μαΐου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας. Η δράση αυτή είναι κάτι που έχει ξεκινήσει το 2012 και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό το λόγο επαναλαμβάνεται, με σκοπό πλέον να γίνει θεσμός. Εφτακόσιοι εθελοντές θα είναι διαθέσιμοι, ώστε να μεταφέρουν γνώσεις κι επιστήμη στο ευρύ κοινό.

Θ’ ανοίξουν οι πόρτες των εργαστηρίων, σπάνια  αρχεία θα έρθουν στην επιφάνεια, ενώ μουσεία και σύλλογοι θα συμμετάσχουν ενεργά σε όλο αυτό το εγχείρημα. Στόχος είναι να έρθουν σ’ επαφή μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας με την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Οι άνθρωποι του ΑΠΘ προσπαθούν μέσω της πρωτοποριακής αυτής κίνησης να καταστήσουν την κοινωνία συμμέτοχο στην καθημερινή προσπάθεια παραγωγής γνώσης κι έρευνας.

Αυτό που θα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και χαρούμενους που υπάρχει το ΑΠΘ στην πόλη μας είναι πως ελάχιστα είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο, που ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, για να προχωρήσουν σε συμμετοχικές δράσεις μαζί με τον κόσμο που βρίσκεται εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών, αν. καθηγητής, Νίκος Βαρσακέλης, ανέφερε στη συνέντευξη τύπου πως οι υπεύθυνοι του προγράμματος καλούν τους γονείς «να πάρουν τα παιδιά τους -5 ετών και άνω- και να επισκεφθούν τις επόμενες Κυριακές το ΑΠΘ για να δουν από κοντά επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες εφαρμογές, εκπαιδευτική ρομποτική, να ξεναγηθούν στα μουσεία του ΑΠΘ, να παίξουν και να κατασκευάσουν αρχαία και βυζαντινά παιχνίδια, να προκαλέσουν και να αναλύσουν σεισμούς και πολλά άλλα. Θα υπάρχουν εθελοντές σε ειδικές θέσεις που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες στην πανεπιστημιούπολη, ενώ αναμένονται και επισκέψεις πολλών σχολείων».

Το σίγουρο είναι πως επειδή τέτοια φεστιβάλ χρειάζονται και τη συμμετοχή του κόσμου, για να διατηρούνται ισχυρά, θα ήταν ο, τι καλύτερο να δίναμε όλοι το παρών και να ενισχύαμε τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας για διάχυση της γνώσης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Ας είμαστε λοιπόν εκεί για να εξερευνήσουμε, να μάθουμε, να διασκεδάσουμε και να δημιουργήσουμε νέες εμπειρίες και ιδέες, που μόνο χρήσιμες μπορούν να φανούν.

Τα λέμε εκεί!

*Α.Π.Θ., Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή, 10 Μαϊου, ώρα 10:00 εώς Κυριακή, 24 Μαϊου, ώρα 23:00 Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι δωρεάν. Η σελίδα του Α.Π.Θ την Κυριακή στο Facebook και η επίσημη ιστοσελίδα. Εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης

επίσημη ιστοσελίδα της Φοιτητικής Εβδομάδας και η σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook. Εδώ το πρόγραμμα της Φ.Ε

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα