Ξεναγώντας την Ευρωπαία επίτροπο με λάθος ξεναγούς

3
6033

πα

Σήμερα το πρωί η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνα Κρέτσου, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των Τεμπών θα ξεναγηθεί σε ένα από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης που έγιναν με Ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη νέα Παραλία. Την ξενάγηση της ανέλαβε να κάνει ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ παρών ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης.

DSC03652

Η ξενάγηση της Επιτρόπου στο έργο της αναπλασμένης Νέας Παραλίας θα ξεκινήσει στις 09.30 από τον Κήπο του Φωκά και θα καταλήξει στον Κήπο των Γλυπτών.

Η ξενάγηση της χωρίς, ως όφειλαν την παρουσία των καθ’ ύλη αρμόδιων να την ξεναγήσουν σχεδιαστών της νέας Παραλίας, γεννά πολλά ερωτηματικά. Πολλά περισσότερα μάλιστα όταν ο δήμαρχος τους τελευταίους μήνες αλλά και στο παρελθόν έχει εκφράσει πολλές αντιρρήσεις για τη νέα Παραλία και επεξεργάζεται σχέδια αλλαγών για κείνη.

Τέλος ίσως θα ήταν χρήσιμο για την επίτροπο που κατάγεται από τη Ρουμανία να γνωρίζει ότι η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό δημόσιου χώρου στη φετινή Τριενάλε του Βουκουρεστίου όπως και με μια σειρά άλλα διεθνή και όχι μόνο βραβεία.

Αλήθεια θα ξεναγούσε κανείς έναν αξιωματούχο στο Μουσείο της Ακρόπολης χωρίς τον Παντερμαλή ή στη Βεργίνα χωρίς την Κοταρίδου;

Σε ερώτησή μας ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η παρουσία των σχεδιαστών στη σημερινή ξενάγηση και ότι η Νέα Παραλία δεν αποτελεί έργο Τέχνης. Αντίθετα ο κ. Τζιτζικώστας θεώρησε απαράδεκτη την απουσία των Νικηφορίδη Κουόμο από την ξενάγηση την οποία όμως μας είπε κανόνισε το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΄χι η Περιφέρεια ή η Δημοτική Αρχή.

Το σχόλιο του κ. Νικηφορίδη στο προφίλ του σήμερα το πρωί τα έλεγε όλα: «Είσαι Δήμαρχος μίας πόλης, έχεις χρηματοδοτηθεί για να κάνεις ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, έρχεται η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. και θα την ξεναγήσεις για να της δείξεις αυτό που έκανες. Το έργο έχει κερδίσει 12 βραβεία εκ των οποίων το τελευταίο, το 2016 δόθηκε από την αρχιτεκτονική κοινότητα της χώρας της της Ρουμανίας. Δυστυχώς δεν το γνωρίζεις, δεν θα της το πεις ποτέ και δεν θα της δείξεις και το αντίστοιχο λεύκωμα της Τριενάλε του Βουκουρεστίου. Σε παρακαλώ μην της πεις επιπλέον ότι δεν είναι της αισθητικής σου!».

nikif

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχετε απασφαλίσει γενικώς παιδιά.Βλογάτε διαρκώς τα γένια σας , το παρεάκι σας και τις συνήθειές σας και είσαστε γεμάτοι υποκειμενικότητα.Αν βρισκόσασταν στην Αθηνα πριν 10 χρόνια θα βγάζατε λόγους εναντίον της ανάπλασης στο Βοτανικό για την προστασία των κορμοράνων.Καλύτερα να το γυρίστε στο ημερολόγιο παρά στην ενημερωση.Να λέτε τον καημό σας χωρίς περιορισμούς και να βγάζετε το άχτι σας λεύτερα…

  2. Βλογάτε διαρκώς τα γένια σας , το παρεάκι σας και τις συνήθειές σας.

    Kλασικη Παράλλαξη γερόντων!

  3. “Αλήθεια θα ξεναγούσε κανείς έναν αξιωματούχο στο Μουσείο της Ακρόπολης χωρίς τον Παντερμαλή ή στη Βεργίνα χωρίς την Κοταρίδου;”

    Ο Παντερμαλής και η Κοταρίδου δεν ήταν οι αρχιτέκτονες των μουσείων, αλλά διοικητικοί παράγοντες. Κατ’ αυτή την έννοια, η ξενάγηση επισήμων στη Ν. Παραλία ορθώς γίνεται από εκπροσώπους των φορέων που υλοποίησαν το έργο και χρηματοδοτήθηκαν γι’ αυτό από την ΕΕ. Κανείς δεν στερεί την πατρότητα της αρχιτεκτονικής σύλληψης από τους δημιουργούς, οι οποίοι έχουν δημοσίως και επανειλημμένα επαινεθεί και τιμηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης και διεθνείς οργανισμούς για το συγκεκριμένο αλλά και πολλά άλλα έργα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ