Τηλεόραση

10 τηλεοπτικές σειρές που αγάπησα το 2014

της Κύας Τζήμου Σαν πέφτει η νύχτα με την τηλεόραση να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον (αν είχε και ποτέ), το cocooning, που επιβλήθηκε ακόμη περισσότερο και λόγω κρίσης, σε έχει κάνει να στραφείς σε ταινίες και σειρές. Αμερικάνικες σειρές βέβαια και ενίοτε ευρωπαϊκές.Επειδή οι σειρές που συνεχίζονται ή ξεκινούν σε κάθε νέα τηλεοπτική σεζόν είναι […]

Κύα Τζήμου
10-τηλεοπτικές-σειρές-που-αγάπησα-το-2014-35412
Κύα Τζήμου
fargo.jpg

της Κύας Τζήμου

Σαν πέφτει η νύχτα με την τηλεόραση να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον (αν είχε και ποτέ), το cocooning, που επιβλήθηκε ακόμη περισσότερο και λόγω κρίσης, σε έχει κάνει να στραφείς σε ταινίες και σειρές. Αμερικάνικες σειρές βέβαια και ενίοτε ευρωπαϊκές.Επειδή οι σειρές που συνεχίζονται ή ξεκινούν σε κάθε νέα τηλεοπτική σεζόν είναι πλέον αμέτρητες, είναι μάλλον ανέφικτο να βάζεις στη δεκάδα σου σειρές που συνεχίζονται και εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Αποφάσισα να φτιάξω μια λίστα όπου σειρές που διανύουν έστω την δεύτερη σεζόν τους δεν θα περιλαμβάνονται. Αντίθετα θα βρείτε και δυο εξαιρετικές μίνι σειρές. Έτσι τα μεγαθήρια “Game of Thrones” (4η σεζον), “Homeland” (4η σεζόν), “Ray Donovan” (2η σεζόν), “House of cards” (2η σεζόν), “Hannibal” (2η σεζον), “The good wife” (6η σεζον), “The Killing” (4η σεζόν), «The Walking Dead» (5η σεζόν) δεν θα τα συναντήσετε σ΄αυτήν τη λίστα που κρατά τη σειρά της προσωπικής μου προτίμησης.

1. Fargo (αρχική φώτο)

Η σειρά βασίζεται στην γνωστή αγαπημένη ταινία των αδερφών Κοέν από το 1996 και μπορεί να διστάσεις να την ξεκινήσεις, ακριβώς γιατί έχεις δει την ταινία και σου άρεσε, αλλά όταν το κάνεις απλώς κολλάς. Παρόλο που η σειρά ξεκίνησε με τον χαρακτηρισμό μίνι, η τεράστια επιτυχία της μάλλον έπεισε τους παραγωγούς να πάνε σε μια δεύτερη σεζόν, στ΄αχνάρια του “True Detective” και του “American Horror Picture”. Δηλαδή η συνέχιση με αυτοτελείς σεζόν με διαφορετικούς συντελεστές και σενάριο.

Δες το:

-Για το σενάριο των αδελφών Κοέν με μαγιά παρμένη απ΄το κινηματογραφικό τους «Fargo». -Για το καστ με επικεφαλής τον απολαυστικό Μάρτιν Φρίμαν και τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον (ο καλύτερος ρόλος του μετά τον «Άνθρωπο που δεν ήταν εκεί»). -Για το μαύρο απολαυστικό χιούμορ της. Έγκλημα και τιμωρία στον παγωμένο αμερικανικό βορρά, με μαύρο χιούμορ και υπέροχες ερμηνείες. -Για τα παγωμένα τοπία. Τίποτα δεν μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα σαν σκηνικό μια σειρά φόνων, όσο το άσπρο του χιονιού. -Για το αυτοτελές της κάθε σεζόν που προβλέπει νέα σεζόν με διαφορετικό έγκλημα και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τακτική που εφάρμοσε πρώτο το «American Horror story» και συνέχισε το «True Detective».

Μην κάνεις τον κόπο: Αν δεν σ΄άρεσε η ταινία Fargo

2. Τhe Knick

Έργα και ημέρες ενός κοκαϊνομανή, αντισυμβατικού χειρούργου στο Νοσοκομείο The Knickerbocker της Νέας Υόρκης και η εξέλιξη της ιατρικής σε μια εποχή που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί τα αντιβιωτικά και το λάβδανο χορηγούνταν σαν ασπιρίνη.

Δες το:

– Για τη σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ που φαίνεται πως η τηλεόραση του πάει τελευταία περισσότερο από το σινεμά. Είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος κινηματογραφικός σκηνοθέτης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου μια τηλεοπτική σειρά σκηνοθετώντας όλα της τα επεισόδια. -Για το σενάριο που κατορθώνει να συμπεριλάβει εκτός από τα αναμενόμενα ιατρικά ιστορικά στοιχεία και την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής (θέση της γυναίκας, θρησκεία, ναρκωτικά). – Για την καλλιτεχνική διεύθυνση που αναπαριστά άψογα την Νέα Υόρκη του 1900. -Γιατί είναι η πιο «κινηματογραφική» σειρά που είδαμε στην αμερικανική τηλεόραση το 2014.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν δεν αντέχεις το σπλάτερ. Είναι πολύ, είναι αιματοβαμμένο, εμπεριέχει live γκραν γκινιόλ εγχειρήσεις που δεν θα τις σηκώσουν πολλά στομάχια, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες που κάνουν και τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη να μοιάζει παναγίτσα.

3. True Detective

Δύο ντετέκτιβ προσπαθούν να διαλευκάνουν μια σειρά άγριων δολοφονιών στα ίχνη ενός serial killer στη Louisiana, σε μια αναζήτηση που διαρκεί 17 χρόνια, με αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή. Η δεύτερη σεζόν που αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι κρατά επτασφράγιστο μυστικό το σενάριό της. Διαρροές υπάρχουν τελευταία αλλά το μόνο σίγουρο είναι οι πρωταγωνιστές Κόλιν Φάρελ, Βινς Βον και Ρέιτσελ MακΆνταμς.

Δες το:

-Γιατί κάτι παραπάνω ήξερε ο οσκαρικός Μάθιου Μακόναχι και του αφιέρωσε 6 μήνες από τη ζωή του απορρίπτοντας πολλές κινηματογραφικές προτάσεις για χάρη του. -Για τους δυο πιο ενδιαφέροντες, αντισυμβατικούς και αρρωστημένους χαρακτήρες-ντετέκτιβ που έχουμε δει ποτέ σε buddy σειρά (και ταινία μη σου πω). -Για τη μεταφυσική προέκταση που κρέμεται συνεχώς πάνω απ΄το σενάριο, αποδεικνύοντας ότι το κακό δεν χρειάζεται τον διάβολο για να σου φέρει ανατριχίλες στη ραχοκοκκαλιά. Η πραγματικότητα το κάνει πολύ καλύτερα.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν σ’ αρέσουν οι αστυνομικές σειρές σαν το CSI και βαριέσαι να περιμένεις 10 επεισόδια για να σου πουν τον δολοφόνο.

4. The Leftovers

To 2% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαφανίζεται σε κλάσμα δευτερολέπτων αφήνοντας πίσω του έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια και μια ανθρωπότητα γεμάτη απορίες που όμως προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς τρία χρόνια αργότερα. Ένα είναι σίγουρο. Η σειρά δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον μέσο θεατή και μάλλον δεν θέλει και να είναι.

Δες το:

-Γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό στο “Lost” έχουμε δει. Ο δημιουργός του άλλωστε, Damon Lindelof, ήταν συν-δημιουργός και του Lost. -Για την τόλμη του σεναρίου που έχει να κάνει με αποκλειστικά μανιοκαταθλιπτικούς χαρακτήρες. Πετάει εκτός οτιδήποτε θα μπορούσε να έλξει τον μέσο θεατή, εκτός ίσως από τον γοητευτικό πρωταγωνιστή. -Γιατί από όλα τα σενάρια καταστροφής που παίζουν σε ταινίες και σειρές αυτό είναι το πιο ενοχλητικά ακαταλαβίστικο. Και παραπέμπει στην παράνοια που ενσωματώθηκε στον ψυχισμό των Αμερικάνων μετά από γεγονότα όπως οι Δίδυμοι Πύργοι. -Γιατί μετά το πρώτο επεισόδιο θα θέλεις οπωσδήποτε να μάθεις ποιοι είναι οι άνθρωποι με τα λευκά και γιατί καπνίζουν μανιωδώς.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν είσαι από κείνους που θες ένα ελεγχόμενο σενάριο που δεν θα έχει σχεδόν αυτοσκοπό να σε αποπροσανατολίσει. Αν δεν αντέχεις την βία, ψυχολογική και σωματική. Η σειρά έχει και τα δυο, συχνά σε υπερθετικό βαθμό.

5. Penny Dreadful

Τα Penny dreadfuls ήταν κάτι φτηνές, χαμηλής ποιότητας εκδόσεις του 19ου αιώνα στην Αγγλία με ιστορίες τρόμου και μυστηρίου σε συνέχειες. Κάτι σαν pulp fiction εποχής. Κεντρικοί ήρωες ένας άγγλος σερ που αναζητά την κόρη του που την έχει απαγάγει ο Δράκουλας με τη βοήθεια μιας μυστηριώδους γυναίκας και ενός βικτοριανού καουμπόι.

Δες το:

-Για την Εύα Γκριν. Είναι από μόνη της λόγος. -Για την ολική επαναφορά του Τίμοθι Ντάλτον. Ναι χρειάστηκε η τηλεόραση για να το κάνει. -Για τον παραμυθά σεναριογράφο Τζον Λόγκαν (Aviator, Hugo, Μονομάχος, Skyfall) -Για την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα του «Ορφανοτροφείου» -Γιατί τα έχει όλα: Δράκουλα, βαμπίρ, λυκάνθρωπους, τον Φρανκενστάιν και το τέρας του, τον Ντόριαν Γκρέι, πνεύματα, φαντάσματα, δαιμονισμένους, σεάνς, εξορκισμούς, μάγισσες και χαρτορίχτρες.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν σ΄αρέσουν τα τρέντι βαμπιρ του True Blood και δεν αντέχεις την βικτωριανή Αγγλία.

6. The Honourable Woman

Μια από αυτές τις ηρωίδες είναι και η Εντιμότατη Μάγκι Τζίλενχαλ. Το «The Honourable Woman» είναι ένα πολιτικό θρίλερ 8 επεισοδίων σε συμπαραγωγή BBC που επιχειρεί να αναδείξει την ανάμιξη των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στη σύρραξη Ισραήλ Παλαιστίνης.

Δες το:

-Γιατί καταφέρνει να ισορροπήσει ένα περίπλοκο και επικίνδυνο θέμα προσπαθώντας να αποφύγει την κλίση της ζυγαριάς προς τη μια μεριά ή την άλλη. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι καταφέρνει να κρατάει την ψυχραιμία της σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. -Για το γυναικείο δίδυμο Μάγκι Τζίλενχαλ – Λούμπνα Αζαμπάλ (“Μέσα από τις Φλόγες”) -Για τον Στίβεν Ρία δαγκωτό. Πραγματικά απολαυστικός χαρακτήρας.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν θες να χαλαρώσεις και να μην σκέφτεσαι και πολύ πολύ.

7. Olive Kitteridge

Η ιστορία της Όλιβ, καθηγήτριας γυμνασίου σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Νέας Αγγλίας, όπως εξελίσσεται σε διάστημα 25 χρόνων. Η σειρά εστιάζει στις σχέσεις της με τον φαρμακοποιό σύζυγό της, τον εραστή της, τους μαθητές της και τους υπόλοιπους κατοίκους της μικρής κοινότητας.

Δες το:

-Γιατί πρόκειται για μια σφιχτοδεμένη και καλοδουλεμένη μίνι σειρά 4 ωριαίων επεισοδίων εξαιρετικά δουλεμένων χαρακτήρων της οποίας το σενάριο βασίζεται στο βραβευμένο με πούλιτζερ ομώνυμο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Στράουτ. -Γιατί δεν θα έχεις συχνά την ευκαιρία να δεις σε άλλη σειρά μαζί μερικούς από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς της γενιάς τους. Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ρίτσαρντ Τζέκινς, Πίτερ Μάλαν, Μπιλ Μάρεϊ. Ουάου. -Γιατί σκηνοθετεί η Όλγα Τσολοντένκο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται δράματα χαρακτήρων με σοβαρότητα αλλά και λεπτό χιούμορ (“The Kids are all right”).

Μην κάνεις τον κόπο: Αν βαριέσαι τα οικογενειακά δράματα που διαδραματίζονται στην αμερικανική επαρχία.

8. How to get away with murder

Λοιπόν πρέπει να το έχετε καταλάβει ήδη μετά από τόσο κάψιμο μπροστά στην οθόνη. Οι αμερικάνικες σειρές είναι γεμάτες με ρόλους για αληθινές γυναίκες. Κι αυτό δεν μπορείς να το πεις για το σινεμά. Μετρήστε τους ισχυρούς ρόλους και θα δείτε τη ζυγαριά να γέρνει με άνεση προς το γυναικείο φύλο. Δικηγόροι, ντετέκτιβ, βασίλισσες, νοικοκυρές, εργαζόμενες, εργένισσες, σύζυγοι και μητέρες, πολιτικοί, γιατροί, τινάζουν στον αέρα όλα τα στερεότυπα των παλιών σαπουνόπερων. Μια από αυτές τις ηρωίδες είναι και η η Άναλιζ Κίτινγκ. Ήταν και η Πάτι Χιουζ του Damages. Βίοι παράλληλοι θα μπορούσες να πεις. Μετά το Damages, λοιπόν (αξεπέραστο), ήρθε αυτή η σειρά με την υπογραφή της Shonda Rhimes του Grey’s Anatomy. Και τη θέση της Γκλεν Κλόουζ πήρε η επίσης οσκαρική Viola Davis. Η Κλόουζ ήταν μεγαλοδικηγόρος, η Βαϊόλα είναι καθηγήτρια Νομικής. Και οι δυο αναλαμβάνουν δύσκολες υποθέσεις. Και οι δυο έχουν βοηθούς που τους βγάζουν το λάδι με ιδιαίτερα σαδιστική διάθεση.Τη θέση της ασκούμενης δικηγόρου, Έλεν Πάρσον, που εναποθέτει ψυχή και σώμα στα πόδια της Πάτι, βρίσκουμε μια ομάδα 5 φοιτητών έτοιμων για όλα.

Δες το:

-Γιατί έβλεπες Damages και τώρα βλέπεις The Good Wife και Suits μετά μανίας. Να σε προειδοποιήσω ότι είναι ελαφρώς κατώτερο και απ΄τα τρία.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν το νομικό πλαίσιο της Αμερικής σου είναι παντελώς αδιάφορο και οι αγαπημένες σου σειρές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν τουλάχιστον ένα ζόμπι ή ένα βαμπίρ σε κεντρικό ρόλο.

9. The affair

Ένας συγγραφέας και υποδειγματικός καθηγητής, σύζυγος και πατέρας, βλέπει το πλάνο της ζωής του για τα επόμενα 40 χρόνια να καταρρέει για τα μάτια μιας όμορφης σερβιτόρας που γνωρίζει στις καλοκαιρινές διακοπές.

Δες το:

-Για την έξυπνη αφήγηση που ξεκινά από το τέλος και επαναλαμβάνει την ιστορία μέσα από τη ματιά των δυο πρωταγωνιστών. Ναι είναι απίστευτο πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι για το ίδιο γεγονός οι κοινές αναμνήσεις στο μυαλό μιας γυναίκας και ενός άντρα. Και χωρίς να ψεύδονται. -Για το μυστήριο που προσθέτει στη σειρά ένα ανεξιχνίαστος φόνος.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν βαριέσαι τις ιστορίες αγάπης και τα παράνομα affairs και ο αντίκτυπος πάνω στις οικογενειακές και συζυγικές σχέσεις σου φαίνονται απίστευτα κλισέ.

10. Transparent

Μια αμιγώς διαδικτυακή σειρά της Amazon που εστιάζει στο θέμα οικογένεια και σεξουαλική ταυτότητα, όταν ένας κατά τα άλλα συνηθισμένος πατέρας σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει επιτέλους να γεμίσει την ντουλάπα του με νέα γκαρνταρόμπα. Αυτήν που ήθελα μια ζωή. Στον επόμενο τόνο ανακοινώνει στα τρία παιδιά του πως είναι transgender.

Δες το:

-Για την δημιουργό του Τζιν Σόλογουεϊ, συνσεναριογράφο και συμπαραγωγό του all time classic “Six feet under”. -Για την τολμηρή θεματική που οι αμερικάνοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χειριστούν με σεβασμό. -Για τον πρωταγωνιστή του Τζέφρι Τάμπορ.

Μην κάνεις τον κόπο: Αν είσαι ομοφοβικός και η ιστορία σου φαίνεται κακόγουστα ακραία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα