Η αλαζονεία είναι ύβρις κύριε Δήμαρχε

4
4109

mpoytaris_1

Εχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλώντας σε έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, που έχει τα μισά του χρόνια, τον Εφραίμ Κυριζίδη, του είπε: ”Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαι πιο έξυπνος από σένα. Τα ματάκια σου μου θυμίζουν έξυπνη αγελάδα”.

Πριν μερικές εβδομάδες απευθυνόμενος σε άλλον δημοτικό σύμβουλο, ακόμα μικρότερης ηλικίας, το Γιώργο Ρακά, του είπε μπροστά στα έκπληκτα μάτια δημοτικών συμβούλων και τηλεθεατών: “Ξέρεις κάτι, επειδή σκέπτεσαι έτσι για αυτό εγώ θα είμαι πάντα δήμαρχος και συ θα κάθεσαι πάντα εκεί απέναντι’’.

Ο δήμαρχος πέρασε μια μεγάλη περίοδο στο απυρόβλητο. Κανείς δεν έκρινε στάσεις και συμπεριφορές, όλοι αποδέχονταν πως πρόκειται για μια διαφορετική προσωπικότητα που της δίνεται το δικαίωμα μιας έκφρασης πολλές φορές εκκεντρικής.

Το πέρασμα του χρόνου τον έκανε να απολέσει όμως την αστική ευγένεια για την οποία φημίζεται και η εκκεντρικότητα δίνει τη θέση της στην αλαζονεία, την προσβολή, την έλλειψη σεβασμού στον αντίπαλο. Και όσο στο εσωτερικό της παράταξης του το χάσμα μεγαλώνει και οι οσμές κακοδιαχείρισης φουντώνουν η συμπεριφορά του γίνεται ολοένα και περισσότερο εριστική.

Και επειδή η αλαζονεία είναι το τελευταίο στάδιο της παρακμής ενός συστήματος και από τα αρχαία χρόνια η αυθάδης και αλαζονική στάση και συμπεριφορά αποτελούσε παραβίαση της ηθικής τάξης ίσως θα πρέπει να το κοιτάξει.

Το να προσβάλεις με αυτό τον τρόπο ανθρώπους εκλεγμένους που απλά έχουν διαφορετική άποψη από σένα δείχνει αμετροέπεια, απώλεια ελέγχου και πανικό.

Η κόντρα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα χθες βράδυ ήταν τουλάχιστον αποκαλυπτική. Όπως και η κουβέντα που είπε από μικροφώνου: “Θα σου πω, για να το ακούσουν και οι δικοί μου, στην Πρωτοβουλία. Εάν δε τους αρέσει, να βρουν έναν πιο δημοκρατικό άνθρωπο από μένα’’.

Όχι δήμαρχε. Ούτε δημοκρατική συμπεριφορά δείχνεις τελευταία, ούτε στάση ενός ανθρώπου που η ζωή του δίδαξε. Αντίθετα. Το ύφος είναι το ύφος του πληγωμένου ηγεμόνα στα τελευταία στάδια που πέρασε στο υπέρτατο όριο της αλαζονείας και της Ύβρεως. Και η ύβρις στην Αρχαία Ελλάδα ξέρουμε τι κατάληξη είχε. Όσο περνά ο καιρός το δημοτικό συμβούλιο μετατρέπεται σε ρινγκ. Και αυτό με τη δική σου αποκλειστικά ευθύνη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξαφνικά ξύπνησε το περιβάλλον του; Ο δημοσιογραφικός κόσμος που μέχρι τώρα του χάιδευε τα αυτάκια; Έτσι ήταν πάντα κύριοι/ες ο αγαπητός κατά τ’άλλα δήμαρχος… Ίσως να είναι ένας πετυχημένος δήμαρχος έτσι ήταν κι έτσι θα παραμείνει! Εγώ δεν τα βάζω με αυτόν… με όλους εσάς τα βάζω που βλέπατε αυτές τισ συμπεριφορές και λέγατε μα ο άνθρωπος είναι cult, έχει προσωπικότητα, είναι alternative, excentrique κι άλλες τέτοιες μπαρούφες! Έτυχε να μαι σε μια σύσκεψη δημοτικόυ συμβουλίου που είχε ως θέμα “το μεγάλο παζάρι” που θα έστηναν οι ρομά στην περιοχή βίλκα, φιψ δεν ξερω κι εγώ πού αλλού… Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να απευθυνεται σε δημοτικό σύμβουλο που ανήκει στην “αντιπολίτευση” και να λέει καβάλα θα σε πάω ως την Καβάλα… Χαχανίζατε όλοι σαν τους πανίβλακες, δεν σας πείραζε τότε… Βρέ τον χουβαρδά τον δήμαρχο πως τα λέει έτσι! Καθίστε να τα φάτε τώρα! Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά κυρίες και κύριοι, μόνο για τα φαίνεσθαι…!

  2. Σας διαβάζω Κε Τούλα, λόγω της αντικειμενικότητας σας συνεχίζω και σας διαβάζω. Όταν ξαναδιάβασα το σχόλιο μου είδα ότι δεν θα πρεπε να χρησιμοποιήσω τα “σας” και γενικά το δεύτερο πληθυντικό… Με συγχωρείτε λοιπόν γι’αυτό. Παρόλα αυτά, αν το δείτε σφαιρικά το πράγμα, η “αλαζονεία προϋπήρχε και κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί της… μέχρι τώρα… Καλή συνέχεια στη δουλειά σας!

  3. Άδικο έχει; Θα έλεγα ότι τολμάει και λέει αυτά που πολλοί σκεφτόμαστε. Καλύτερα μπροστά παρά πίσω από την πλάτη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ