Κινηματογράφος

Λόγοι για να πάτε σινεμά (26/11-2/12/15)

Βγήκε κρύο, άρχισε να βρέχει και φτάνουμε κοντά στην κούρσα των Όσκαρ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως πλέον κάθε βδομάδα κάθε κινηματογραφική άφιξη είναι καλύτερη η μία από την άλλη.

Στάθης Κόλιας
λόγοι-για-να-πάτε-σινεμά-26-11-2-12-15-69734
Στάθης Κόλιας

DHEEPAN_Still

Βγήκε κρύο, άρχισε να βρέχει και φτάνουμε κοντά στην κούρσα των Όσκαρ. Τι σημαίνουν όλα αυτά. Πως πλέον κάθε βδομάδα κάθε κινηματογραφική άφιξη είναι καλύτερη η μία από την άλλη και πως όλες μαζί σας προκαλούν να πάρετε την ομπρέλα σας και να απολαύσετε στη ζεστασιά της κινηματογραφικής αίθουσα τη μαγεία της 7ης τέχνης.

Καλή κινηματογραφική εβδομάδα

5. Hunger Games: Mockinjay Part 2

Γιατί να το δείτε;

-Γιατί η επανάσταση φτάνει στο τέλος της. -Γιατί ψηφίσατε ΟΧΙ το καλοκαίρι και θέλετε να εκτονωθεί η ψυχούλα σας. -Γιατί η Jennifer Lawrence ενσαρκώνει από τη μία την απόλυτη ηρωίδα δράσης και από την άλλη δεν συμβιβάζεται ερμηνευτικά σε κάτι λιγότερο. Το βλέμμα της πλέον είναι σκοτεινό, νοιώθεις ότι σηκώνει στις πλάτες της τον κόσμο όλο και καταλαβαίνεις τον ηθικό λαβύρινθο στον οποίο βρίσκεται. -Γιατί αν και ακολουθεί τις επιταγές του εφηβικού blockbuster, δείχνει τη φρίκη του πολέμου και το ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε μία τρομακτική συγκυρία. -Για τις δυστοπικές και εντυπωσιακές σκηνές μάχης (ε ναι, αυτό όφειλε να είναι εντυπωσιακό).

Γιατί να μην το δείτε;

-Γιατί έχετε δει το «Αποκάλυψη τώρα». -Γιατί έχουν περάσει πολλά φεγγάρια από τότε που ήσασταν έφηβος. -Γιατί πάντα θα είναι politically correct και άρα απογοητευτική η πολιτική καταγγελία μιας τέτοιας ταινίας. -Γιατί αγαπήσατε τα πρώτα δύο μέρη λόγω των αγώνων πείνας που έδειχναν, ενώ πλέον ο τίτλος έχει καταλήξει αποπροσανατολιστικός.

4. 99 Σπίτια

Γιατί να τη δείτε;

-Γιατί ασχολείται με το συνταρακτικό θέμα των εξώσεων και των πολλών αμερικάνικων οικογενειών που βρέθηκαν στο δρόμο μέσα σε μία στιγμή. -Για την αληθοφάνειά τους στην αναπαράσταση αυτών των σκηνών και για την ανησυχητική ατμόσφαιρα θρίλερ που χτίζει σταδιακά. -Γιατί ο Μάικλ Σάνον είναι από τους πιο τρομακτικούς και αδίστακτους κακούς στο σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά.

Γιατί να μην τη δείτε;

-Γιατί πρωταγωνιστεί ο Άντριου Γκάρφιλντ. -Γιατί δεν κάνει το τολμηρό βήμα να μιλήσει ξεκάθαρα γι’ αυτό το θέμα ο Τζαφάρ Παναχί και επιλέγει ένα έντονα μελοδραματικό φινάλε.

3. Chevalier

Γιατί να τη δείτε;

-Γιατί είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς που ανεβάζει προς τα πάνω το επίπεδο του ελληνικού κινηματογράφου. -Γιατί είναι μία κατάμαυρη κωμωδία που θα σας κάνει να ξεκαρδιστείτε και ταυτόχρονα αποδομεί τις αντρικές φιλίες δείχνοντας τον ανταγωνισμό που υποκρύπτεται. -Για το υπέροχο cast του. Από τον Βαγγέλη Μουρίκη μέχρι τον Σάκη Ρούβα που είναι καλός ερμηνευτικά. Βέβαια, αυτός που ξεχωρίζει και λόγω του ρόλου του είναι ο Μάκης Παπαδημητρίου!

Γιατί να μην τη δείτε;

-Γιατί, θέλετε μία ταινία να έχει γυναικείους χαρακτήρες, -Γιατί κατά επιλογής της σκηνοθέτη ποτέ η ταινία δεν κλιμακώνεται, γεγονός που μπορεί να αφήσει σε κάποιους στο τέλος το αίσθημα του ανικανοποίητου.

2. Η Γέφυρα των Κατασκόπων

Γιατί να τη δείτε;

-Γιατί λατρέψατε το «Μόναχο» και τη «Λίστα του Σίντλερ» και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ βαδίζει στα ίδια μονοπάτια. -Γιατί ο Τομ Χανκς είναι εξαιρετικός ως κατάσκοπος. -Γιατί δεν ακολουθεί μανιχαιστικά μονοπάτια, δείχνει το αδίστακτο πρόσωπο της διπλωματίας και τα εγκλήματα που κρύβονται πίσω από πολιτικά συμφέροντα. Κανείς δεν έχει καθαρά χέρια άμα παίξει αυτό το παιχνίδι. -Γιατί είναι ένα πολύ καλό ατμοσφαιρικό θρίλερ κατασκόπων.

Γιατί να μην τη δείτε;

-Γιατί πιστεύετε πως όλα λύνονται με το διάλογο. -Γιατί η πιο σκοτεινή ταινία που έχετε δει είναι το «Έριν Μπρόκοβιτς».

1. Dheepan: Ο Άνθρωπος χωρίς Πατρίδα

Γιατί να τη δείτε;

-Γιατί μετά το «Σώμα με σώμα», ο Ζαν Οντιάρ επιστρέφει με ένα διαμάντι για την ανθρωπιά, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για την οικογένεια, μέσα όμως σε ένα ολότελα σκληρό και ρεαλιστικό πλαίσιο χωρίς χολιγουντιανές ψευδαισθήσεις. -Γιατί η ταινία είναι τρομακτικά επίκαιρη, και επειδή ασχολείται με τη μετανάστευση και επειδή διαδραματίζεται στο Παρίσι.

Γιατί να μην τη δείτε;

-Γιατί είναι βαρύ. -Γιατί δεν θα ξεσκάσετε και δεν θα ξεχαστείτε. -Γιατί είστε με τρεις ώρες ύπνο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα