Ποδήλατα στους πρόσφυγες

0
941

πο

Μια σημαντική πρωτοβουλία εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στην πόλη.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διατεθούν ποδήλατα και μαθήματα ασφαλούς ποδηλασίας στους πρόσφυγες, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες φυσικής άσκησης, κοινωνικής δραστηριότητας, μετακίνησης αλλά και μαθήματα τεχνικών γνώσεων επισκευής ποδηλάτων για την δημιουργία ενός σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Για τον σταθμό και την επισκευή των ποδηλάτων, απαιτούνται βασικά εργαλεία και ανταλλακτικά για τα οποία συγκεντρώνουμε δωρεές σε είδος ή χρήματα.

α
Με το εθελοντικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να ποδηλατώ με ασφάλεια» απευθύνεται ιδιαίτερα σε παιδιά και γυναίκες, μετανάστες ή/και πρόσφυγες.
Στην 1η φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Εργάνη και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Νεάπολης – Συκεών το επιχειρησιακό σχέδιο.

Στην 2η φάση σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια του Ν. Θεσσαλονίκης. Οι Εθελοντές Θεσσαλονίκης- Αγάπη χωρίς Σύνορα Love without Borders, συγκέντρωσαν τα ποδήλατα και η οργάνωση People in Need πρόσφερε εξοπλισμό ασφαλείας (κράνη, φώτα, κλειδαριές) για να ξεκινήσουν «ορθοπεταλιές».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στην Θεσσαλονίκη και σε άλλα Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Η ”Πράσινες Διαδρομές Κοιν.Σ.Επ.” είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικού σκοπού με Αριθμό Μητρώου Δ00094 στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και δραστηριοποιείται στους τομείς της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και των Πράσινων Μεταφορών, του Αθλητισμό, των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων και του Αειφόρου Θεματικού Τουρισμού.

Είναι μέλος του Διεθνή Οργανισμού για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA, International Sport and Culture Association) και της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπορευματικών Μεταφορών με Ποδήλατο (ECLF, European Cycle Logistics Federation, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχει πανελλήνια εμβέλεια με διάφορες δράσεις, όπως με την Ευρωπαϊκή εκστρατεία NowWeMOVE για την ευαισθητοποίηση για τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης από το 2014, τον συντονισμό εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (πάνω από 100 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο σε συνεργασία με Δήμους, οργανώσεις και ιδιώτες), την Ευρωπαϊκή Ημέρα Φυσικής Κατάστασης, την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Διαδρομή NowWeBike,  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, το πρόγραμμα ActiveVoice Erasmus + Sport για τη δημιουργία συμμαχιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη σωματική άσκηση.

Απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανώσεις και ιδιώτες όλων των ηλικιών μέσα από διαφορετικά προγράμματα. Με τα πρόγραμματα “CreativityCreatesChange” και “PlayForInclusion” Erasmus + απευθύνεται σε νέους με δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις σχετικά με το πώς θα ενισχύσουν τον αγώνα για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων μέσω δημιουργικών εργαλείων και της βίας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μέσω του αθλητισμού.

Με το εθελοντικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να ποδηλατώ με ασφάλεια» απευθύνεται ιδιαίτερα σε παιδιά και γυναίκες, μετανάστες ή/και πρόσφυγες.

Περισσότερα εδώ:

http://bikesurf.org/thessaloniki/bikes και www.youcaring.com/greenwayssocialcooperativeenterprise-718781

και στο fb

Προηγούμενο άρθροLast, κυριολεκτικά, Christmas
Επόμενο άρθροH Θεσσαλονίκη των Χριστουγέννων σε βίντεο
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ