Το ωραιότερο Συμπόσιο που πήγατε φέτος!

0
489

Δημήτρης-Μαραμής-Spanish-Poets-in-New-York774530-253-11

Συνέντευξη: Γιάννης Γκροσδάνης

Ο Δημήτρης Μαραμής είναι γνωστός στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αγαπάει την πόλη και για αυτό και παρουσιάζει κάθε νέο του έργο σε πρεμιέρα εδώ. Αυτό θα γίνει και αυτή την Παρασκεύη 18 Μαρτίου στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Συμπόσιο, το νέο έργο του Δ. Μαραμή με το οποίο ο συνθέτης μελοποίεί και παρουσιάζει ποιημάτα και λογοτεχνικά κείμενα με θέμα το κρασί. Η δημιουργική σύνθεση του Συμποσίου βασίστηκε σε μια μεγαλη και πολύχρονη έρευνα του συνθέτη στο αρχείο του ιδρύματος Φανή Μπουτάρη.

Με την βοήθεια συνεργατών όπως ο δημοφιλής ερμηνευτής Δώρος Δημοσθένους, η νέα και ταλαντούχα Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια Μέλα Γεροφώτη, ο σολιστ Κωνσταντίνος Παυλάκος και σε ρόλο αφηγητή ο αγαπημένος ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας το εκλεκτό κρασί θα αρχίσει να ρέει με τα τραγούδια από τη σκηνή της αίθουσας Αιμ. Ριάδης και θα πλημμυρίσει έπειτα το φουαγιέ του Μεγάρου. “Γιατί στόχος της ζωής”, όπως σημειώνει και στην συνέντευξη που έδωσε στο Parallaximag ο συνθέτης του Συμποσίου Δ. Μαραμής, “είναι η ευδαιμονία, ο έρωτας, η απόλαυση της ομορφιάς κι ας μας τα έχουν ενοχοποιήσει”.

Tzoumas_1

 Τι ακριβώς είναι το Συμπόσιο;

Τραγούδια και λόγια με θέμα το κρασί και τον έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σταφύλι, φιλί, κρασί, αίμα, αμπέλι και τρύγος, ηδονή και έρωτας. Ένας κύκλος από σύμβολα που κάθε φορά αλλάζουν έννοια. Το Συμπόσιον μας ταξιδεύει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της γλώσσας και του τόπου. Η μουσική παραπέμπει στην εποχή αλλάζοντας κάθε φορά ύφος και τεχνοτροπία. Το Συμπόσιον είναι ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο έχοντας εφόδια σταφύλια και κρασί.

Ποια αφορμή σας κίνησε ώστε να ασχοληθείτε με το έργο;

Τα σύμβολα που φυτρώνουν και βλασταίνουν σε αυτή τη χώρα εδώ και εικοσιπέντε αιώνες χωρίς να παύουν ποτέ να υπάρχουν, η Νεμέα, η Νάουσα, η Σαντορίνη, η Κρήτη, το κρασί, το σταφύλι, το φιλί, το αμπέλι, η ηδονή, η ποίηση που γεννιέται από αυτά και τα αναδεικνύει. Άρχισα μία έρευνα πάνω στην ελληνική ποίηση και γενικότερα λογοτεχνία από την αρχαιότητα έως σήμερα για να βρω ποιήματα στα οποία εμπεριέχεται ως θέμα ο οίνος και ανακάλυψα ένα θυσαυρό. Σε αυτό βοήθησε πολύ εξαιρετική ποιητική τριλογία «Ο Οίνος στην Ποίηση» που εκδόθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος «Φανή Μπουτάρη» το 1995. Επίσης συνέδεσα την απενοχοποιημένη μου εμμονή προς την ευδαιμονία, την απόλαυση της ομορφιάς και της χαράς της ζωής με το συμβολισμό του οίνου και του έρωτα. Το Συμπόσιον είναι ένας ύμνος στην ευδαιμονία. Ηταν φυσικό να αναδυθεί η ελληνικότητα του θέματος καθώς το ποτάμι του οίνου και η ίδια η γλώσσα ξεκινάει από τον Όμηρο, δηλαδή τις απαρχές του πολιτισμού, κι εξελίσσεται και φτάνει μέχρι το σήμερα χωρίς διακοπή.

Αποτελεί μια μορφή αντίδρασης ή πολιτικής θέσης η επιλογή σας να μιλάτε για τις αρετές και τις ομορφιές της ευζωιας σε μια εποχή με τόσο δύσκολα θέματα επικαιρότητας;

Αποτελεί θέση και αξία, ναι. Δε δέχομαι την ενοχοποίηση της χαράς, της απόλαυσης και της ηδονής. Δεν είναι δυνατό να αγιοποιείται ο πόνος και να καταδικάζεται η ευδαιμονία είτε από πολιτικές είτε από θρησκείες. Άλλο η αυτοσυγκράτηση της πειθαρχίας, άλλο ο πόνος ενός σκληρού αγώνα, άλλο η στέρηση για την επίτευξη ενός στόχου και άλλο να θεωρείται επίτευγμα το βάσανο και το μαρτύριο.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Δώρο Δημοσθένους και τον Κωνσταντίνο Τζούμα ενώ παράλληλα συνεχίζετε να εμπιστεύεστε νέες φωνές όπως η Μέλα Γεροφώτη. Πείτε μας λίγα λόγια για τους συντελέστες του Συμποσίου.

Επιλέγω και με επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο την ικανότητα να μπορεί ο εκάστοτε να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του έργου. Το Συμπόσιον δεν είναι εύκολο έργο για έναν ερμηνευτή. Απαιτεί δύο τραγουδιστές με γνώση και ταλέντο (Δώρος Δημοσθένους και Μέλα Γεροφώτη) και φυσικά ο Κωνσταντίνος Τζούμας είναι από μόνος του μεγάλο ταλέντο, ένα σύμβολο, ένας άνθρωπος με θέση κι αισθητική μόνο που τον βλέπεις.

Prova_9

Είστε αισιοδοξος για το μέλλον;

Δε με απασχολεί τόσο το μέλλον. Με ενδιαφέρει να δημιουργώ, να γοητεύομαι από πράγματα και να γεννώ πράγματα, να παράγω στο παρόν, να απολαμβάνω το παρόν. Όσο παράγω σημαίνει ότι είμαι ζωντανός, κι ένας ζωντανός έχει πάντα ελπίδα κι αισιοδοξία. Αν καταλήξω φυτό μία μέρα, τότε θα πάψω όλα τα παραπάνω.

Οίνος ή κρασί;

Οίνος άκρατος αλλά με μέτρο.

Info

 Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, 21:00 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2

 Δώρος Δημοσθένους: Τραγούδι
Μέλα Γεροφώτη: Τραγούδι
Κωνσταντίνος Παυλάκος: Βιολί
Δημήτρης Μαραμής: Πιάνο
Κωνσταντίνος Τζούμας: Αφήγηση

 

Προπώληση: Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, στο εκδοτήριο της Πλατείας Αριστοτέλους, στο 2310 895938-9 και στο www.tch.gr

 

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 8€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάρτα ανεργίας)

 

https://www.facebook.com/events/589266871221244/

 

Αποκλειστικός Χορηγός Εκδήλωσης : ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

 

Χορηγός Φιλοξενίας Εκδήλωσης: CITY HOTEL

 

 

Γιάννης Γκροσδάνης

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ