Life

10 τροφές που ενυδατώνουν και προσφέρουν δροσιά

Ενσωματώστε τα στην καλοκαιρινή σας διατροφή και απολαύστε δροσιά και γεύση.

Σόνια Ταλαντινού
10-τροφές-που-ενυδατώνουν-και-προσφέρου-914851
Σόνια Ταλαντινού

Το φαγητό παρέχει περίπου το 20% του νερού που χρειαζόμαστε και είναι ένας τρόπος για να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν 70%-99% νερό! Ενσωματώστε τα στην καλοκαιρινή σας διατροφή και απολαύστε δροσιά και γεύση.

1. Αγγούρια

Περιέχουν πάνω από 95% νερό, καθιστώντας τα μια από τις πιο ενυδατικές τροφές. Δημιουργήστε υπέροχα σνακ με χούμους ή σος γιαουρτιού ή καταναλώστε τα σκέτα. Επιλέξτε τα σαν σαλάτα, ως συνοδευτικό, ή προσθέστε γεύση σε σκέτο νερό με μερικές φέτες αγγουριού και πορτοκαλιού για τη δίψα.

2. Ωμό σπανάκι

Η περιεκτικότητά του σε νερό είναι 91-93%. Περιέχει βιταμίνες A, C, K, σίδηρο, ασβέστιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου, βοηθάει στην πέψη και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν οτιδήποτε, όπως το μαρούλι romaine ή το iceberg σε σαλάτες, σάντουιτς κλ.π.

3. Νερό καρύδας

Το διαυγές υγρό της καρύδας δεν είναι νερό, αλλά περιέχει έως 95% νερό. Ένα φλιτζάνι των 226,8 γραμμαρίων έχει 43 θερμίδες και περιέχει κάλιο και νάτριο, καθιστώντας το ένα δημοφιλές ενυδατικό ρόφημα, κυρίως μετά την άσκηση.

towfiqu-barbhuiya-o3dunr7vl-o-unsplash.jpg

4. Γιαούρτι

Το απλό γιαούρτι περιέχει πάνω από 75% νερό. Στο ελληνικό γιαούρτι, το μεγαλύτερο μέρος του νερού αφαιρείται, καθιστώντας το πιο παχύρρευστο και υψηλότερο σε πρωτεΐνη από το απλό. Υψηλό σε ασβέστιο, προστατεύει τα κόκαλα από την απώλεια οστικής μάζας. Για ένα γρήγορο πρωινό, αναμίξτε γιαούρτι και παγωμένα φρούτα για ένα απολαυστικό smoothie χωρίς ζάχαρη.

5. Εσπεριδοειδή

Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ είναι δροσιστικά, με περιεκτικότητα σε νερό 87%-88%. Γεμάτα από βιταμίνη C και θρεπτικά συστατικά, δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, διατηρεί τα ούλα υγιή και βοηθά στην πέψη, αυξάνοντας την απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα.

6. Καρπούζι

Αποτελείται κατά 92% από νερό. Μια φέτα κρύο καρπούζι είναι τόσο δροσιστική όσο ένα κρύο ρόφημα. Φτιάξτε σπιτικές μπάρες φρούτων, καταψύχοντας καρπούζι που έχετε περάσει από το μπλέντερ. Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τον πουρέ του σε παγοθήκες και να το ρίχνετε στο νερό, για επιπλέον γεύση.

sahand-babali-eindbqwzww4-unsplash.jpg

7. Ακτινίδια

Με 83% νερό, έχουν σχεδόν τόση βιταμίνη C όση τα πορτοκάλια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, Ε και φυτικές ίνες, που διευκολύνουν την πέψη. Ένα ακτινίδιο περιέχει 11% βιταμίνη Ε, ένα λιποδιαλυτό, ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

8. Μάνγκο

Με περιεκτικότητα σε νερό 82%, αυτό το τροπικό φρούτο είναι αναζωογονητικό σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Απολαύστε το και κερδίστε τα οφέλη από την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C, E και A, χρησιμοποιώντας το σε φρουτοσαλάτες, smoothieς ή σάλτσες.

9. Ντομάτες

Με 95% νερό, δίκαια θεωρούνται από τις πιο δροσιστικές τροφές -η χωριάτικη σαλάτα φιγουράρισε στη 10η θέση του TasteAtlas με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου. Σε αυτό, προσθέστε το λυκοπένιο -καροτενοειδές που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα τους- και τις βιταμίνες C και Α που περιέχουν.

rodion-kutsaev-epwuzxdketc-unsplash.jpg

10. Κολοκυθάκια

Αυτό το ευέλικτο λαχανικό περιέχει 94% νερό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B6 και κάλιο. Για ένα δροσερό, καλοκαιρινό γεύμα, ψήστε κολοκυθάκια σε φέτες ή φτιάξτε σπειροειδή κολοκυθάκια και βουτήξτε τα σε ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού. Επίσης, ωμό στις σαλάτες έχει τέλεια γεύση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα