Μουσική

11 ολοκαίνουργια τραγούδια και 5 άλμπουμ να ακούσεις σήμερα, Σάββατο!

Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα.

Parallaxi
11-ολοκαίνουργια-τραγούδια-και-5-άλμπουμ-927781
Parallaxi

16 ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες έρχονται για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτό το Σαββατοκύριακο. Γι΄ αυτό πάρε το κινητό στο χέρι ή άνοιξε τον υπολογιστή και βάλε να παίζουν όλες οι νέες κυκλοφορίες τραγουδιών και άλμπουμ. Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα:

«Το Γοβάκι» – Γιάννης Χαρούλης

kharoylis.jpg

«Το Γοβάκι», αυτός είναι ο τίτλος του νέου τραγουδιού του Γιάννη Χαρούλη. Τη μουσική υπογράφει ο ίδιος και τους στίχους η Ελένης Φωτάκη. Οι δυο τους συνδέονται με ακριβούς δεσμούς. Στο τραγούδι έπαιξαν οι μουσικοί : Λευτέρης Ανδριώτης – Λύρα, Μιχάλης Καλκάνης- Κόντραμπάσο / Πιάνο, Γιάννης Χαρούλης – Ακουστική Κιθάρα.

«Κρυφά 2» – Δημήτρης Μητροπάνος

dimitris-mitropanos-kryfa-2.jpg

Φέτος, στις 17 Απρίλη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την αιφνίδια απώλεια του Δημήτρη Μητροπάνου. Μια εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα και μια σπάνια ανθρώπινη ύπαρξη. Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ήταν συνεχής μέσα από τις ηχογραφήσεις του και τις μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις του και η ανταπόκριση του κοινού μοναδική.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έπαψαν ποτέ να μεταδίδουν τα τραγούδια του, o τύπος αλλά και η τηλεόραση αφιέρωναν στο έργο και την διαδρομή του εκτενή θέματα και άξιοι συνάδελφοι του ερμήνευαν τα τραγούδια του σε συναυλίες τους. Η MINOS EMI/UNIVERSAL, τιμώντας τη μνήμη του και με απόλυτο σεβασμό στο ρεπερτόριο του, κυκλοφορεί σε φυσική και ψηφιακή μορφή ένα διπλό cd με 22 τραγούδια σπουδαίων δημιουργών όπως οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Λοϊζος και άλλοι. Ηχογραφήσεις από ζωντανές του εμφανίσεις ανέκδοτες μέχρι σήμερα.

Το υλικό αυτό παραχωρήθηκε από τον στενό του συνεργάτη και ηχολήπτη του από το 1988 Δημήτρη Ευαγγελάτο, ο οποίος ανέλαβε και την επεξεργασία του ήχου. Ο Δημήτρης Ευαγγελάτος ηχογραφούσε όλα αυτά τα χρόνια κάθε εμφάνιση του καλλιτέχνη και τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, για αρχειακούς λόγους. Έτσι το 2014 πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις εκδόθηκαν σε μία πενταπλή συλλεκτική κασετίνα από την MINOS EMI/UNIVERSAL με συνοδεία ένα βιβλίο αφιερωμένο στον «Δημήτρη» από τον Ευθύμη Φιλίππου και γενικό τίτλο ΚΡΥΦΑ.

Σήμερα, επιλέγοντας από αυτόν τον καταγεγραμμένο θησαυρό είκοσι δύο νέες ανέκδοτες ηχογραφήσεις, τραγούδια που αγαπούσε ιδιαίτερα ο ίδιος, κυκλοφορεί αυτό το ανεκτίμητο ντοκουμέντο «ΚΡΥΦΑ 2».

“La Figlia Che Piange” – Δημήτρης Μεζές

la-figlia-front-cover-1200.jpg

Σε συνέχεια της συλλογής που φέρει τον τίτλο “The Words of the Poets”, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Μεζές μας συστήνει το τρίτο σε σειρά track, μελοποιώντας έργο του Thomas S. Eliot και συγκεκριμένα το ποίημα “La Figlia che Piange”. Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη προσέγγιση, μεταξύ πρόζας και θεατρικού που αξίζει να ακούσετε! Μηχανικός ηχογράφησης και παραγωγός για άλλη μια φορά ο στενός του συνεργάτης, σολίστ της τζαζ Oleg Chaly. Τη μίξη και το μάστερ ανέλαβε ο Γιάννης Τσουγκουζίδης. 

«Αγάπη Γιασεμί» – Παναγιώτης Σδούκος

panagiotis-sdoukos-agapi-giasemi-cover1.jpg

Νέα κυκλοφορία του ερμηνευτή Παναγιώτη Σδούκου που φέρει τον τίτλο «Αγάπη Γιασεμί» και προσυπογράφει ο ίδιος τον στίχο και τη μουσική. «Το Αγάπη Γιασεμί με στίχους γεμάτους λυρισμό και ευαισθησία είναι καμωμένο με όργανα, που ακούμε στις μικρασιατικές εστουδιαντίνες. Eλληνική μελωδία αργού τετράσημου ρυθμού με μικρασιατική ενορχήστρωση, παραδοσιακοφανές & έντεχνο μαζί», αναφέρει στο άκουσμά του η Μουσικολόγος Πανεπιστημιακός Ρενάτα Δαλιανούδη.

Με το τραγούδι αυτό, ο Παναγιώτης Σδούκος εκφράζει τις παραδοσιακές ρίζες, τις βυζαντινές μουσικές του καταβολές, αλλά και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές απαιτήσεις και προσλαμβάνουσες. Εμπνέεται από τη «μήτρα» του μουσικού πλούτου & πολιτισμού, τη Μικρασία, συνθέτει αυτοσχεδιαστικά και επικοινωνεί με μια «νέα ανάγνωση» την παραδοσιακή μουσική.

Στο πλαίσιο αυτό και η κινηματογράφηση του κομματιού, η οποία, με την αισθητική του εικονολήπτη Πάνου Ηλιόπουλου, έγινε στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023, όπου συναντάμε το Ιστορικό Παλαιό Ελαιουργείο, απ’ όπου ξεπηδούν «του μυαλού μας οι σιωπές που θυμίζουνε το χτες», όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού, ενώ το υγρό της στοιχείο, η θάλασσα παραπέμπει στην Προσφυγιά την οποία αγκάλιασε.

«Όλα καλά» – Karmica Feat. Γιάννης Ζουγανέλης  

karmica-featgiannis-zouganelis-ola-kala-digital-single-cover-web.jpg

Όλα καλά… ή αλλιώς, 1000 και ένας τρόποι να μη σταματάει κανείς να ελπίζει στα πολύ δύσκολα…. “…Ζωή που μοιάζει ξαφνικά του Χόλυγουντ ταινία…”

Έχοντας μια ιδιαίτερη χιουμοριστική οπτική που όμως δεν απαξιώνει την βαρύτητα της πραγματικότητας που πλέον όλοι μας βιώνουμε, οι KARMICA (Πόλυ Πολένα, Σάκης Μπιλάλης και Θανάσης Πολένας) επιστρέφουν με νέο τραγούδι. Αυτή τη φορά συμπράττουν με τον Γιάννη Ζουγανέλη και μας τραγουδούν: “Όλα καλά” που είναι και ο τίτλος του νέου τους Digital Single.

Στίχος, μελωδία και ερμηνείες που μας κερδίζουν, αλληλοσυμπληρώνονται σε μια αίσθηση χαρμολύπης για τα όνειρά μας, αυτοσαρκασμού για την θέση μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα αλλά και ελπίδας για το μπροστά. Ένα Funky Ηop στυλ τραγούδι με έντονες ροκ “πινελιές” που έγραψε μουσική και στίχο ο Δημήτρης Λιόλιος ο οποίος έκανε εκτός από την ενορχήστρωση και την studio παραγωγή.

«Δίπλωσε λίγο τα φτερά» – Σοφία Παπουλάκου

sofia-papoylakoy.jpg

Η Σοφία Παπουλάκου έχοντας ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη παρουσία της στα καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστρέφει για να μας ταξιδέψει άλλη μία φορά στον όμορφο μουσικό της κόσμο. Πρόκειται για το νέο της Promo Single με τίτλο «Δίπλωσε λίγο τα φτερά» από το επερχόμενο Digital Album που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Τη μουσική υπογράφει ο Βαγγέλης Μαχαίρας ενώ τους στίχους η Ιωάννα Ηλιοπούλου. Παραμένοντας πιστή λοιπόν, σε όλα όσα την έκαναν να αγαπήσει τη μουσική, βρίσκει το ύφος να εκφραστεί και να καταθέσει τη δική της μουσική πρόταση για να συνεχίσει να μας χαρίζει αξιόλογα τραγούδια.

“Spending time with Esther” – Βανέσσα Κουρτέση

vanessakourtesi-m-at-costagkiokas.jpg

Η Βανέσσα Κουρτέση παρουσιάζει το EP με τίτλο “Spending Time with Esther”, μέσα από το προσωπικό της project “I am Esther”. Το EP περιέχει τρία τραγούδια που ξεδιπλώνουν ταυτόχρονα την ιστορία της ίδιας αλλά και της Έσθερ. Μέσα από ένα jazz ηχόχρωμα και την κρυστάλλινη φωνή της Βανέσσας συναντάμε μια μοναδική μουσική και ερμηνευτική αφήγηση του κόσμου αυτών των δύο γυναικών. Είναι μία παραγώγή με συντελεστές από την Ελλάδα και την Ολλανδία που ηχογραφήθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην Αθήνα.

«Βλέμμα στο βυθό» – Δημήτρης Βουτσάς

blemma-sto-vitho-eksofillo.jpg

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την έκδοση σε cd του κύκλου τραγουδιών «Βλέμμα στο βυθό», σε στίχους της Φωτεινής Λαμπρίδη, μουσική του Μίμη Νικολόπουλου, με ερμηνευτή τον Δημήτρη Βουτσά.

Η ιδέα της συνεργασίας αυτής, ήταν μια ιδέα του Παρασκευά Καρασούλου, ο οποίος και θέλησε να φέρει σε επαφή για πρώτη φορά τους κόσμους των δύο δημιουργών, ξεπερνώντας αποστάσεις χώρων και τόπων που έως τότε τους κρατούσαν μακριά: ο Νικολόπουλος ζει και δημιουργεί στην Θεσ/κη, συνθέτει κυρίως ορχηστρική μουσική, ενώ η Λαμπρίδη στην Αθήνα και έως σήμερα είχε παρουσιάσει πολλές αλλά αποσπασματικές συμμετοχές σε δίσκους έντεχνων καλλιτεχνών. Έτσι λοιπόν, η συνεργασία τους ήταν ένα στοίχημα που κερδίθηκε στην πορεία και κυκλοφορεί τώρα, αφού η πανδημία που μεσολάβησε, εξάντλησε το χρόνο της εκδοτικής αναμονής μας. Μια πρόγευση του cd δόθηκε πριν την πανδημία, με την κυκλοφορία του single «Φρίντα», ενός τραγουδιού εμπνευσμένου από τη ζωή και την προσωπικότητα της Φρίντας Κάλο.

Στο «Βλέμμα στο βυθό», η Φωτεινή Λαμπρίδη γράφει τραγούδια με το βλέμμα στον βυθό του εαυτού, του άλλου, του έρωτα, της κοινωνίας, μιας εποχής που ψάχνει από την αρχή, στις πιο παράξενες συνθήκες, το «μαζί». Ο Μίμης Νικολόπουλος, νέος συνθέτης που ήδη έχει κάνει αίσθηση στην Β. Ελλάδα χάρη στις ορχηστρικές του συνθέσεις, δημιουργεί προσεγγίζοντας το λόγο της Λαμπρίδη, ένα μουσικό σύμπαν με χαρακτηριστική μελωδικότητα και επιρροές από την πλούσια βαλκανική παράδοση της περιοχής του. Ο Δημήτρης Βουτσάς, ερμηνεύει το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο δημιουργών, με αισθαντικότητα και εσωτερική δύναμη.

Τους στίχους σε ένα τραγούδι (Η πόλη σου) υπογράφει ο Γιάννης Βασιλόπουλος. Τον γνωρίσαμε (όπως και τον Δημήτρη Βουτσά) από την 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου και την «Τρίτη έξοδο» και παραμένει ο νεότερος έλληνας στιχουργός. Η παρουσία του στο δίσκο σφραγίζει με ένα επιπλέον στοιχείο τη σύνδεση της έκδοσης με την 4η Ακρόαση.

«Οι Δείκτες» – Παντελής Θαλασσινός

pantelis-thalassinos.jpg

«Οι Δείκτες», όπως και νωρίτερα «Τα Ξένα» αποτελούν τον προάγγελο της κυκλοφορίας του δίσκου «Αινίγματα» σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή, στίχους του Κώστα Φασουλά, και ερμηνεία του Παντελή Θαλασσινού. «Οι Δείκτες» είναι ένα τραγούδι εσωτερικής αναζήτησης του ήρωα που έχει επινοήσει και δώσει πνοή ο Κώστας Φασουλάς. Κινείται σε έναν κόσμο ασύμβατο με την ύπαρξή του και τραγουδά τη δική του εκδοχή μιας ζωής που δεν έχει επιλέξει. Ισχυρές μεταφορές, λόγια που σχηματίζουν διαδοχικές παράδοξες εικόνες και αφήγηση στο πρώτο πρόσωπο έχουν επιστρατευτεί από τον στιχουργό για να αποδώσουν αριστοτεχνικά την ψυχολογία του πρωταγωνιστή.

Ο Γιώργος Καζαντζής, ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση, με την εξαιρετική αισθητική που συνοδεύει όλο το έργο του συντονίζεται απόλυτα με τον λόγο και κάνει το τραγούδι να «αναπνέει», δημιουργώντας ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα εμπνευσμένης μουσικής που αναδεικνύει κάθε συναίσθημα, ακόμα και το πιο αδιόρατο, που αναδύεται από τις λέξεις.

Ο Παντελής Θαλασσινός παραδίδει μαθήματα ερμηνευτικής δεινότητας και με τη γνωστή πλαστικότητα της φωνής του που τον έχει καθιερώσει, δίνει οντότητα στον άνθρωπο που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο.

“Sympan” – Desert Monks

desertmonks-credit-kerasiproject.jpg

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους άλμπουμ, οι Desert Monks παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί από την Just Gazing Records. Το “Sympan”, όπως είναι ο τίτλος, περιέχει 11 τραγούδια που κινούνται ανάμεσα σε alternative rock μελωδίες και ξεσπάσματα ενώ περιλαμβάνει πλήθος άλλων μουσικών στοιχείων του ενώνονται ιδανικά μέσα από τις ενορχηστρώσεις.

Με απόλυτη γλωσσική απλότητά, η λέξη Σύμπαν περιγράφει το σύνολο του χώρου, του χρόνου, της ύλης, της πληροφορίας και της ενέργειας που μας περιβάλλει και μας περιέχει. Είναι η συγκλονιστική και ανεξερεύνητη απεραντοσύνη που εκτείνεται από τους γαλαξίες έως τα υποατομικά σωματίδια, αγκαλιάζοντας και συνδέοντας τα πάντα εντός της αέναης κίνησής της. Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ χάους και τάξης. Ένα σύνολο από άπειρα στιγμιότυπα, μαγευτικά συνδεδεμένα μεταξύ τους με τρόπους που ξεπερνούν την αντίληψή μας.

Ο δίσκος αυτός χρωματίζει τους δεσμούς που διέπουν κάθε τέτοιο στιγμιότυπο της ίδιας του της ύπαρξης. Αποπειράται να εκπέμψει πίσω την ενέργεια όλων των ανθρώπων και των πραγμάτων που εμπλέκονται μαζί του, συνειδητά ή υποσυνείδητα, με έναν χρονικά ασυσχέτιστο τρόπο. Μέσα από ιστορίες, αφηρημένες συνθέσεις ή λεπτομερή ηχοτόπια, θέλει να προσελκύσει τον ακροατή στο βαρυτικό του πεδίο, ώστε παρατηρήσουν τη συνέχεια όλων των πραγμάτων από την κοινή τους τροχιά. Καταστρώνει ένα πλέγμα συναισθημάτων χωρίς όρια, μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να κινείται ελεύθερα και αβίαστα.

Έχοντας δημιουργηθεί με άνευ όρων αγάπη σε όλες της εκφάνσεις της, σε μια περίοδο αμφίβολων περιστάσεων, το “Sympan” θέλει να προσεγγίσει και να θαυμάζει μια και μοναδική συνθήκη: Την μεγαλειώδη συνύπαρξη των Πάντων.

«Οι δικές μας νύχτες» – Κώστας Τσιμπίδας και Λάμπρος Καρελάς

kwstas-tsimpidas-kai-lampros-karelas.png

Ο Κώστας Τσιμπίδας και ο Λάμπρος Καρελάς ερμηνεύουν και παρουσιάζουν το νέο τους τραγούδι, με τίτλο «οι δικές μας νύχτες», που κυκλοφορεί από την FM records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Την μουσική υπογράφει ο καταξιωμένος συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος και τους στίχους η Αγγελική Κοτςά.

«Οι δικές μας νύχτες» είναι ένα αντρικό ντουέτο που μιλάει για τη φιλία, τον έρωτα και φέρνει στο νου τα χρόνια της αθωότητας, του παιχνιδιού και του κεφιού, που τόσο λείπουν στη σημερινή εποχή.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος που γράφει τη μουσική συνταιριάζει δύο διαφορετικά ηχοχρώματα φωνών, την δωρικότητα της ερμηνείας του Κώστα Τσιμπίδα με την δυναμικότητα της γνήσιας λαϊκής φωνής του Λάμπρου Καρελά. Έτσι το τραγούδι αποπνέει τη νοσταλγία που εκφράζεται στους στίχους της Αγγελικής Κοτσά.

Να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Λάμπρος Καρελάς, μέλη του συγκροτήματος «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ», ύστερα από χρόνια βρίσκονται καλλιτεχνικά σε αυτό το τραγούδι.

“In Memoriam Theodore Antoniou” – Μιχάλης Ανδρονίκου

cover.png

Το νέο έργο του συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου για τρομπόνι και άρπα, με τίτλο In Memoriam Theodore Antoniou, ηχογραφήθηκε με τους εμπνευσμένους ερμηνευτές Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο στο τρομπόνι (μέλος των Canadian Brass) και Coline-Marie Orliac στην άρπα. Η συγκυρία της επικοινωνίας του Ανδρονίκου με τον Λιαρμακόπουλο για πιθανή συνεργασία τη μέρα του θανάτου του Θόδωρου Αντωνίου (ο οποίος υπήρξε δάσκαλος στη σύνθεση του Ανδρονίκου) υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργία και ηχογράφηση του έργου. Το έργο είναι μια αυθόρμητη και ονειρική χειρονομία εκτίμησης και ανάμνησης του Θόδωρου Αντωνίου και είναι αφιερωμένο στους Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο και Coline-Marie Orliac, που με τόση αγάπη και καλλιτεχνική αρτιότητα το ερμήνευσαν. Κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες υπηρεσιών ροής.

“The Way I Am” – Aki Rei

aki-rei.jpg

Το ‘The Way I Am’ είναι το τέταρτο single του Aki Rei από τον επερχόμενο self titled δίσκο του ‘ΑKI REI’, ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι από την Mellowsophy Music. Αυτήν την φορά, ο Αki επιχειρεί τη σύνδεση ενός 70s retro funk culture με τον κόσμο της indie rock, δίνοντάς μας έναν σκληρότερο ήχο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στις έως τώρα κυκλοφορίες του.

Το τραγούδι αναφέρεται στην εσωτερική αναζήτηση που προβαίνει καποι@ ώστε να καταλάβει το ποι@ είναι και να προσπαθήσει να αγκαλιάσει κάθε πτυχή του εαυτού και να την εξελίξει. Ο σκοπός του κομματιού είναι να εμπνεύσει τον εκάστοτε ακροατή να φωνάζει με σιγουριά ‘’That’s the way I am’’, με απότερο φινάλε την εξ’ ολοκλήρου αποδοχή του εσωτερικού «είναι».

“Row Row Row” – Lia Hide

lia-hide-w-boat-2-by-yiannis-margetousakis.jpg

Το “Row Row Row” είναι το τρίτο κατά σειρά single του “The Missing Fourth Guest”, του νέου Lia Hide δίσκου, που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα έντονα ρυθμικό, δυνατό κομμάτι, και συνάμα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, το “Row Row Row” μιλά για το κοινωνικό άγχος, τα άλυτα προσωπικά, παγκόσμια αλλά και περιβαλλοντικά διλήμματα. Η κυκλοφορία συνοδεύεται από ένα εξίσου ευφάνταστο music video που σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή! Ένα σαγηνευτικά διασκεδαστικό τραγούδι που θα απελευθερώσει τη φαντασία σας, που η ίδια η Lia Hide το περιγράφει ως «μια κοινωνική αφύπνιση σε ένα ζωηρό R&B κομμάτι».

“Έχω έναν καφενε” – Γιάννης Τουλής

ghiannis-toylis.png

Ο Γιάννης Τουλής παρουσιάζει την δική του διασκευή του γνωστού τραγουδιού του Μ. Λοΐζου: “Έχω έναν καφενέ”. Το ιδιαίτερο σε αυτή τη διασκευή – εκτέλεση είναι ότι για πρώτη φορά αποδίδεται ένα ζεϊμπέκικο από ένα σύνολο βιολοντσέλων (με ένα κοντραμπάσο) και φωνή.

Η FM Records τιμά τον Γιώργο Σταυριανό

staurianos-2.jpg

Η FM Records με μεγάλη χαρά ευχαριστεί τον μεγάλο συνθέτη Γιώργο Σταυριανό για τη συνεργασία τους και θυμάται τις πιο σημαντικές δισκογραφικές του επιτυχίες που κυκλοφορούν από την FM Records.

Ο Γιώργος Σταυριανός γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι συνθέτης μουσικής και λογοτέχνης. Έχει διδακτορικό από τη Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Νανσύ της Γαλλίας και πτυχίο στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει διδάξει από την βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών (σήμερα έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και στο Τμήμα Καλών και εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το καλοκαίρι του 1982 με την «Έρημη πόλη» με ερμηνεία από τη Μαρία Δημητριάδη, τον Ανδρέα Μικρούτσικο και τον Κώστα Θωμαΐδη. Πιο γνωστά από το δίσκο αυτό έγιναν τα τραγούδια «Ήσουνα φεγγάρι» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και «Ο καημός της φυσαρμόνικας» σε στίχους και μουσική του ιδίου, Γιώργου Σταυριανού. Ακολούθησαν πάνω από 15 δίσκοι που κυκλοφόρησαν, στους οποίους συνεργάστηκαν κορυφαίοι στιχουργοί και τραγουδιστές. Επίσης, έχει γράψει ορχηστρικά έργα που έκαναν διεθνή επιτυχία.

Η συγγραφή έρχεται να συμπληρώσει μια διαδρομή σε διαρκή αμφισβήτηση και αναζήτηση. Οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν μυθιστορήματα με την υπογραφή του, τις «Μητροπόλεις» (1996) και «Το τρυφερό παραμύθι του κόσμου» (1998), οι εκδόσεις Ηρόδοτος τις «Πόρτες μισάνοιχτες» (2003), την «Η αλήθεια της νύχτας» (2014),και τις μονογραφίες «Η δυναμική των πολιτισμών» (2007) και «Η νέα αφήγηση του κόσμου» (2012). Οι εκδόσεις Μετρονόμος τέλος τις «Απαγορευμένες περιοχές» (2018) με πρόλογο που υπογράφει ο Βασίλης Βασιλικός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα