Κινηματογράφος

2022-2023: Οι ταινίες της χρονιάς

Mια κινηματογραφική σεζόν ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί με έναν πλούτο νέων ταινιών για όλα γούστα.

Γιάννης Γκροσδάνης
2022-2023-οι-ταινίες-της-χρονιάς-925561
Γιάννης Γκροσδάνης

Και καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά σε φθινοπωρινό – χειμωνιάτικο mood άλλη μια κινηματογραφική σεζόν ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί με έναν πλούτο νέων ταινιών για όλα γούστα. 

Με στόχο να ζήσουμε μια χρονιά με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις, αν και πανδημία, ενεργειακό, πληθωρισμός, ακρίβεια είναι πάντα εδώ και καιροφυλακτούν για θεαματικές ανατροπές. 

Στο κινηματογραφικό πεδίο η τεράστια πτώση των εισιτηρίων, που είδαμε κυρίως λόγω πανδημίας, δεν σημαίνει απαραίτητα μια άνοιξη για τις πλατφόρμες τηλεοπτικού-κινηματογραφικού περιεχομένου καθώς ο κόσμος αναζητά πάντα την κατάλληλη ευκαιρία για την κινηματογραφική του έξοδο. Εν αναμονή λοιπόν μιας ενδιαφέρουσας χρονιάς που σίγουρα – εκτός από εξαιρετικές ταινίες – θα μας δώσει και νέες εξελίξεις σε ότι αφορά το box office (και όχι μόνο)…

Τα blockbuster της DC & της Marvel

Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από το πρώτο Avatar. Στο μεσοδιάστημα ο Τζεϊμς Κάμερον δούλεψε σκληρά, προσέχοντας στην εντέλεια και την παραμικρή λεπτομέρεια (κινηματογραφική και τεχνολογική) και επιστρέφει τα Χριστούγεννα του 2022 με το δεύτερο μέρος της διαγαλαξιακής περιπέτειας του στον πλανήτη Παντόρα, το Avatar: The way of Water (Σαμ Γουόρθινγκτον, Μισέλ Γεό, Κεϊτ Γουίνσλετ, Σιγκούρνι Γουίβερ) υποσχόμενος μια πραγματικά ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία. Με την απώλεια του Τσαντγουικ Μπόσμαν να βαραίνει, άλλη μια ιστορία της Marvel ετοιμάζεται για τη συνέχεια της. Ο λόγος για το Black Panther : Wakanda Forever (Λουπίτα Νιονγκό, Λετίσια Ραϊτ), το οποίο αποβλέπει πολύ ψηλά τόσο στο box office όσο και στα Όσκαρ. Ένας νέος ήρωας επίσης – από τον κόσμο της DC – κάνει το φθινόπωρο το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Προικισμένος με τις δυνάμεις των Αιγύπτιων θεών ο Black Adam (Ντουεϊν Τζόνσον) ετοιμάζεται να φανερωθεί στον μοντέρνο κόσμο του 2022. Από τον κόσμο της DC έρχεται επίσης και ο Shazam με την δεύτερη ταινία του με τίτλο Fury of Gods (Ζάκαρι Λέβι, Ρεϊτσελ Ζέγκλερ). 

black-panther-2.png

Τα οσκαρικά

Μέσα στο υλικό της φετινής σεζόν δεσπόζει, όπως κάθε χρονιά, και η παρουσία εκείνων των ταινιών που εκτιμάται πως η πορεία τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ (του 2023). Μια τέτοια ταινία έφτιαξε πιθανότατα ο Νταμιέν Σαζέλ, που μας ταξιδεύει με το Babylon του (με τους Μάργκοτ Ρόμπι και Μπραντ Πιτ) στην εποχή της χρυσής μετάβασης από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο. Μια από τις πλέον μυστηριώδης ιστορίες φόνου στα χρονικά αφηγείται στο Amsterdam ο Ντεϊβιντ Ο’ Ράσελ. Η ταινία διαθέτει πραγματικά αστεράτο καστ : Μαργκότ Ρόμπι, Άνια Τεϊλορ Τζόϊ, Κρίστιαν Μπεϊλ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ράμι Μάλεκ, Ζοϊ Σαλντάνα.

Μια ημι-αυτοβιογραφική ιστορία με αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία αποτελεί η νέα ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ, οι Fabelmans (με τους Μισέλ Γουίλιαμς, Πολ Ντάνο, Σεθ Ρόγκαν). Επιστροφή με αρκετές φιλοδοξίες για οσκαρική αναγνώριση και για τον Σαμ Μέντες, ο οποίος στο Empire of Light (στο οποίο παίζουν οι Ολίβια Κόλμαν, Μαϊκλ Γουάρντ, Τόμπι Τζόουνς, Κόλιν Φερθ) αφηγείται μια ρομαντική ιστορία αγάπης σε έναν κινηματογράφο, ο οποίος βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο βρετανικό θέρετρο. Το She Said της Μαρίας Σρέντερ, σίγουρα θα συζητηθεί αρκετά καθώς ασχολείται με τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφετηρία του φεμινιστικού κινήματος του #metoo και πως αποκαλύφθηκε η πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικών κακοποιήσεων του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουαϊνστιν από μια ομάδα δυναμικών ρεπορτέρ των New York Times (τις υποδύονται η Κάρεϊ Μάλιγκαν, η Ζοϊ Κάζάν και η Πατρίσια Κλάρκσον). Με αρκετές φιλοδοξίες για μια οσκαρική πορεία, μετά από την πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας αναμένεται με ενδιαφέρον και το Tar του Τοντ Φιλντ με την Κεϊτ Μπλάνσετ στον ρόλο μιας συνθέτριας κλασικής μουσικής, της Λύντια Ταρ. Τέλος βγαλμένο μέσα από την περσινή σεζόν και βραβευμένο με το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας το βραδυφλεγές και τρυφερό Drive my Car του Ιάπωνα Ρισούκε Χαμαγκούτσι βρίσκει επιτέλους τον δρόμο για τους ελληνικούς κινηματογράφους και υπόσχεται μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία (όσοι το είδαν στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα σας πουν τα καλύτερα).

Τα animation

Πολλές και ξεχωριστές θα είναι και οι ταινίες για τους μικρούς σινεφίλ και τις οικογένειες τους: Βγαλμένο μέσα από τις σελίδες των κόμιξ των Ουντερζό και Γκοσινί ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ετοιμάζονται για μια νέα κινηματογραφική περιπέτεια, με την υπογραφή του Γκιγιόμ Κανέ (ο οποίος εκτός από την σκηνοθεσία έχει και τον ρόλο του Αστερίξ). Οι Καρό Νίντζα – το απίστευτο computer animation από τη Δανία – επιστρέφουν, επίσης, με μια νέα περιπέτεια που θα μας μεταφέρει μέχρι την εξωτική Ταϊλάνδη. Μια animation ταινία αναμένεται και για τον Μάρμαντιουκ, τον αξιαγάπητο σκύλο που πρωταγωνιστεί σε δεκάδες περιπέτειες και στο κόμικ του Μπράντ Άντερσον. Σε νέες περιπέτειες μπλέκει και ο εξερευνητής Ταντ, αυτή τη φορά στη Σμαραγδένια Πολιτεία. Το ίδιο αναμένεται και για τον αξιαγάπητο Γάτο Σπιρουνάτο, ο οποίος έχει κάψει τις οκτώ από τις εννέα ζωές του και μένει άλλη μια για να πραγματοποιήσει την Τελευταία Επιθυμία του. Από τα δυνατά χαρτιά της σεζόν χωρίς αμφιβολία είναι και η νέα ταινία της Ντίσνεϊ Strange world, μια περιπέτεια που βασίζεται σε δύο παλιές και κλασικές ιστορίες της εταιρίας, την Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων και στον Πλανήτη των Θησαυρών.

gatos-spirounatos.jpeg

Τα ελληνικά

Αν και η ελληνική παραγωγή κινείται σε διαφορετικές ημερομηνίες και αρκετές ταινίες αναμένεται να κάνουν την πρεμιέρα τους κυρίως το Νοέμβριο, στο επερχόμενο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, περιμένουμε με ενδιαφέρον κάποιες από τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς. Από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της νέας σεζόν είναι το Ντόντο του Πάνου Κούτρα, που έκανε την ξεχωριστή πρεμιέρα του στις Κάννες, την άνοιξη που μας πέρασε. Βασισμένη στο ομότιτλο – μπεστ σέλερ – βιβλίο του Χρήστου Κυθρεώτη είναι η νέα ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα με πρωταγωνιστή τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο στον ρόλο ενός νέου δικηγόρου. Ο λόγος για το Εκεί που ζούμε, που αποτελεί μια έξοχη κοινωνική αναπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας κατά την εποχή της κρίσης του 2010. Μετά την πρεμιέρα της στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και της Ανζέρ αναμένεται στις αίθουσες η νέα ταινία του Χρήστου Μασσαλά, το Broadway, ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη Αθήνα με πρωταγωνιστές μια ομάδα τεσσάρων περιθωριακών νέων, που εξειδικεύονται στην κλοπή πορτοφολιών συνδυάζοντας την τέχνη του κλεψίματος με αυτήν τη χορού. Ένα υπαρξιακό, ερωτικό, αποκαλυπτικό, ποπ road movie προς την αλήθεια με queer χαρακτήρα παρουσιάζει και ο Στέλιος Καμμίτσης στον Άνθρωπο με τις απαντήσεις. 

Σινεμά και τίποτα άλλο!

Πλήθος από πρεμιέρες ταινιών από νέους αλλά και σημαντικούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο αναμένουμε μέσα στη σεζόν που μας έρχεται: Την ιστορία την γράφουν οι παρέες και μια τέτοια παρέα νέων, που δίνει εξετάσεις το 1989 στη δραματική σχολή του θεάτρου Amandiers, του Πατρίς Σερό, παρουσιάζει η ταινία Les Amandiers της Βαλέρια Μπρούνο Τεντέσκι. Στο Tchaikovsky’s Wife ο Kιρίλ Σερεμπρένικοφ εξετάζει την ιδιαίτερη και σύντομη σχέση που είχε ο σπουδαίος Ρώσος ρομαντικός συνθέτης Πιότρ ϊλιτς Τσαϊκοφσκι με την συζύγο του Αντονίνα Ιβάνοβνα Μιλιούκοβα. Ατμοσφαιρικό και με έντονο σασπένς είναι το Beasts του Ροντίγκο Σορογκογιέν, μια ιστορία ενός ζεύγους Γάλλων που αναζητάει την γαλήνη σε ένα χωριουδάκι της ισπανικής επαρχίας, στην Γαλικία, αλλά αντιμετωπίζει την εχθρότητα και την βία από τους ντόπιους.

Βραβευμένο στο Σαν Σεμπαστιάν το Blue Moon της Αλίνα Γκριγκόρε αποτελεί μια ανατομία της ρουμάνικης κοινωνίας, με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα που προσπαθεί να σπουδάσει με σκοπό να ξεφύγει από την δυσλειτουργική οικογένεια της. Στο Mothering Sunday, ρομαντικό δράμα εποχής στο οποίο πρωταγωνιστούν η Οντέσα Γιάνγκ και ο Τζος Ο’ Κόνορ, μια νεαρή κοπέλα στην Αγγλία του μεσοπολέμου αναζητάει μια τελευταία συνάντηση με τον άντρα που αγαπάει, λίγο πριν αυτός φύγει για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα.

as-bestas-beasts.jpg

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πολυζητημένους δημιουργούς της εποχής μας. Ο λόγος για τον Γκασπάρ Νοέ του οποίου η νέα ταινία με τίτλο Vortex αφορά τη ζωή ενός ζευγαριού ηλικιωμένων (Ντάριο Αρτζέντο και Φρανσουάζ Λεμπρούν) που πάσχουν από άνοια. Πολυαναμενόμενο σίγουρα θεωρείται και το Decision to Leave, η νέα ταινία του Παρκ Τσαν Γουκ, ένα θρίλερ μυστηρίου με κεντρικό ήρωα έναν ντετέκτιβ που ψάχνει σε μια απρόσιτη και ορεινή περιοχή μια σκοτεινή υπόθεση ενός νεκρού άντρα. Δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα σε παιδιά και γονείς προσπαθεί να κρατήσει η Λόρα Βάντελ στο Playground όταν μια δασκάλα γίνεται μάρτυρας ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού που θα συμβεί στην αυλή του σχολείου.

Πολιτικό θρίλερ με το βραβείο σεναρίου στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών το Boy from Heaven αποτελεί έναν σκληρό αγώνα εξουσίας σε ένα θρησκευτικό εκπαιδευτήριο στο Καϊρο. Βραβευμένο στις Κάννες – και μάλιστα με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – είναι και το Close του Βέλγου Λούκας Ντόντ, ένας δημιουργός που δεν φοβάται να καταπιαστεί με δύσκολες ιστορίες που έχουν να κάνουν με το φύλο και την σεξουαλική ταυτότητα. Αρκετά ιδιαίτερο ως προς την θεματολόγια της η Νταλβά της Εμανουέλ Νικό είναι η ιστορία μιας 12χρονης που βιάζεται να ενηλικιωθεί. Μια ανατομία στα άδυτα της ιρανικής οικογένειας κάνει ο Σαϊντ Ρουσταγί στο Leila’s Brothers (βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci). Στο Joyland ο Σαϊμ Σαντίγκ στήνει μια τολμηρή ιστορία για μια πατριαρχική οικογένεια Αράβων που ζει στην Παλαιστίνη με ένα από τα νεότερα μέλη της να ανακαλύπτει τον έρωτα με τη βοήθεια μιας τρανς.

Στο Metronom του Ρουμάνου Αλεξάντρου Μπελτς μια 17χρονη, το φθινόπωρο του 1972, την εποχή της κορύφωσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου, ζει τις τελευταίες μέρες ενός έρωτα καθώς το αγόρι της σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα πολύ σύντομα. Ένα δυνατό, μακροσκελές δράμα, τα Οκτώ Βουνά του Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν και της Σαρλότ Βαντερμέες (βραβείο επιτροπής στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών) παρακολουθεί έναν δεσμό μεταξύ δύο ανδρών που σφυρηλατούνται στη ζωή στα ψηλά βουνά του κόσμου. Μια ξεχωριστή εμπειρία παρατήρησης της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι σινεφίλ χάρη στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Λεοπάρδαλη του Χιονιού των Μαρί Αμιγκέ & Βενσάν Μινιέ. Μια γλυκιά, αισιόδοξη και σαγηνευτική ιστορία για τη ζωή μιας οικογένειας στο Παρίσι του ’80 αφηγείται ο Μίκαελ Χερς στους Νυχτερινούς Επισκέπτες με πρωταγωνίστριες τις Σαρλότ Γκενσμπούρ και Εμμανουέλ Μπεάρ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα