Κινηματογράφος

Έκπληξη μεγατόνων στα βραβεία του Σωματείου Παραγωγών

Ποια ψήφισαν ως ταινία της χρονιάς.

Γιάννης Γκροσδάνης
έκπληξη-μεγατόνων-στα-βραβεία-του-σωμ-900532
Γιάννης Γκροσδάνης

Αναμέναμε με πολύ ενδιαφέρον τις κρίσεις του Σωματείου Παραγωγών αλλά και των Σεναριογράφων και να που έγινε η έκπληξη ανακατεύοντας για τα καλά την κούρσα μια μόλις βδομάδα πριν από τα Όσκαρ.

Το Σωματείο Παραγώγων λοιπόν προσπέρασε την Εξουσία του Σκύλου και ανέδειξε ως ταινία της χρονιάς το CODA. Μια μικρή, τρυφερή ταινία που ξεκίνησε την πορεία της από το περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς – με το Apple TV να έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα προβολής αποκλειστικά στην πλατφόρμα του – με θέμα μια οικογένεια κωφών και την καθημερινή ρουτίνα της. Με δεδομένο ότι και το Σωματείο Ηθοποιών ξεχώρισε το CODA ως ταινία της χρονιάς – και κάπως έτσι ξεκίνησε και η συζήτηση για το αν υπάρχουν σοβαρά αουτσαίντερ στα φετινά Όσκαρ – αυτό ανεβάζει τους πόντους της ταινίας και αφήνει πλέον ελαφρώς πίσω την ταινία της Κάμπιον.

Να θυμίσουμε ότι το βραβείο του Σωματείου Παραγωγών ταυτίζεται με την κρίση των μελών της Ακαδημίας σε ότι αφορά την ταινία της χρονιάς 22 φορές μέσα στα τελευταία 30 χρόνια. Οι τελευταίες δύο σοβαρές αποκλίσεις συνέβησαν το 2020 – όταν οι Παραγωγοί βραβεύσαν το 1917 του Μέντες ενώ το Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στα Παράσιτα – και το 2017 – όταν οι Παραγωγοί τιμήσανε το La La Land αλλά στα Όσκαρ συνέβη η ανατροπή και το βραβείο καλύτερης ταινίας πήρε το Moonlight. Σημειώστε εδώ άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό καθώς το CODA είναι η μόνη ταινία από το 1989 που κερδίζει το Βραβείο του Σωματείου Παραγωγών χωρίς καν να έχει προταθεί για εκείνο του Σωματείου Σκηνοθετών (το οποίο φέτος θυμίζουμε ότι πήγε στην Κάμπιον).

Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία των Όσκαρ δεν έχει ακόμα κλείσει και ότι το CODA έχει μόλις τρεις υποψηφιότητες – η μία αφορά τον β ανδρικό με τον Τροϊ Κότσουρ να έχει σχεδόν κλειδώσει την βράβευση του – η μάχη φαίνεται πως μάλλον θα κριθεί στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου. Εκεί το CODA έχει την τρίτη του υποψηφιότητα ενώ υποψήφια στην κατηγορία είναι και η ταινία της Τζεϊν Κάμπιον.

Η ανατροπή αυτή έδωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον και στα βραβεία του Σωματείου Σεναριογράφων, τα οποία δόθηκαν χτες το βράδυ και επιβεβαίωσαν το buzz που υπάρχει γύρω από το CODA καθώς η ταινία κέρδισε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Αντίθετα στο πρωτότυπο σενάριο το Don’t Look Up του Άνταμ Κεϊ δείχνει να έχει πάρει σοβαρό προβάδισμα και για το Όσκαρ (με μόνη πιθανότητα ανατροπής το Μπέλφαστ του Κένεθ Μπράνα).

Μια ανάσα λοιπόν από την απονομή των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Λος Άντζελες, και τα μέλη των κινηματογραφικών σωματείων έχουν μετατρέψει την φετινή οσκαρική κούρσα σε κανονικό θρίλερ για τα στελέχη του Netflix και τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα