Featured

4 Ντοκιμαντέρ στο Netflix που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Να αλλάξεις συνήθειες, να σκέφτεσαι διαφορετικά.

Κική Μουστακίδου
4-ντοκιμαντέρ-στο-netflix-που-μπορούν-να-σε-κά-532684
Κική Μουστακίδου

Πρόσφατα αφιέρωσα δυο λεπτά για να απαντήσω σε μια online έρευνα μεταπτυχιακής φοιτήτριας, που μεταξύ άλλων είχε και την εξής ερώτηση: υπάρχει κάποιο ντοκιμαντέρ που σε έκανε να αλλάξεις συνήθειες; Η δύναμη των ταινιών τεκμηρίωσης είναι μεγάλη, ειδικά όταν συνδυάζουν ένα επίκαιρο θέμα με ενδελεχή έρευνα και σύγχρονη οπτικοποίηση.

Στην πλατφόρμα του Netflix βρίσκει κανείς πληθώρα καλογυρισμένων ντοκιμαντέρ που δίνουν απαντήσεις στους περισσότερους προβληματισμούς, στις περισσότερες υπαρξιακές και μη αναζητήσεις. Τα παρακάτω τέσσερα -θαρρώ πως- διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να μας πείσουν να αλλάξουμε συνήθειες, να μετατοπιστούμε έστω και μερικά χιλιοστά προς μια διαφορετική κατεύθυνση:

#1 Το πραγματικό κόστος 

Τι συμβαίνει πίσω από το νέο φόρεμα που αγοράζεις σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή από γνωστή αλυσίδα ρούχων; Πόσο αίμα έχει χυθεί και πόσες ζωές ανώνυμων ανθρώπων έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα για να εξυπηρετήσουν την fast fashion τρέλα της εποχής μας; Ένα ντοκιμαντέρ που είναι πιθανό να σε ωθήσει να καταναλώνεις λιγότερο, έστω περισσότερο συνειδητά, και θα σε κάνει να ανοίξεις ντουλάπες μαμάδων και γιαγιάδων για να μεταποιήσεις ενδύματα. Αναίμακτα. Δείτε Επίσης: Η τάση του ”Thrifting” που κατακτά τη Θεσσαλονίκη σε αφορά προσωπικά. 

#2 Media & Γυναίκες: Κατασκευάζοντας το κλισέ

Πόσα χρόνια χτίζεται το προφίλ της επιθυμητής, ανάλαφρης, σέξι, χωρίς απαιτήσεις γυναίκας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το σύστημα; Πώς οι γυναίκες θα πάψουν να νιώθουν άσχημα επειδή απλώς δε συμβαδίζουν με αυτά τα πρότυπα, πώς θα αγκαλιάσουν τη μοναδικότητά τους; Ένα ντοκιμαντέρ που θα σε απαλλάξει από περιττά βάρη αν είσαι γυναίκα και θα σε κάνει να πετάξεις τη φράση «ασθενές φύλο» από το λεξιλόγιό σου αν είσαι (σκεπτόμενος) άνδρας. Δείτε Επίσης: Instagram Γένους Θηλυκού: 5 διαφορετικοί λογαριασμοί για τις γυναίκες!

#3 Καταναλωτικά αγαθά: Η μεγάλη απάτη

Από την απάτη της ανακύκλωσης, όπου ελάχιστα πλαστικά στην πραγματικότητα ανακυκλώνονται, μέχρι το διόλου φιλοπεριβαλλοντικό παρασκήνιο της δημιουργίας των ειδών μακιγιάζ. Μια σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων που θα σε κάνει να αλλάξεις συνήθειες, να καταναλώνεις με συνείδηση, να διαβάζεις δυο και τρεις φορές τα ψιλά γράμματα των συσκευασιών. Δείτε Επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το κίνημα FridaysForFuture. 

#4 Η συνωμοσία της κτηνοτροφίας: Το μυστικό της βιωσιμότητας

Γιατί φτάσαμε να καταναλώνουμε κρέας ως αδηφάγοι οργανισμοί χώρις να σκεφτόμαστε πώς αυτό παίρνει μορφή και φτάνει στο πιάτο μας; Γιατί δεν σκεφτήκαμε ότι είναι κάτι που συνοδεύεται από ένα μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, το οποίο αποτυπώνεται με γερά θεμέλια και μας οδηγεί σε δυσκολίες στο μέλλον; Ένα ντοκιμαντέρ που σου δώσει τη αφορμή για να επανασχεδιάσεις τη διατροφή σου. Το χρειάζεσαι και εσύ, αλλά και η Γη. Δείτε Επίσης: Φάτε λιγότερο κρέας για να κάνετε εξοικονόμηση νερού!

ΔΕΙΤΕ: 

5 ταινίες «διαμάντια» που -ίσως- σου κρύβει ο αλγόριθμος του Netflix

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα