Featured

6+1 αγαπημένα soundtracks ταινιών που δε θα ξεχάσουμε

Κάποιες ταινίες σου μένουν αξέχαστες για τη μουσική τους.

Μαρία Γιαννακού
61-αγαπημένα-soundtracks-ταινιών-που-δε-θα-ξεχάσο-772719
Μαρία Γιαννακού

Υπάρχουν ταινίες που τις θυμάσαι για την ωραία φωνογραφία, για το πρωτότυπο σενάριο ή για τους αγαπημένους σου ηθοποιούς. Υπάρχουν όμως και αυτές, που σου μένουν αξέχαστες για τη μουσική τους!

Άλλα μουσικά θέματα μένουν χαραγμένα στη μνήμη σου γιατί τα έχεις συνδυάσει με κάποια ξεχωριστή σκηνή κι άλλα τα θυμάσαι ακόμα κι αν ξεχάσεις την ίδια την ταινία! Όπως και να έχει, σπάνια περνάνε απαρατήρητα.

Ακολουθεί μια λίστα με 6+1 αγαπημένα μουσικά θέματα ταινιών από το 1980 μέχρι σήμερα

1) Blade Runner(1982)

Αγαπημένη ταινία, κι ακόμα πιο αγαπημένο soundtrack. Συνθέτης του είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το Blade Runner, το 1982, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για τη μουσική που έγραψε στην ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς». Ο ίδιος, έγραψε τη μουσική και για πολλές άλλες ταινίες, όπως το «Ελ Γκρέκο», «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα» κ.α.

2) Dances with wolves (1990)

Πρόκειται για την ιστορία την ιστορία ενός υπολοχαγού, ο οποίος ταξιδεύει στην Αμερική για να βρει μια στρατιωτική βάση, ενώ παράλληλα περιγράφεται και η σχέση του με τους ντόπιους Ινδιάνους. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο “Χορεύοντας με τους λύκους” το οποίο κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν γίνει η κινηματογραφική επιτυχία, το 1988. Ως γουέστερν ταινία, θεωρήθηκε πως είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις ταινίες του συγκεκριμένου είδους, ενώ το soundtrack της δύσκολα το ξεχνάει κανείς.

3) The Last of the Mohicans (1992)

Αρχικά ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μάικλ Μαν, είχε είχε ζητήσει από τον συνθέτη Trevor Jones να γράψει ηλεκτρονική μουσική για τον Τελευταίο των Μοϊκανών. Αφού προχώρησε αρκετά η παραγωγή τα σχέδια άλλαξαν, και ο Trevor Jones άρχισε να γράφει ορχηστικά κομμάτια για να πλαισιώσουν την ταινία. Μάλιστα, η απόφαση αυτή πάρθηκε τόσο αργά, που καθώς ο ίδιος δε θα προλάβαινε να συνθέσει ό,τι ήταν απαραίτητο για την ταινία, τελικά συνεργάστηκε με τον Randy Edelman. Όσον αφορά το «Promentory”, που είναι από τα πιο αγαπημένα μουσικά θέματα της ταινίας, βασίστηκε στο προυπάρχον “The Gael” του σκωτσέζου Dougie MacLean (1990, άλμπουμ «The search»).

4) Forest Gump (1994)

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1994, πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Απέσπασε πολλά Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, κυρίως για τη σκηνοθεσία και για τις ερμηνείες των ηθοποιών. Όμως, και ο Άλαν Σιλβέστρι, που έγραψε την πρωτότυπη μουσική, διεκδίκησε  Όσκαρ για τη μουσική, το οποίο τελικά απέσπασε η ταινία “Lion King”.

5) Amelie (2001)

Ο σκηνοθέτης της «Αμελί» Ζαν-Πιερ Ζενέ ήθελε αρχικά να πρωταγωνιστήσει η Έμιλυ Γουότσον. Μάλιστα, και η ίδια ήθελε πολύ το ρόλο, όμως τελικά αρνήθηκε, καθώς τα γυρίσματα έπρεπε να πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο με τα γυρίσματα της ταινίας «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ». Εκτός όμως από την Έμιλυ Γουότσον, άλλη μία συνεργασία που επιδίωξε ο σκηνοθέτης αλλά τελικά δεν προχώρησε: αυτή με τον Μάικλ Νάιμαν, καθώς τελικά δεν ήταν διαθέσιμος να γράψει τη μουσική. Ωστόσο, η ταινία ολοκληρώθηκε κανονικά με πρωταγωνίστρια την Οντρέ Τοτού και συνθέτη τον Γιαν Τίρσεν, και μάλιστα ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία Όσκαρ, Bafta και Χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

6) The Intouchables (2011)

Πρόκειται για μια γλυκιά, τρυφερή, συγκινητική αλλά και ξεκαρδιστική ταινία για τη φιλία δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικών ανδρών. Την πλαισιώνουν μουσικά κομμάτια διαφόρων καλλιτεχνών, όπως της Nina Simone, αλλά και των Earth Wind and Fire,  Vib Gyor, και  Ludovico Einaudi. Ο τελευταίος μάλιστα,  έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην Ελλάδα για τις μελωδίες του που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία, όπως το Una Mattina.

7) Joker(2019)

Πριν δυο χρόνια, όταν κυκλοφόρησε η ταινία, συζητήθηκε πάρα πολύ η ερμηνεία του Joaquin Phoenix. Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε πως στη σκηνή του μπάνιου, τον βοήθησε πολύ στην ερμηνεία του το κομμάτι «Call Me Joker», το οποίο είχε γραφτεί για την ταινία πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα γυρίσματα.

Για το soundtrack του Joker δούλεψε η Hildur Guðnadóttir, η οποία βραβεύτηκε για τη συγκεκριμένη της δουλειά με Χρυσό Λέοντα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα κομμάτια της Hildur, ακούστηκαν και τα τραγούδια  «My Name is Carnival» του Jackson C. Frank και  «Rock n Roll Part II» του Gary Glitter.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα