Parallax View

Live your myth in Thessaloniki

Ένα εντυπωσιακό αντί-σενάριο για τη Θεσσαλονίκη, τον τουρισμό και την καθημερινότητα.

live-your-myth-in-thessaloniki-85142

Του Χρήστου Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη

Σε μια σεμνή και ταπεινή τελετή στην Αίθουσα Τελετών, βραβεύτηκε από το WTO (World Tourism Organization) η πόλη της Θεσσαλονίκης για τα καινοτόμα τουριστικά προγράμματα που δημιούργησε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις άξονες της τουριστικής πολιτικής της πόλης βραβεύτηκαν για την πρωτοτυπία και την αποτελεσματικότητα τους. Ο πρόεδρος του WTO εγκωμίασε τις αρχές της πόλης για τις εναλλακτικές χρήσεις που καθιέρωσαν στα μνημεία της πόλης και ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον άστρο φωτεινό που θα ‘ρθει γιορτινό για όλο τον τον πολιτισμένο και μη κόσμο.

Οι τρεις βραβευμένες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα μνημεία της πόλης είναι οι ακόλουθες:

1. Park your myth in Thessaloniki Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην οδό Μελενίκου κατά μήκος των τειχών της πόλης. Ο δήμος φρόντισε για την ανάδειξη και αποκατάσταση του μνημείου και ταυτόχρονα δημιούργησε χώρο στάθμευσης στο πλακόστρωτο της οδού σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα τείχη. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κάθε μέρα συνωστίζονται δεκάδες ΙΧ από Έλληνες και ξένους ώστε να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία του παρκαρίσματος δίπλα στα τείχη, ενώ υπάρχουν ήδη σκέψεις για τη δυνατότητα παρκαρίσματος πάνω σε αυτά. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δε θα χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία και θα δημιουργηθούν σταντ που θα πουλάνε selfie sticks στους τουρίστες ώστε να φωτογραφίζονται με το όχημα τους και να θυμούνται για πάντα την τουριστική τους εμπειρία.

2. Trash your myth in Thessaloniki Η δράση αυτή γίνεται στο ναό της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών, όπου πρώτος ο δήμος έσπευσε να αποθέσει χώμα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πετάξουν σκουπίδια μπάζα και ότι άλλο θελήσουν (εκτός από πυρηνικά απόβλητα). Οι tour operators έχουν δημιουργήσει ειδικά πακέτα για τουρίστες όπου περιλαμβάνονται τα σκουπίδια, τα μπάζα και οι σακούλες στην τιμή. Το μνημείο αυτό χαρακτηρίστηκε το πιο σαcool μνημείο της Ευρώπης. Ο δήμος παρέχει στους επισκέπτες φωσφοριζέ γιλέκα στους επισκέπτες για να ολοκληρώσει την εμπειρία.

3. Piss your myth in Thessaloniki Η πλέον επιτυχημένη δράση γίνεται στα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) όπου οι τοίχοι του μνημείου παραχωρούνται για την ούρηση των επισκεπτών. Κατά εκατοντάδες συρρέουν στους τοίχους του μνημείου οι τουρίστες να κάνουν την ανάγκη τους. Ο δήμος μάλιστα σκέφτεται να δημιουργήσει ένα καλαίσθητο αυθαίρετο που θα πουλάει μπύρες και διουρητικά ώστε η διαδικασία να επισπεύδεται μια και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται συνωστισμός και οι επισκέπτες χρονοτριβούν αδικαιολόγητα.

Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας ότι χαρακτηριστικά ότι το βασικό μέλημα είναι να μπει σταυρός στη Ροτόντα και όλα τα άλλα είναι θεμιτά. Η αρχαιολογική υπηρεσία τόνισε ότι με την πολιτική αυτή αναδεικνύεται η διαχρονικότητα της χρήσης των μνημείων. Τέλος ο δήμαρχος τόνισε ότι ήδη ο δήμαρχος της Ρώμης και του Παρισιού προγραμματίζουν επίσκεψη στην πόλη μας για να αντιγράψουν τις συγκεκριμένες καλές πρακτικές.

Μετά το τέλος της επίσκεψης οι επίσημοι επισκέφθηκαν τα μνημεία και έκαναν χρήση των υπηρεσιών, πλην ενός που απέτυχε να ουρήσει στα Λουτρά Παράδεισος λόγω υπερτροφίας του προστάτη, αλλά υποσχέθηκε να επανορθώσει σε προσεχή επίσκεψη.

Για το 2017 προγραμματίζονται νέες δράσεις από τις αρχές της πόλης. Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον των αρμοδίων δε θα πιστεύουμε στα μάτια μας. Και του χρόνου λοιπόν νέες καινοτομίες και νέα βραβεία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα