Φύσηξε ο Βαρδάρης για δεύτερη χρονιά στην στοά της Αμερικάνικης Αγοράς
Για άλλη μια χρονιά έγινε η παρουσίαση του ημερολογίου της «Γειτονιάς του Βαρδάρη» και του «Προγράμματος Προαγωγής αυτοβοήθειας» - Εικόνες
Έχοντας ακόμα ζωντανές στην μνήμη τις μουσικές και τα κείμενα από την περσυνή γιορτή το 5ο κατά σειρά ημερολόγιο της «Γειτονιάς του Βαρδάρη» και του «Προγράμματος Προαγωγής αυτοβοήθειας» συνεχίζει προσεγγίζοντας την μουσική και τα τραγούδια.
Σε επιμέλεια για ακόμα μια χρονιά από τον σπουδαίο συγγραφέα της πόλης τον Θωμά Κοροβίνη και σε συντονισμό της Αναστασίας Χαμαλίδου ο στόχος είναι τα ημερολόγια εκτός από την χρηστική τους σημασία να αποτελέσουν παρακαταθήκη στο αρχείο της βιβλιοθήκης μιας και μέσα από τις σελίδες τους παρουσιάζονται και διασώζουν ποιήματα, εικαστικά έργα, λογοτεχνικά κείμενα και μουσικές που προσεγγίζουν μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Είσοδος της πόλης, σημείο συνάντησης των εμπόρων, περιβόητη για τα καφέ αμάν, τα χάνια , τα πορνεία, τα κέντρα γνωριμιών, τα ξενοδοχεία, τα σκυλάδικα και τους λαϊκούς κινηματογράφους. Γι’ αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια επιλέχθηκε ως σημείο συνάντησης και παρουσίασης του ημερολογίου σε μια γιορτή μουσικής η Στοά της Αμερικάνικης Αγοράς δίπλα στο παλαιότερο κινηματογράφο το σινέ Λαικόν που δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά την εποχή της πανδημίας.
Στο νέο ημερολόγιο τα κείμενα του Θωμά Κορονβίνη, Εύης Κουτρουμπάκη αλλά και Γιάννη Παπαιωάννου, Ντίνο Χατζηνικολάου, Κώστα Μπαρμπάτση, Ιωάννη Κλειάσιου, ντύνουν εικαστικά τα έργα των Σώτο Ζαχαριάδη Λευκή Χριστίδου που ζωντανεύουν τις παλιές γειτονιές του Βαρδάρη. Για άλλη μια χρονιά το ημερολόγιο συνοδεύεται από μουσικό cd 12 τραγουδιών που οι στοίχοι τους παρουσιάζονται ένας σε κάθε μήνα.
Την παρουσίαση του ημερολογίου συντόνισε για δεύτερη χρονιά ο ραδιοφωνικός παραγωγός – δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης. Μίλησαν οι Θωμάς Κοροβίνης, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστας Μπαρμπάτσης και μέλη της ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη. Παράλληλα μουσική έπαιξαν οι : Περικλής Βραχνός, Κωνσταντίνος Γκαϊφύλλιας, Καίσαρας Κίκης, Αλμπένα Κούτοβα, Γιάννης Μήτσης και Θωμάς Πέτρου, Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Νικολούδης, Γιάννης Τσιάτσος και Ομάδα Μουσικής ΠΠΑ, Ψύλλοι στ’ άχυρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική από τη Smiyl (Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας) και τον Σπύρο Κουζέλη.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το οποίο χρηματοδοτείται από του Υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και στη Λάρισα από το 2015. Τη διαχειριστική ευθύνη του προγράμματος έχει ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., συνιστούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που τοποθετεί στο επίκεντρο της μεθοδολογίας παρέμβασης της την ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της εξάρτησης, αλλά και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.
Μέσα στο Στέκι του Προγράμματος Προαγωγή Αυτοβοήθειας, που έτυχε να βρίσκεται στον Βαρδάρη, μια ομάδα ανθρώπων –από διαφορετικές αφετηρίες και εμπειρίες ζωής, αποφάσισε να συνδέσει τη δική της ιστορία μ’ αυτήν της περιοχής που καθημερινά την φιλοξενεί. Τον Βαρδάρη.
Στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας η κατάκτηση της προσωπικής αυτογνωσίας, η οποία αποτελεί βασικό στόχο σε μια προσπάθεια απεξάρτησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γνώση του ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού πλαισίου. Με άλλα λόγια, η προσπάθεια απεξάρτησης και αλλαγής των μελών δεν ταυτίζεται μόνο με την διακοπή της όποιας εξαρτητικής συμπεριφοράς αλλά και με την (επανα)σύνδεση τους με το ζωτικό τους χώρο, δηλαδή τον κοινωνικό τους χώρο, την (επ)ανάκτηση της ιδιότητας του πολίτη και κυρίως με την κατάκτηση ενός διαφορετικού τρόπου ύπαρξης και σχέσης με την κοινότητα/κοινωνία. Επομένως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στην οποία λειτουργούν τα προγράμματα. Ένα τέτοιο σημαντικό παράδειγμα αποτελεί «η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη, προσωπικό, εθελοντές και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο έχουμε δομήσει και εξελίσσουμε τη δράση.
Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» επιδιώκει την πραγματοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας στο αστικό τοπίο και την καθημερινότητα της γειτονιάς μέσα από τον πολιτισμό, την γνώση και την κατανόηση της ιστορίας και των ιστοριών του Βαρδάρη, την αλληλεπίδραση και συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται.
Το Ημερολόγιο θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία, σε επιλεγμένα καφέ και μπάρ καθώς και στα γραφεία του Προγράμματος Προαγωγής αυτοβοήθειας.
*Πρόγραμμα Προαγωγής αυτοβοήθειας (Οδυσσέως 19 (εντός στοάς), περιοχή Βαρδάρη, 1ος και 2ος όροφος) | Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-18:00 | Τηλέφωνα: 2310500477-8 (φαξ) | [email protected]