Agenda

7 πράγματα να κάνεις στη Χαλκιδική αυτό το Σαββατοκύριακο

Σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Parallaxi
7-πράγματα-να-κάνεις-στη-χαλκιδική-αυτό-340556
Parallaxi

Τώρα πια που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο Ιούλιος είναι σχεδόν κοντά μας, η Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα μετακομίζει στην Χαλκιδική. Κι ενώ με την πανδημία και τις επιπτώσεις της οι προτάσεις εξόδου είναι πιο περιορισμένες από ότι τα περασμένα καλοκαίρια, παρόλα αυτά σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Για μουσικές στο Maori Beach Bar στο Γομάτι

Το υπέροχο Maori Beach Bar επανέρχεται με μουσικό event αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι Phon, Kocmoc & Mike Stoitsas καταλαμβάνουν το τροπικό booth του Maori για ένα διήμερο γεμάτο μουσική και groovy διάθεση!

*Maori Beach Bar, Ακτή Πύργος, Γομάτι, Χαλκιδική, Facebook event

Για περιήγηση στα Αρχαία Στάγειρα

Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.

*Ολυμπιάδα, Χαλκιδική, Στον χάρτη εδώ

Για εξερεύνηση στο δάσος του Χολομώντα

Η Αρναία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα και η πρόσβαση στο δάσος είναι άνετη και σύντομη. Ο Χολομώντας (1165 μ.) παρουσιάζει ιδιαίτερη ομορφιά και είναι πολύτιμος από οικολογική άποψη. Καλύπτεται από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Υπάρχουν επίσης οικότοποι σπάνιοι και μεμονωμένα είδη, όπως φλαμουριές, φράξοι, σφενδάμια που δίνουν ποικιλία στο τοπίο. Διακρίνεται για την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα του. Ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι ενδιαιτώνται στα δάση του, όπως και πολλά είδη πτηνών. Χαρακτηριστικότερα είναι ο μαυροπελαργός, ο φιδαετός, ο χρυσαετός και η σφηκοβαρβακίνα. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών χλωρίδας, πανίδας και τοπίου, ένα μεγάλο τμήμα του Χολομώντα (300.000 στρ.) αξιολογήθηκε ως πολύτιμος βιότοπος για την προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες έξι περιοχές της Ελλάδας στην κατηγορία ειδικά προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Ο Χολομώντας προσφέρεται τόσο για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όσο και για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Υπάρχουν παλιά μονοπάτια στα οποία έχει τοποθετηθεί σήμανση, αλλά και νέες, καθορισμένες περιπατητικές διαδρομές.

Για ιαματικό λουτρό στην Κασσάνδρα

Το υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική έχει ανοίξει από τις 15 Ιουνίου 2020 και πάλι τις πύλες του. Τα Λουτρά απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από τον οικισμό. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο spa που φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του. Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39oC από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετά Αγίας Παρασκευής. Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Υπάρχουν δυο πισίνες, μια εσωτερική και μια εξωτερική, με ιαματικό θαλασσινό νερό και θερμοκρασία μεταξύ 36-39 βαθμούς Κελσίου, ατομικές μπανιέρες (1 διπλή και 6 μονές), μία σάουνα, δυο χαμάμ, δυο αίθουσες με υδρομασάζ.

Η είσοδος στην πισίνα κοστίζει 6 ευρώ και συνήθως συστήνεται η παραμονή στην πισίνα να μην ξεπερνά το ημίωρο. Το νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς είναι νερό θερμής πηγής, υδροθειούχο, μεσόθερμο, μεταλλικό – υπερτονικό ενώ η φυσική του θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου. Στην εσωτερική πισίνα η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στην εξωτερική στους 33 βαθμούς.

*Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Κασσάνδρα, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 09:00-21:00, Τηλ. 23740 71358

Για γραφικές βόλτες στο ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής

O μαγικός Παρθενώνας δεσπόζει πέντε χιλιόμετρα πάνω από τον νέο Μαρμαρά. Τριακόσια μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά με απρόσκοπτη θέα στα δάση της Σιθωνίας, το νησάκι χελώνα και το πέλαγο με το απίστευτο ηλιοβασίλεμα στα πόδια σου είναι ότι ομορφότερο έχει να επιδείξει η Χαλκιδική σήμερα. Το χωριό αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της βόρειας Ελλάδας καθώς αναφέρεται ήδη από τον 10ο αιώνα, ενώ στοιχεία ζωής υπάρχουν από τα προϊστορικά χρόνια και την αρχαιότητα. Με τα ονόματα Παρθενόπολις, Παρθένι και Παρθενιώνας και πιθανότερη εκδοχή αυτή της ονοματοδοσίας από τη βασίλισσα Παρθένοπη, ο γνωστός σήμερα Παρθενώνας, αυτό το στεφάνι πάνω από τον Τορωναίο που λάμπει περιστοιχισμένος από το καταπράσινο σκηνικό του Ίταμου. Από χθες διαδραματίζεται εδώ το κινηματογραφικό φεστιβάλ που αγαπάμε!

Γνωρίστε περισσότερα γι’αυτό ΕΔΩ.

Για παρατήρηση στα καρνάγια της Ιερισσού

Σε όλη την Ελλάδα δύσκολα θα βρείτε πιο εντυπωσιακή τοποθεσία για καρνάγια από εκείνη της Ιερισσού. Πάνω από 100 άτομα απασχολούσαν τον προηγούμενο αιώνα τα τέσσερα μεγάλα καρνάγια της Ιερισσού και πολλές οικογένειας ζούσαν στην περιοχή από αυτή την παραδοσιακά ελληνική δραστηριότητα της μετατροπής του ξύλου σε ζωντανό πλεούμενο που αναμετριέται με τη θάλασσα. Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, και σε πείσμα της σύγχρονης εποχής που προέκρινε τη χρήση πλαστικού και άλλων υλικών στην κατασκευή σκαφών, οι εναπομείναντες καραβομαραγκοί αντιμετωπίζουν τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Δυστυχώς, κανένα από τα καρνάγια που έχουν απομείνει δεν χαρακτηρίζεται από την ένταση και τη ζωντάνια του παρελθόντος. Κάποια από τα υπόστεγα είναι ετοιμόρροπα, ενώ δεν λειτουργούν όλες οι εγκαταστάσεις. Τα ναυπηγικά σχέδια, όμως, παραμένουν στο μυαλό και στην καρδιά των καραβομαραγκών στους οποίους τα παλιά τα χρόνια έφερναν 300 τόνους ξύλα «στρόγγυλα» (κυρίως πεύκο) κι εκείνοι έφταχναν μεγάλα ξύλινα σκαριά που χωρούσαν έως και 250 άτομα! Αξίζει να τα επισκεφτείτε και να τα γνωρίσετε.

Για να πάρεις μια γεύση Καραϊβικής στον Διάπορο

Ο Διάπορος είναι ένα μικρό νησί που παρομοιάζεται δικαιολογημένα σαν η Καραϊβική της Ελλάδας. Βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού, μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο του δήμου Σιθωνίας. Έχει έκταση 3,2 τ.χλμ. και έναν τεράστιο φυσικό κόλπο μήκους 700 μέτρων και πλέον, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος ελλιμενισμού για τα καράβια, όταν η θάλασσα γίνεται τρικυμιώδης. Ο κόλπος καταλήγει σε αβαθή νερά, που παραμένουν πάντα θερμά. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος. Φτιαγμένο για πρωτόπλαστους.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα