Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας!

Μία ατζέντα γεμάτη με όλα όσα πρέπει να παρακολουθήσεις!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-830796
Parallaxi

Μία ακόμη εβδομάδα με πλούσια ατζέντα ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη. Εμείς σου συγκεντρώσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό διάλεξε μεταξύ εξαιρετικών παραστάσεων, συναυλιών ή εκθέσεων και σημείωσε τις ημερομηνίες στο πρόγραμμα σου. Παρακάτω θα βρεις όλα τα must events της πόλης αυτή την εβδομάδα:

#1 Ένα θαλάσσιο ταξίδι στη χρονοκάψουλα της Μεσογείου παρουσιάζεται στη ΔΕΘ

Πώς η θάλασσα συνθέτει ένα διαχρονικό ιστορικό αρχείο; Πώς ο θαλάσσιος χώρος δημιουργεί αναμνήσεις στο χρόνο; Πώς εξελίσσονται οι πολιτισμοί σε διάφορες ηπείρους και εποχές λόγω της θάλασσας; Μπορούν οι εικόνες της θάλασσας να δημιουργήσουν όχι μόνο γεωγραφική αλλά και συναισθηματική απόσταση; Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη διασπορά των ανθρώπων στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας; Μπορούμε να διατυπώσουμε νέες προοπτικές για τη θαλάσσια οικολογία και τις απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανθρωπογενούς παρέμβασης στη θάλασσα;

Τα καίρια αυτά διαχρονικά ερωτήματα αποτελούν πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης για 22 δημιουργούς που συνθέτουν με τα έργα τους τη Διαδραστική πανευρωπαική έκθεση με τίτλο «Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας». Η έκθεση παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο κτίριο Αιμίλιος Ριάδης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε εκθεσιακούς χώρους στην Γερμανία και στην Ιταλία.

Το «Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας» αποτελεί μια πρωτοβουλία στοχασμού, γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς φέρνει στο φως ιστορίες που αφηγείται η θάλασσα μέσα από την διάσταση της πολιτιστικής έκφρασης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της τέχνης. H θάλασσα και το ανεξερεύνητο ενάλιο περιβάλλον πρωταγωνιστούν ως αέναες χρονοκάψουλες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Θα παρουσιαστούν 10 συνθέσεις έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων της τεχνολογίας, της τέχνης και της επιστήμης από όλο τον κόσμο, με κεντρικό θέμα την ανάδειξη διαχρονικών στοιχείων που συνιστούν τη θαλάσσια υπόσταση της Μεσογείου. Τα έργα αφηγούνται με ξεχωριστό τρόπο μοναδικές ιστορίες εμπορίου, πολέμου, μετανάστευσης, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μύθους του παρελθόντος.

Η έκθεση στην Ελλάδα διοργανώνεται από την εταιρεία Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. και έχει φιλοτεχνηθεί από τη SAVVY Contemporary. Η έκθεση Water Weighs – Οι Στοχασμοί της Θάλασσας διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου MAREBOX συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CALL ID: Bridging culture and audiovisual content through digital – EACEA 06/2019). Εταίροι του έργου: Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. (Ελλάδα), 3D Research (Ιταλία), SAVVY Contemporary (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο του Όσλο (Νορβηγία).

Περιγραφή των Εκθεμάτων

THE SUNKEN LIGHTHOUSE (Marco Montiel-Soto, Misael Morales Vargas)

Το έργο είναι μια μουσική σύνθεση που διερευνά τις υδροποιητικές και βίαιες σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, την εξάλειψη και τη βιοποικιλότητα, το οικοσύστημα και τη διατροφική αλυσίδα, την τέχνη και τη θαλάσσια βιολογία, την ελευθερία και την αιχμαλωσία, την μετανάστευση και την εκστρατεία, την Αφρική και την Ευρώπη.

CORRESPONDENT SPECIES (Lara Tabet)

Η Μεσόγειος είναι ένα σώμα νερού που αποτελείται από συγκοινωνούντα δοχεία, που η χημική και βιολογική τους σύνθεση επηρεάζεται από τις υδροπολιτικές δυνάμεις των εκτάσεων που την περιβάλλουν. Το έργο της Lara Tabet είναι μια σύνθεση που εξετάζει τα ενδημικά και εισβάλλοντα θαλάσσια είδη και τις ροές κατά τις οποίες μετακινούνται.

NECRO-HYDROLOGY: CALABRIA (Ifor Duncan)

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί υποβρύχια πλάνα, ηχογραφήσεις πεδίου και υδροφώνου και παρουσιάζει το σύστημα υποδοχής της Ιταλίας για όσους αναζητούν άσυλο, όπως και την επιβίβαση πάνω στις βάρκες καραντίνας όσων προσβλήθηκαν με Covid.

SONGS OF BAHARA (Myriam Amri, Margaux Fitoussi)

Το έργο αντιπαραβάλλει εικόνες από τη ζωή στη θάλασσα μέσα από μια μουσική σύνθεση, που συνδυάζει την ιστορία ενός ψαρά σε τραχιά νερά με τους ρυθμούς και τους ήχους από τη ζωή πάνω στη βάρκα: άνεμος, σχοινιά, κουβάδες, κουπιά και δίχτυα.

FROM THE BELLY OF THE WORMS (Miriam Gatt, Judith Gatt)

Το έργο έχει σκοπό να αποδομήσει την αρχαιολογική θεώρηση και να αναλογιστεί πώς η θάλασσα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους που μαθαίνουμε και θυμόμαστε τις ιστορίες μας. Η σύνθεση αφηγείται την ιστορία ενός ενάλιου αρχαιολόγου που τον καταπίνει ένα πλάσμα της θάλασσας, το Teredo Navalis, που αντιπροσωπεύει έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι αρχαιολογικές ενδείξεις δεν διασώζονται στη θάλασσα.

EXPANSIVE SHORELINES: ON FALLING AND LANDING IN PLACE (Susan Blight, Jade Nixon, Moira Hille)

Η προσέγγισή μας είναι να αντιληφθούμε αρχικά την ακτή σαν έναν ενδιάμεσο και μεταβατικό χώρο, ένα σύνορο που είναι ρευστό και ήδη αλλάζει, μια συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα. Ως χώρος είναι πάντα σε κίνηση και ταυτόχρονα εμπνέει την μετακίνηση. Ενώ ο ωκεανός συνεχώς πλησιάζει στην ακτή, η ακτή, η στεριά και ο ωκεανός μας ελκύουν από κάθε κατεύθυνση.

INTERSECTING MEDITERRANEAN(S) FROM THE PERSPECTIVE OF ITS REGIONAL RIVERS (Elizabeth Gallón Droste, Daniela Medina Poch

Για να αφουγκραστούμε την ηχώ ιστοριών που παραμένουν στην αφάνεια, προσεγγίζουμε την θάλασσα (ες) της Μεσογείου στον πληθυντικό αριθμό, σαν έναν όγκο αλμυρού νερού που συνδέεται με ένα δίκτυο από όγκους γλυκού νερού, και ρέουν ο ένας μέσα στον άλλο και ταξιδεύουν στα σύνορα και τις ακτές, φτάνουν σε βάθη και ανυψώνονται στις επιφάνειες. Σαν ένα σώμα που συνδέεται με πολλαπλά μέρη –που δεν είναι μόνο ανθρώπινα–και συνδιαμορφώνουν το θαλάσσιο χώρο.

THESE FLOWS SHALL NOT BE CONTAINED (Louise Carver, Abbéy Odunlami, Jamie Allen)

Το έργο αποδίδει τις ατέρμονες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους, τις περιοχές, τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από πολιτιστικές πρακτικές όπως η μετανάστευση, η διακυβέρνηση και το φαγητό. Η σύνθεση είναι προβολή ταινίας σε τρία ξεχωριστά κανάλια, όπου τα θέματα αυτά προσεγγίζονται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές.

LIQUID STONE LIBATIONS (Marque Gilmore, Kayo Mpoyl, Senalt Imbaye, Roberto Noel)

Το έργο είναι μια Ανάσα-Προσευχή-Τελετουργία μέσα σε Ήχο, Εικόνα, Κείμενο, Αντικείμενο και Φως. Είναι μια ημι-διαδραστική σύνθεση την οποία αποτελούν η προβολή ταινίας, μουσική, εκτυπωμμένα υφάσματα, τεχνουργήματα που έχουν βρεθεί και στοιχεία εικονικής πραγματικότητας (VR). Μια «Ιστορία του Ταξιδευτή», που διασχίζει τη θάλασσα και διαφορετικές διαστάσεις και εμπνέεται από την φυσική, πολιτισμική και πνευματική διασπορά των ανθρώπων (και τους «Μετανάστες») αλλά και σχετίζεται με Αρχαίους Ταξιδιώτες που έχουν χαθεί στη Θάλασσα.

SOMETHING FALLS APART – 1MM A DECADE (Simone Kessler, Johanna Blees, Tim Huys)

Η ταινία οπτικοποιεί τα ίχνη βίας του παρελθόντος και πώς αντηχούν μέχρι σήμερα. Η καλλιτεχνική προσομοίωση του Simon Kessler της πραγματικής επίδρασης που έχουν τα πυρομαχικά σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον ωκεανό, ανυψώνει το πρόβλημα από τον πυθμένα της θάλασσας σε ένα επίπεδο που μπορεί το σύνολο να το αντιληφθεί, να το συζητήσει και να σχετιστεί με αυτό.

*Από την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 09:00 – 20:00 και την τελευταία μέρα 27 Οκτωβρίου στις 10:00 – 14:00 στο κτίριο Αιμίλιος Ριάδης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. H έκθεση είναι Covid Free. Εξαιρούνται τα άτομα ηλικίας κάτω των 12 ετών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο. Η έκθεση είναι διαθέσιμη για ξεναγήσεις σε σχολεία.

#2 «Πώς γράφουν οι νέοι σήμερα; Χαρτογραφώντας τη λογοτεχνία των millennials»

Η κριτικός λογοτεχνίας Μαίρη Καιρίδη προσεγγίζει την λογοτεχνία του καιρού μας. Σε πείσμα της γρήγορης επικοινωνίας που έχει εγκαθιδρύσει το ίντερνετ, λογοτέχνες της γενιάς των millennials (άτομα, δηλαδή, που ενηλικιώθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα) γράφουν για τα ζητήματα που αφορούν τη γενιά τους, η οποία ιστορικά θεωρείται η πιο μορφωμένη γενιά. Θα ασχοληθούμε με τα κείμενα του γάλλου Εντουάρντ Λουί (στα ελληνικά, μτφρ. εκδόσεις Αντίποδες), της ιρλανδέζας Σάλλυ Ρούνει (εκδ. Πατάκης), του αμερικανοβιετναμέζου Όσεαν Γουόνγκ (εκδ. Gutenberg), του/της Μαρίκε Λούκας Ράινεφελντ από την Ολλανδία, καθώς κι Έλληνες σύγχρονους συγγραφείς.

Θα μιλήσουμε για την σημερινή κατάσταση του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της μικρότερης φόρμας και του δοκιμίου. Μέσα από τα κείμενα, θα συζητήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν τη γενιά αυτή των συγγραφέων• από τα κοινωνικά δίκτυα και την αναζήτηση συντρόφου στο Tinder έως την κοινωνική ανισότητα, την ταξική συνείδηση και την κλιματική κρίση.

*Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, Πλατφόρμα zoom. Ώρα: 19:00/ Συμμετοχή: 15 ευρώ και για τις δύο εισηγήσεις / Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

#3 Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λάλα «Στέλιος Καζαντζίδης. Θηρίο Ανήμερο»

Το Κτήμα Γεροβασιλείου & οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λάλα «Στέλιος Καζαντζίδης. Θηρίο ανήμερο» τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00 στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: -Θανάσης Γιώγλου -Γιώργος Καζαντζής -Θωμάς Κοροβίνης -Στάθης Παχίδης -και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί αρχειακό, οπτικοακουστικό υλικό, σε επιμέλεια του Θανάση Γιώγλου. Οι μουσικοί Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι) και Πέτρος Πετράκης (κιθάρα-τραγούδι) θα κλείσουν τη βραδιά με τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

*Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Είσοδος δωρεάν μόνο με πρόσκληση ΕΔΩ. Λόγω των μέτρων κατά του covid-19, η είσοδος θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και της πρόσκλησης, ηλεκτρονικής ή εκτυπωμένης.

#4 «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + TIPS»

Ο δημοφιλής κωμικός, Ραβνιωτόπουλος Κωνσταντίνος, είναι ο πρώτος που ξεκίνησε να κάνει Stand Up Comedy στην Ελλάδα και φέτος κλείνοντας τα 30 του χρόνια, θα το γιορτάσει δεόντως με μια απολαυστική παράσταση δίωρης διάρκειας με τον τίτλο “30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ + tips”.

Στην παράσταση περιλαμβάνονται τα καλύτερα κείμενά του, αλλά και κείμενα που άφησαν εποχή και όλοι αγαπήσαμε όπως η Αράχωβα και το περίφημο: “Τι έχεις αγάπη μου; Τίποτα.”

Φυσικά δεν θα λείψουν και οι σατιρικές πινελιές για σύγχρονα θέματα που με το καυστικό του χιούμορ πάντα αναδεικνύει ο γνωστός κωμικός!

Στο τέλος της παράστασης, ο Κωνσταντίνος, θα μοιραστεί με τους θεατές διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν σε αυτά τα 30 χρόνια και που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα, μετατρέποντας έτσι τη παράσταση σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ, όπου το χιούμορ εναλλάσσεται με την ιστορία, η ιστορία με τα καταιγιστικά αστεία και τα αστεία με την πραγματικότητα!

*Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες +. Τιμή Θεάματος: Προπώληση 10 ευρώ , Ταμείο 12 ευρώ. Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου (Καθημερινά 10.30 – 14.30 & 17.30 – 21.30) ticketplus.gr, goldmall.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 231 084 2509

#5 «whitenoise»

Υπό την επίδραση της υγειονομικής κρίσης, 17 σύγχρονοι φωτογράφοι παρήγαγαν έργα κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, αποτυπώνοντας εύστοχα τα ζητήματα της εποχής. Το αίσθημα του άγχους κι οι επίμονες διαταραχές ύπνου, η ακινησία κι ο εγκλεισμός, η νέα σωματικότητα κι η ψηφιακότητα των σχέσεων τίθενται στο επίκεντρο. Ο λευκός θόρυβος της πόλης κυριαρχεί απορροφώντας όλους τους ήχους. Παράλληλα, η επίθεση στο περιβάλλον, η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον κι η επισφάλεια ορίζουν μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.

Εκκινώντας από τις συνθήκες της πρώτης περιόδου της πανδημίας covid-19, το φωτογραφικό βιβλίο «White Noise» συλλαμβάνει την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα που πλήττει την κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τέχνη ήταν και θα είναι το εργαλείο για την ενεργοποίηση της δυναμικής του διαλόγου και της συνδιαμόρφωσης νέων τρόπων σκέψης και συνέργειας.

Επιμέλεια: Μένη Σεϊρίδου / Λάρα Βρεττού / Αλέκα Τσιρώνη

Συμμετέχουν: Έλενα Γανδά, Στέλιος Γιανσακίδης, Δημήτρης Κανονίδης, Ιφιγένεια Καρατζιά, Βασίλης Καρκατσέλης, Κυριάκος Κατσαρέας, Μαρία Λαμπριανίδου, Γιάννης Μεζές, Λευτέρης Μικρός, Ευθύμης Μουρατίδης, Κατερίνα Μπάτζιου, Παύλος Παπαδόπουλος, Γιάννης Πομάκης, Μένη Σεϊρίδου, Κώστας Στυλιάδης, Αλέκα Τσιρώνη, Γιάννης Χολογγούνης.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι: Γιάννης Πομάκης – Πρόεδρος του Φ.Κ.Θ., Υπατία Βρεττού – Ψυχολόγος MSC (Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις & Παιδοψυχολογία) και οιΕπιμελήτριες.

*Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 18.30 στον υπαίθριο χώρο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης Folk Art Café – Λεωφ. Βασ. Όλγας 68.

#6 «Το Μουρμούρισμα της Σπείρας» Οπτικοακουστική – ηχομουσική performance

Μια ξεχωριστή δράση στην καρδιά του Γενί Τζαμί, όπου γλυπτική και μουσική παντρεύονται μπροστά στα μάτια του θεατή σε μια performance με στόχο να αναδείξει τα θεμελιώδη και αρχετυπικά χαρακτηριστικά τόσο της εικαστικής δημιουργίας όσο και της ηχητικής σύνθεσης – ως σώμα ενιαίο.

Μια γιορτή γήινων αισθήσεων και δημιουργικότητας, που δίνει σχήμα στο ασχημάτιστο, δομή στο απροσδιόριστο και στερεότητα στο αφηρημένο της μάζας του πηλού.

Όσο ο κεραμίστας Έκτορας Μαυρίδης θα πλάθει ένα τεράστιο κομμάτι πηλού στον τροχό, για να δημιουργήσει μια φόρμα οικεία και παγκόσμια, τόσο η μουσική θα ενισχύει τη δυναμική της στιγμής. Με την φωνή της τραγουδίστριας Σαβίνας Γιαννάτου, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τίγκα και τους ηλεκτρονικούς ήχους του Κωστή Δρυγιανάκη, θα ερμηνεύσει ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο αυτό που βλέπει, ακούει και αισθάνεται, δηλώνοντας, κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης· δηλαδή την ουσία της ίδιας της δημιουργίας. Όσο η ώρα περνά, η απροσδιόριστη μάζα παίρνει μορφή, και ο κεραμίστας συνδέεται ακόμη πιο βαθιά με το έργο του, ενώ ο θεατής παρακολουθεί μια σφιχτοδεμένη συνέργεια, όπου όλα γίνονται ένα.

“Ο τροχός του κεραμίστα και ο ίδιος ο κεραμίστας είναι παραγωγοί επιτελεστικών δράσεων στην κατασκευή τρισδιάστατων ελίκων που βρίσκονται ενσωματωμένες στα καθημερινής χρήσης δοχεία. Η απτή πληροφορία και η μηχανική που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγγείων αυτών γεννούν μουσικά κείμενα, σχεδιάζουν και διαμορφώνουν συνθέσεις που δένονται μεταξύ τους σε μια πράξη μουσικού αυτοσχεδιασμού με τον ρυθμό και τη δυναμική διάρθρωση σε πρωτεύοντα ρόλο.”

*Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στο Γενι Τζάμι (Αρχαιολογικού μουσείου 30) Είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις. Παραλαβή προσκλήσεων: Στην είσοδο στο Γενί Τζαμί, την ημέρα της παράστασης μετά τις 18.00 καθώς και Κέντρο Μουσικής, Κουντουριώτου 17, ώρες 10.00-18.00, Περισσότερες πληροφορίες στο 2313318298

#7 Διάλεξη «Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν ή οι 5 κοσμικές ψευδαισθήσεις»

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο David Elbaz θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν – Σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, μαύρες τρύπες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. « Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ήταν φθινόπωρο. Είδα ένα φύλλο να πέφτει από ένα δέντρο με μια ασυνήθιστη ηρεμία και μετά να ακινητοποιείται … εν πτήση. Εάν ένα απλό φύλλο είναι ικανό να παγώσει το χρόνο, να ανακόψει τη μοιραία πτώση, τότε όλα είναι δυνατά, ακόμη και το αδύνατο … »

Μια νέα αίσθηση ελευθερίας διακατέχει την επιστημονική κοινότητα από τη στιγμή που τα αστεροσκοπεία ανακάλυψαν στο σύμπαν φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνο του απείθαρχου φύλλου. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει ένα αόρατο μέρος του σύμπαντος που αποτελείται από μια άγνωστη μορφή ύλης και ενέργειας; Πρόκειται άραγε για κοσμική ψευδαίσθηση; Το σύμπαν είναι όντως μια αυταπάτη ή η εντύπωση αυτή οφείλεται στο αποτυχημένο κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ριζική αλλαγή παραδείγματος, η οποία θα είναι ικανή να ανατρέψει την αντίληψή μας για το σύμπαν, ίσως ακόμη και για τον ίδιο μας τον κόσμο, όπως έχει άλλωστε ξανασυμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τη συζήτηση με τον David Elbaz θα συντονίσει ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Παρουσίαση των ομιλητών:

David Elbaz

Αστροφυσικός στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας, ο David Elbaz διευθύνει το Τμήμα Αστροφυσικής. Είναι επίσης αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics και διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του αόρατου σύμπαντος. Μελετά το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, τις γαλαξιακές μαύρες τρύπες και την επίδραση της σκοτεινής ύλης, ενώ ασχολείται ενεργά με την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσα από βιβλία, δρώμενα, ντοκιμαντέρ και διαλέξεις που συγκεντρώνουν πάνω από ένα εκατομμύριο θεάσεις. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea), βραβεύτηκε για το επιστημονικό του έργο από την Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας (βραβείο Jaffé, 2017) και από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (βραβείο Chrétien, 2000), και συγκαταλέγεται μεταξύ των Highly Cited Researchers (Web of Science, Clarivate Analystics).

Βασίλης Χαρμανδάρης

Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics. Έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.

*Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 από τις 19:00 έως τις 20:30 στο Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – IFG, Σίνα 31).

#8 «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας γράφοντας ένα σύγχρονο «μανιφέστο» για τον ανθρώπινο πόθο, παροτρύνοντας μας να μεταβούμε σε μια άλλη διάσταση ξεχνώντας ό,τι κάναμε και ήμασταν μέχρι στιγμής. Ο μύθος θέλει τον θεό Απόλλωνα όντας ερωτευμένος, να αγωνίζεται να αποκτήσει την Ασιάτισσα Κασσάνδρα και να ζητά να του δοθεί, δίνοντας της ως αντάλλαγμα, την τέχνη της μαντικής.

Η Κασσάνδρα στην αρχή δέχεται έπειτα όμως, αθετεί την συμφωνία της με τον θεό. Τότε ο Απόλλων φτύνει στο στόμα της – ένα τελευταίο φιλί – για να μην πιστεύει κανένας στις προφητείες της. Το χάρισμα της μαντικής παραμένει, όχι όμως της πειθούς. « Χάθηκε η ζωή για όλους. Πονάει πολύ αλλά ακούστε το. Τόσο πόνος, τόσος διωγμός, τόσος πόλεμος, τόση απξίωση… » Η Κασσάνδρα αλλάζει τον προσωπικό της μύθο πατώντας στα ερείπια της εποχής του «Όχι», μιας εποχής γεμάτης από δεσμεύσεις, απαγορεύσεις και φοβίες. Η ένωση της με τον θεό Απόλλωνα εγκαινιάζει τη νέα εποχή του «Ναι». Το σώμα της γυναίκας που διανύει τη διαδρομή από τις αγκυλώσεις του Δυτικού Πολιτισμού, την περίκλειστη ηθική, την εγκράτεια και την ενοχή προς την απόλυτη αποδέσμευση και ελευθερία.

Σκηνοθεσία – Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής

Ηχητική εγκατάσταση / Μουσική: Πάνος Μητσόπουλος

Φωτισμοί: Στέλιος Βραχνής

Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος

Αφίσα: Δέσποινα Κανελάκη

Παραγωγή: ΠΟΛΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν : Μαίρη Λιόλιου ,Πάνος Μητσόπουλος (μουσική επί σκηνής)

*Την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αμαλία, Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, ταμείο12 ευρώ

#9  «Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» Η κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη

«Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι μια νέα κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη που θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη το φετινό χειμώνα 2021 στο ALHAMBRA ART THEATRE. Η παράσταση ξεκινάει δυναμικά από τη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για 8 παραστάσεις στις 7-8-9-10 & 21- 22-23-24 Οκτωβρίου. Πέντε νέοι ηθοποιοί ενώνουν το πάζλ μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας, που θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες πράξει το λάθος πράμα τη λάθος στιγμή; Έχεις σκεφτεί πόσο λάθος είναι να καθορίζει τη ζωή σου… ένα λάθος;

Ο Αχιλλέας είναι ένας διάσημος ηθοποιός, ο οποίος έχει σχέση με την αψυχολόγητη ψυχολόγο, Υακίνθη. Συγκεκριμένα έχει μια αρρωστημένη σχέση με την Υακίνθη, καθώς ο Αχιλλέας είναι παθολογικά ζηλιάρης. «Υπάρχει άλλος»; τη ρωτάει πρωί – μεσημέρι και βράδυ και η Υακίνθη ασφυκτιά. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, τους κάνει έξωση. Ψάχνοντας για άσυλο καταλήγουν στο σπίτι του κολλητού τους φίλου, Οδυσσέα. Στο σπίτι όμως του Οδυσσέα φιλοξενείται κι ένας φίλος του «γκάου», ο οποίος περιπλέκει συνεχώς τα πράγματα προσφέροντας απίστευτο γέλιο. Την ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα έρχεται να συμπληρώσει η εκρηκτική Τάνια, η οποία καταζητούμενη από την αστυνομία αναζητά κι εκείνη άσυλο στο σπίτι του Οδυσσέα. Η συγκατοίκηση αυτή οδηγείται σε ανεξέλεγκτα αδιέξοδα με το γέλιο να είναι ασταμάτητο. Γέλιο το οποίο κόβεται απότομα όταν ο Αχιλλέας σε μια νυχτερινή κρίση ζήλιας αποφασίζει να δολοφονήσει την Υακίνθη. Μία σφαίρα, ένα όπλο και μια σκανδάλη είναι αρκετά για να το κάνουν. Και το κάνουν. Έλα όμως που το πτώμα… δεν είναι της Υακίνθης.

Και έλα που τα πράγματα … δεν είναι τελικά όπως φαίνονται. Μια νύχτα φρενίτιδας που εκτός από το ασταμάτητο γέλιο που προκαλεί, οδηγεί και σε μια βαθιά αλήθεια. Μια αλήθεια που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να την ακούσουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σενάριο: Αντώνης Καλομοιράκης Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλομοιράκης Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καλομοιράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Νικόλας Παπαδάκης, Ειρήνη Ιερωνυμάκη Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης Χορογραφίες: Τερέζα Καζιτόρη Μουσική επιμέλεια: Ars Artis Διεύθυνση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη Παραγωγή: ALHAMBRA ART THEATRE PRODUCTIONS

*Από την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή).  Τηλέφωνο: 2310 230013. Διάρκεια παράστασης: 110’ χωρίς διάλειμμα Προπώληση: viva.gr και στο Ταμείο του θεάτρου

#10 «ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ»

Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αμερικανός, γιατρός και άνθρωπος. Αντικρίζει τις πραγματικές δυσκολίες μιας επανάστασης. Υπηρέτης του ιερού λειτουργήματος της ιατρικής, αντιμετωπίζει μια κατάσταση όχι και τόσο γνώριμη. Η συνειδητοποίηση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει. Το λειτούργημα έρχεται σε σύγκρουση με το ένστικτο της ανθρώπινης επιβίωσης. Η οπτική της μεγάλης εικόνας αλλάζει και ο γιατρός αναγκάζεται να βιώσει ακραία συναισθήματα, άγνωστα σε καιρούς ειρήνης. Μέσα στην πίεση του πολέμου, πολλοί λυγίζουν και σκέφτονται αλλιώς. Το πώς δεν είναι θέμα λογικό, ούτε συναισθηματικό, αλλά πρακτικό.

Η παραγωγή αποτελεί ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και εντάσσεται στον θεματικό κύκλο «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων», ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής Πρωτότυπη ιδέα, έρευνα: Στέλλα Παπακωνσταντίνου Δραματουργία: Αντιγόνη Καράλη Ενορχήστρωση, μουσική προσαρμογή: Γιώργος Ταμιωλάκης Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιώργος Γερανάκης, Όλγα Σεβερίν Ερμηνεία: Ρουμπίνη Βασιλακόπουλου Στην παράσταση συμμετέχει το Μουσικό σύνολο Sibílima: Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο)

*Από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη. Eισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό, 13 ευρώ μειωμένο

#11 Γιώργος Αβραμίδης & Invented Memories feat. Αλεξάνδρα Σιέτη Μίμης και Νικολόπουλος Band

Μετά από 1,5 χρόνο απουσίας, ο Πολυχώρος WE ξεκλειδώνει τις πόρτες του, ξεσκεπάζει τις κονσόλες του, ανοίγει τα μικρόφωνα και δυναμώνει τα ηχεία του! Παρασκευή 22 Οκτωβρίου o Γιώργος Αβραμίδης και “Invented Memories” με την Αλεξάνδρα Σιέτη παρέα με την Mimis Nikolopoulos Band παίρνουν τα όργανά τους και ανεβαίνουν στη σκηνή του WE για μια ξεχωριστή συναυλία – γιορτή. Κιθάρες, βιολιά, πλήκτρα, τρομπέτες, κρουστά και τύμπανα παίρνουν επιτέλους τη θέση τους και ο χώρος πλημμυρίζει ξανά μουσικές, ρυθμούς και μελωδίες… και το ταξίδι ξανα-ξεκινά!

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Αβραμίδη & Invented Memories Feat. Αλεξάνδρα Σιέτη:

Ο Γιώργος Αβραμίδης είναι μουσικός και παίζει με τον Γιάννη Αγγελάκα τους ΕΚΜΕΚ, τους Polkar και τους Tuflon, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις δικές του μουσικές. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο Protocoll, το 2015 το δεύτερό του με τίτλο Voyager και το 2018 το τρίτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Invented Memories”. To 2020 κυκλοφόρησε το single “Βlind Week” σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Σιετή, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα airplays των ραδιοφώνων σε όλη την χώρα.

Ο τρομπετίστας από τη Θεσσαλονίκη και η μπάντα του κάνουν ένα μακρύ άλλα χαλαρό ταξίδι μέσα σε smoothie μελωδίες και ρυθμούς κάνοντας τον ακροατή να μετακυλήσει από τις μουσικές παραδόσεις ενός παζαριού της Ανατολίας και μιας θερμής Αιγυπτιακής νύχτας έως τον ψυχρό κελτικό βορρά. Τρομπέτα, πλήκτρα, κιθάρες και τύμπανα, σε συνδυασμό με τη μαγική φωνή της εκπληκτικής Αλεξάνδρας Σιετή, αρμονικά "δεμένα", είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το μαγικό ταξίδι.

Invented Memories: Αλεξάνδρα Σιετή, Φωνή Γιώργος Αβραμίδης, Τρομπέτα James Wylle, Σαξόφωνο Τάσος Κορκόβελος, Πλήκτρα Εduard Spaapen, Κρουστά Χρήστος Παππάς, Ηλ. μπάσο Αλέξης Αρχοντής, Τύμπανα Αλέκος Παπουλίδης, Ηλ. κιθάρα

Λίγα λόγια για τον Μίμη Νικολόπουλο Band:

Ο Μίμης Νικολόπουλος είναι Έλληνας συνθέτης, πολυοργανίστας και μουσικός παραγωγός. Οι μουσικές του μας ταξιδεύουν σε μέρη που θέλουμε να επισκεφθούμε ή να επιστρέψουμε σε αυτά. Ξυπνά μνήμες από την ευαίσθητη παιδική ηλικία και διηγείται ιστορίες αφανών χαρακτήρων.

Στα τέλη του 2017, κυκλοφόρησε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο “Deviation” το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις των ραδιοφωνικών παραγωγών και του κοινού. Με αφετηρία το άλμπουμ αυτό, σχημάτισε την μπάντα του (Mimis Nikolopoulos Band), με την οποία περιοδεύει από το 2018, σε Ελλάδα και Ευρώπη, παίζοντας δικές του πρωτότυπες συνθέσεις, παράλληλα με τραγούδια και μουσικές από διάφορες γωνίες του κόσμου.

Ο Μίμης Νικολόπουλος και η μπάντα του, συνθέτουν ένα καραβάνι, που ταξιδεύει γεμάτο μουσικές, από τα βουνά των Βαλκανίων μέχρι τις ακτές της Μεσογείου. Με καθαρές μελωδικές γραμμές, αλλά και ένα έντονο ρυθμικό session, ο ήχος τους έχει χαρακτηριστεί από soundtrack και cinematic, μέχρι folk και worldmusic.

Μίμης Νικολόπουλος Band: Μίμης Νικολόπουλος, Κλ.κιθάρα – φωνητικά Χαρίκλεια Ουρσουζίδου, Βιολί – φωνητικά Κώστας Μπατσίλας, Τρομπέτα Ηλίας Δέλλιος, Τρομπόνι Ανδρέας Λεοντάκης, Ακ. κιθάρα Στέφανος Ιωαννίδης, Τύμπανα – κρουστά Θοδωρής Χριστοφορίδης, Μπάσο

*Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στον Πολυχώρο WE. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00 | Η συναυλία ξεκινά στις 21:00. Είσοδος: 10€. Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων. Εισιτήρια μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτύου viva.gr. Πληροφορίες: 2310284700

#12 «Μια Μπάλα για Όλους»

Ο Μαστρο – Ηλίας ένας ιδιαίτερος ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, δεν μπορεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Μαζί κερδίζουν τον αγώνα και αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτή μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη! Ξεκινά λοιπόν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ηπείρους με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και Νότιο πόλο!

Ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορούς και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!

Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου

Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Παίζουν οι: Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς Βέρα: Έλενα Μουρατίδου Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης, ‘Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου

*Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 15:00 στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή) Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070. Τηλέφωνο: 2310 230013. Διάρκεια: 70 λεπτά. Τιμή προπώλησης: Ενηλίκων 10€, Παιδικό 8€ Τιμή στο θέατρο: Ενηλίκων 12€, Παιδικό 10€. Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα