Agenda

Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Έξι ωραίες ιδέες για το διήμερο που έρχεται.

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-του-σαββατοκύριακ-768220
Parallaxi

Πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου και ήρθε η ώρα να βγούμε και λίγο έξω από τα σπίτια μας. Εμείς σου έχουμε συγκεντρώσει όσα ενδιαφέροντα μπορείς να παρακολουθήσεις. Ιδού:

#1 Διαδικτυακή συναυλία με τον Σταύρο Σιόλα και την Ευτυχία Μητρίτσα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει τη διαδικτυακή συναυλία «Φύσα θάλασσα τραγούδια» με τον Σταύρο Σιόλα και την Ευτυχία Μητρίτσα, την Παρασκευή 4 Ιουνίου και ώρα 21.00.

Μαζί τους οι μουσικοί Στέλιος Φραγκούς (πιάνο), Γιώργος Παππάς (λαούτο, μαντολίνο) και Μάριος Παπούλιας (βιολί). 

Από τον κήπο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, ο Σταύρος Σιόλας, η Ευτυχία Μητρίτσα και οι εξαίρετοι μουσικοί που θα τους συνοδεύουν, θα μας ταξιδέψουν με τραγούδια φερμένα απ’ το θαλασσινό αγέρι, σε ποίηση των Καββαδία, Σεφέρη, Καρατζά και μουσική των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου και άλλων σπουδαίων δημιουργών, ενώ τη δική της ξεχωριστή θέση θα έχει η παραδοσιακή μουσική.

Η συναυλία θα μεταδοθεί αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας, του YouTube και της σελίδας Facebook του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.  Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά.

Πληροφορίες

Διαδικτυακή Συναυλία «Φύσα Θάλασσα Τραγούδια» με τον Σταύρο Σιόλα και την Ευτυχία Μητρίτσα Ημέρα: Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 Ώρα: 21.00 Προβολή: Ιστοσελίδα Ιδρύματος www.laskaridisfoundation.org     Κανάλι YouTube     Σελίδα Facebook     Facebook event

Γραμματεία Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Τηλ. 216 9003700 E-mail: info@laskaridisfoundation.org

#2 Ανοιχτή Ποδηλατάδα στο πράσινο με θέα το μπλε, στην Επανομή!

Κάλεσμα σε πράσινη ποδηλατάδα απευθύνει σε μεγάλους και μικρούς ο Δήμος Θερμαϊκού, το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος! 

Προστατεύουμε το περιβάλλον για να μπορούμε να απολαμβάνουμε καλύτερα τη φύση!

Η όμορφη διαδρομή της ποδηλασίας θα έχει σημείο εκκίνησης στις 9:30 το πρωί στον προαύλιο  χώρο του 3ου Δημοτικού σχολείου Επανομής και λήξη στις 10:30 στην παραλία Επανομής.

Προτείνεται να υπάρχει ο προσωπικός ποδηλατικός προστατευτικός εξοπλισμός ποδηλάτου για τον κάθε συμμετέχοντα (π.χ.κράνος).

Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής ενήλικα και παιδιού, την οποία θα βρείτε αναρτημένη στο group του τμήματος Πολιτισμού στο link: FB.com/groups/cultureisland καθώς και εκτυπωμένο στο σημείο συνάντησης. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να αποσταλεί στο poltherm@gmail.com ή να δοθεί στο σημείο συνάντησης.

#3 Μουσικοθεατρικές παραστάσεις στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η θεατρική ομάδα «Θεατροκάπηλοι» συναντούν το θεατρόφιλο κοινό «Στην αυλή…. σαν άλλοτε». Στις 5,6,7,12,13,14,26,27 και 28 Ιουνίου στις 9:30μ.μ. ακριβώς, σας υποδεχόμαστε ξανά στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμπελοκήπων (συμβολή των οδών Φιλιππουπόλεως-Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αμπελόκηποι) με ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι βγαλμένο από τα παλιά.

Για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται με την επίδειξη δωρεάν εισιτηρίου από τις 8:45 έως τις 9:15. Το δωρεάν εισιτήριο θα διατίθεται από το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 8π.μ. έως τις 8μ.μ. 

Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι του 2021 με μία ανάσα πολιτισμού με ασφάλεια. Σας περιμένουμε. 

#4 THESSALONIKI QUEER ARTS FESTIVAL 2021

Το φετινό Thessaloniki Queer Arts Festival με τίτλο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ; / WHAT IS IDENTITY?» πραγματοποιεί́ μια διαδρομή́ σε έργα που θίγουν διαχρονικά ζητήματα ταυτότητας και θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα αντίληψης και θεώρησης του σύγχρονου κόσμου, καθώς και των διάφορων ιδεών ανάλογα με το πολιτισμικό και πολιτιστικό ιστορικό. Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, το διάστημα 3-13 Ιουνίου 2021. 

To Thessaloniki Queer Arts Festival (TQAF) είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βαθιά ριζωμένες παρανοήσεις προς την queer και ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πρακτικών. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2018, και διοργανώνεται απο τους/τις Θωμά Διάφα, Dominic Sylvia Lauren, Βάσια Μαγουλά, Εύη Μίνου, Αριστέα Ρέλλου, και Magda Vaz, που παρέχουν σε queer καλλιτέχνες πλατφόρμες εξερεύνησης κοινωνικό-πολιτισμικών φαινομένων που σχετίζονται με την εμπειρική queer ταυτότητα. Το TQAF βασίζεται σε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας ως προς την επιμέλεια του φεστιβάλ. Η κατεύθυνση του φεστιβάλ ορίζεται από την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει την ισχύ να ανοίξει νέες λεωφόρους επικοινωνίας και να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ατόμων. 

Το TQAF στοχεύει να ενθαρρύνει το διάλογο και να αναπτύξει εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων. Ο φετινός εκπαιδευτικός προγραμματισμός αφορά συνέχεια της έκδοσης του 2019 που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, και συγχρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων

Πέμπτη 3 – Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Διαδραστική εγκατάσταση

Кассиопе Клепкоу – еимаи филологос (Κασσιόπη Κλέπκου – Είμαι φιλόλογος)

Σε συνεργασία με τον Διονύση Ζήση και τον Σταύρο Μπιλιώνη (wearebud)

Η Κασσιόπη Κλέπκου δημιουργεί ένα μετα-γλωσσσικό σύμπαν μέσα από εικόνες και λέξεις που παρουσιάζουν με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την πραγματικότητα της ως νεαρή τρανς γυναίκα στην Ελλάδα. Selfies, screenshots από το tinder, το badoo και το instagram, post-op βίντεο και φωτογραφίες, δημιουργούν μια διαδραστική εγκατάσταση προσκαλώντας τον επισκέπτη να παρέμβει ελεύθερα επάνω στο υλικό. Το έργο της Κασσιόπης Κλέπκου ως φιλόλογος, έγκειται στο να χτίζει εικονικές λεκτικές γέφυρες ενώνοντας αλλοπρόσαλλους ψηφιακούς γαλαξίες. 

Πέμπτη 3 & Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, 19:00-20:00

Ξεναγήσεις στο σύμπαν της Κασσιόπης Κλέπκου, με τον Θωμά Διάφα και την Εύη Παπαβέργου 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Δευτέρα 7 Ιουνίου, 12:00-14:00 & 18:00-20:00  

Εργαστήριο αυτοάμυνας με τη Βανέσα Βενέτη για ΛΟΑΤΚΙΑ υποκείμενα και θηλυκότητες

(κείμενο της συντονίστριας)

Είμαι η Βανέσα και είμαι μια τρανς γυναίκα ακτιβίστρια. Ασχολούμαι με τα συστήματα αυτοάμυνας απο την εφηβική μου ηλικία, όταν συνειδητοποίησα τη διαφορετικότητα μου. Η αφορμή να ξεκινήσω τα μαθήματα αυτοάμυνας ήταν όταν διάβασα σε περιοδικά εκείνης της εποχής (κάπου στα 90s) οτι οι τρανς δέχονταν επιθέσεις βίας ακόμη και στον δρόμο. Έτσι, ξεκίνησα το κλασικό Kung Fu, ενώ αργότερα ασχολήθηκα επί σειρά ετών με το Wing Tsjun και το Krav Maga. Έχω κάνει ανάλογο project που αφορούσε την αυτοάμυνα σε θηλυκότητες στο πρόγραμμα Αφροδίτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και θα είναι για μένα χαρά να κάνουμε κάτι αναλογο και στη Θεσσαλονίκη.

Απαραίτητος άνετος ρουχισμός (φόρμες, κολλάν), κάλτσες και μια πετσέτα. 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Παρασκευή 11 Ιουνίου, 18:00-20:00

Σάββατο 12 Ιουνίου, 11:00-13:00 

Εργαστήριο: Παρεμβαίνοντας στην Ταυτότητα και το Προνόμιο με τη Μαργαρίτα Γερούκη, PhD 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει και να συζητήσει την «ταυτότητα» ως πολυδιάστατη, εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην έννοια του προνομίου ως μέρος της ταυτότητας. Στη συνέχεια, στόχος είναι «η αποδόμηση και η αναστάτωση» ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν και να προβληματιστούν μέσω προσωπικής, καθώς και ομαδικής εξερεύνησης και έκφρασης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναρωτηθούν «Αν το προνόμιο υπάρχει – τότε τι…;» 

Για το εργαστήριο χρειάζονται άνετα ρούχα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν κάμερα ή να χρησιμοποιούν τα κινητά τους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593 270. Για λόγους τήρησης των οδηγιών κατά της πανδημίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι έως 8 άτομα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

#5 Ξενάγηση στην υπόγεια πόλη (sub terra πόλις) XVΙΙΙ

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει μία ακόμη δωρεάν ξενάγηση το Σάββατο 5 Ιουνίου, 10.30 πμ. Σημείο συνάντησης είναι η είσοδος της Αρχαίας Αγοράς (πρόσβαση από την οδό Αγνώστου Στρατιώτου).

Λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου Covid 19, στην ξενάγηση θα συμμετέχουν αυστηρά 50 άτομα. Παρακαλούμε όλους να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης μετάδοσης του ιού.

Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς το σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφίας και, διερχόμενος από τα Λουτρά Παράδεισος (Bey Hamam) και την Παναγία Χαλκέων, θα καταλήξει στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Όπως είναι εύλογο, η προσέγγιση των αρχαιοτήτων στο ανασκαφικό σκάμμα της Βενιζέλου δεν είναι εφικτή. Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ: https://docs.google.com/…/10loSg0caU500GeeotZljwTc…/edit 

#6 2ο Πικ Νικ για την Αποανάπτυξη

H 5η Ιουνίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη και όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι και ιδέες, που οδηγούν σε μία κοινωνία με περισσότερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: Mια καλή ζωή για όλες και όλους είναι εφικτή! Για φέτος η θεματική της ημέρας είναι η Φροντίδα.

Η πανδημία όχι μόνο μας ανάγκασε να ξανασκεφτούμε αρκετά πράγματα γύρω από την καθημερινότητα της πόλης: τους δημόσιους χώρους, την φυσική και ψυχική υγεία, την εργασία, την αλληλοβοήθεια και την τοπική οργάνωση, αλλά κατέστησε πιο εμφανές αυτό που το Φεμινιστικό κίνημα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό: η καλλιέργεια της φροντίδας αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Η φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι και δεν παρέχεται αποκλειστικά μέσα από την αγορά ή το κράτος αλλά αποτελεί ένα κοινοτικό και οικολογικό έργο, απαραίτητο για την ευημερία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων. Για να μεταμορφωθεί η κοινωνία, η φροντίδα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού οράματος της αποανάπτυξης. Η τελευταία προτάσει την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και την απάρνηση της τυφλή πίστης στην αγορά, την αποδοτικότητα, τον άκρατο καταναλωτισμό και στην χωρίς όρια ανάπτυξη, αντιπροτείνοντας μικρές, τοπικές, ανοιχτές και διασυνδεδεμένες κοινότητες που φέρνουν τα μέλλοντα που θέλουν στο εδώ και το τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η υπό σύσταση ‘Ομάδα για την Αποανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη’, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το δεντρί πρότζεκτ σας προσκαλούμε στο Πάρκο Τσέπης το Σάββατο 5η Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα