Agenda

Oκτώ εκδηλώσεις να παρακολουθήσεις online αυτήν την εβδομάδα!

Δες όσα θα συμβούν διαδικτυακά.

Parallaxi
oκτώ-εκδηλώσεις-να-παρακολουθήσεις-online-α-359291
Parallaxi

Η ζωή σε εγκλεισμό συνεχίζεται, ευτυχώς όμως συμβαίνουν ακόμα ωραία πράγματα διαδικτυακά ώστε να μη σε «φάνε» οι τέσσερις τοίχοι. Όμορφες εκδηλώσεις όπως παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίου, συνέδρια, συμπόσια, προβολές ταινιών και άλλα θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις online αυτήν την εβδομάδα. Δες τες όμως αναλυτικά παρακάτω:

Το «Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή σε σκηνοθεσία Κ. Μαρκουλάκη, με τις Μ. Καβογιάννη και Μ. Κίτσου

τρίτο στεφανι

Το μυθιστόρημα–σταθμός του Ταχτσή, από τα πλέον αγαπημένα του ελληνικού κοινού διαχρονικά, που στο παρελθόν έγινε σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη και αποτέλεσε υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου, είναι μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Όχι με διάθεση διδακτική, αλλά μ᾽ ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει καίρια όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης    ΔΙΑΝΟΜΗ Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Κίτσου, Τάσος Λέκκας, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Αλεξάνδρα Παντελάκη κ.α

*5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 20:30 και 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 19:00 στο Θέατρο Παλλάς μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr, ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

I’ M POSITIVE 2020- 1 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Για τρίτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την αγκαλιά ενός πατέρα και μιας μητέρας. Από το χαμόγελο ενός περήφανου μωρού. Από την κατανόηση και την αγάπη -δίχως όρια και προϋποθέσεις-  ενός συντρόφου. Στο φετινό Ι’m Positive, που προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV.

Oι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι που ανοίγει τη συζήτηση για την υιοθεσία και την αναδοχή. Ο Μάριος Ατζέμης, ένας οροθετικός, πρώην χρήστης ουσιών, μιλάει για την αποδοχή από την κοινωνία. Ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που φυλακίστηκε και στοχοποιήθηκε από αρχές και ΜΜΕ λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του και μιλούν για τη δύναμη της  αποδοχής από την οικογένεια. Η Ερωφίλη Κόκκαλη μιλάει για την αποδοχή και τη συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από καθημερινές «μάχες» με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Ο Ogundimu Olamide Olatunde, ένας Νιγηριανός που έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία.

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ, ακούω, αντιλαμβάνομαι, συναισθάνομαι και κατανοώ. Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία.

Στη συζήτηση συμμετέχει και o Καθηγητής κ. Σωτήριος Τσιόδρας. Η εμπειρία του με τον HIV ξεκινάει με την ειδίκευση του σε νοσοκομεία στην Αμερική, ακολουθεί με τη μεταδιδακτορική του εργασία για τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV και συνεχίζει με την επαγγελματική του διαδρομή ως καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και Ειδικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Αντώνης Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου, Μάριος Ατζέμης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, Ερωφίλη Κόκκαλη, Ogundimu Olamide Olatunde και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας.

Συντονισμός συζήτησης: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Λυδία Παπαϊωάννου

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Η συζήτηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο Onassis Channel στο YouTube

Διαβάστε αναλυτικά για τις πέντε ιστορίες: https://www.onassis.org/el/whats-on/discussion-im-positive-2020
Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση με τίτλο “Ασφαλιστικό, Ανάπτυξη και Μακροοικονομία”

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Τάσου Γιαννίτση, «Ασφαλιστικό, Ανάπτυξη, Μακροοικονομία: Οι κρίσιμες διασυνδέσεις». Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εξετάζει το ερώτημα για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού στην ανάπτυξη και άλλες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, όπως και για το κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια «δίκαιη μετάβαση» προς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα είναι ευσταθές και ταυτόχρονα δίκαιο.

*Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 18:00 ζωντανά από το IANOS RADIO, το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής

συμπόσιο

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργανώνουν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής. Στην πρώτη θεματική διαδικτυακή συζήτηση δύο κορυφαίοι διεθνολόγοι, από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, συζητούν με τον Δημήτρη Καιρίδη για τις πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό των κρατών όσο και διεθνώς. Καλυψώ Νικολαΐδη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων & Διευθύντρια του Center for International Studies, University of Oxford , Stephen M. Walt Robert and Renee Belfer Professor of International Affairs, Harvard Kennedy School.

*Σε ζωντανή μετάδοση τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 20:30. Η συμμετοχή στο Συμπόσιο είναι δωρεάν και μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:– Την επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου – www.thessalonikisymposium.org, – Στο facebook: thessalonikisymposium

Έρχεται Virtual αλλά περισσότερο αληθινό από ποτέ το 7th Technology Forum

Διακεκριμένα στελέχη της Silicon Valley και διαπρεπείς επιστήμονες διεθνούς επιπέδου, προερχόμενοι από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το MIT και εταιρείες κολοσσούς όπως η Amazon και το Facebook, έχοντας στην ατζέντα τους καίρια θέματα, που μεταξύ άλλων αναδεικνύουν τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμμετέχουν στο 7th Technology Forun που φέτος γίνεται διαδικτυακά την 1η Δεκεμβρίου. Για 7η χρονιά διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο στοχευμένα events με τη σύμπραξη 24 σημαντικών φορέων από τον εκπαιδευτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

*Προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα το 7th Technology Forum διοργανώνεται εξολοκλήρου διαδικτυακά και στην αγγλική γλώσσα την 1η Δεκεμβρίου 2020 (10πμ -6μμ) στο https://technology-forum.eu/

«Από την γενιά των ερειπίων στη Γερμανία πριν την επανένωση»

gnr0.

Ο μεταφραστής Βασίλης Τσαλής διατρέχει την γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν τον σύνθετο χαρακτήρα της. Στο πρώτο μέρος Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, θα διερευνήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικράτησαν στη Γερμανία αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949. Παράλληλα θα γίνει επισήμανση των χαρακτηριστικών της λεγόμενης «Λογοτεχνίας των Ερειπίων» , στην πεζογραφία, την ποίηση και το θέατρο.

*Το πρώτο μέρος την Πέμπτη 3/12 στην Πλατφόρμα Zoom,΄Ωρα: 19:00, Συμμετοχή: 15 ευρώ και για τις δύο διαλέξεις, Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Πάρε και εσύ μέρος διαδικτυακά στη δράση «Μια Ζωγραφιά για τα παιδιά»
Η ομάδα AeliaPath Team έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στην οποία μαθητές/τριες ζωγραφίζουν στέλνοντας μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στα παιδιά που έζησαν το Σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη. Πρόκειται να συγκεντρώσουμε τις ζωγραφιές των μαθητών από κάθε σχολείο που συμμετέχει στη δράση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ebook το οποίο και θα αποσταλεί στα σχολεία των περιοχών αυτών.
*Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές έως τις 4 Δεκεμβρίου στα email: aeliapath@gmail.com ή info@aeliapath.edu.gr με το όνομα του σχολείου, το τμήμα κ το όνομα του εκπαιδευτικού.
Το συνέδριο HerMa HUB LiNK: Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο II

eleni stefanou

Εν όψει των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί από το βαθύ αποτύπωμα της πανδημίας, ο οργανισμός The Heritage Management Organization αναδεικνύει τη σημασία της ενεργοποίησης του κοινού για τους οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς με το δεύτερο κύκλο του “HerMa HUB LiNK: Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο II”. Σε μια ψηφιακή στρογγυλή τράπεζα, σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και περισσότερες από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια συναντιούνται σε μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουν τη σχέση των θεσμών με τις τοπικές κοινωνίες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα συζητηθούν καλές πρακτικές ώστε Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες και αρχεία να εντάξουν την συνεργασία με κοινότητες πολιτών στις προτεραιότητές τους και στο σχεδιασμό και την εκπόνηση εκθεσιακών πρακτικών και των πολιτιστικών τους στρατηγικών.

*Το συνέδριο στα αγγλικά στις 5/12 μέσω Facebook Live από τη σελίδα του The Heritage Management Organization και μέσω Zoom με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Για να το παρακολουθήσετε με μετάφραση, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα: https://heritagemanagement.org/synedrio/epikoinonia/eggrafi/ 
«Σινεμά και Ψυχανάλυση»: Ο Πατέρας (2019)- Μια υπέροχη ταινία και συζήτηση

Pateras_poster_socialmedia

Ο Ψυχαναλυτικός Κύκλος Θεσσαλονίκης οργανώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια προβολές στο πλαίσιο του Σινεμά και Ψυχανάλυση με την προβολή ταινιών και τη συζήτηση γύρω από αυτές υπό ψυχαναλυτική- λακανική σκοπιά. Αυτή τη φορά ενώνει τις δυνάμεις του με την ομάδα του Σινεμά και Ψυχανάλυση της Αθήνας και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης οργανώνει την πρώτη αυτή κοινή εκδήλωση. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία “O Πατέρας” στις 4-6 Δεκεμβρίου και να συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

*Η ταινία 4-6 Δεκεμβρίου διαδικτυακά και on demand, ενώ η συζήτηση την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στις 17:00- 19:00 επίσης διαδικτυακά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα