Ελλάδα

Αγροτικοί γιατροί εν πλω: Υπηρετούν σε πλοία αντί σε αγροτικά ιατρεία

Tους αντιμετωπίζουν ως πλήρωμα του καραβιού - Αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο λόγω της δίωξης για απείθεια, της προέδρου της ΟΝΓΕ

Φίλιππος Δεργιαδές
αγροτικοί-γιατροί-εν-πλω-υπηρετούν-σε-924954
Φίλιππος Δεργιαδές

Την ώρα που το ΕΣΥ έχει απογυμνωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά νοσοκομεία δεν εκτελούν ιατρικές πράξεις όπως χειρουργεία, γιατροί που πρέπει να υπηρετούν στην ύπαιθρο, καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πλοία της γραμμής μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιριών.

Μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει και με κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ναυτιλίας, γιατροί που πρέπει να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και σε κέντρα υγείας της νησιώτικής Ελλάδας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση στο Βάμο και στις Καλύβες Χανιών Κρήτης, υποχρεώνονται να υπηρετούν σε πλοία της γραμμής, όπου μάλιστα αντιμετωπίζονται ως πλήρωμα.

Την ίδια ώρα, τα κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία αποψιλώνονται από ιατρικό προσωπικό, σε βάρος των πολιτών και των ασθενών, που στερούνται πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται όλα είναι νόμιμα με νόμο του 2006, ο οποίος προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα προσλαμβάνει και θα παρέχει γιατρούς στα πλοία της γραμμής της νησιώτικης Ελλάδας, σε ιδιωτικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο οι πλοιοκτήτες απαλλάσσονται από το κόστος της υποχρέωσης να παρέχουν ιατρική κάλυψη στους επιβάτες τους, κόστος που αναλαμβάνει το ΕΣΥ και το ελληνικό δημόσιο, αλλά και με επιπτώσεις στην λειτουργία των αγροτικών ιατρείων.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέντζιου, «πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη κατάσταση η οποία στερεί ιατρικές υπηρεσίες από τους πολίτες και μάλιστα από αγροτικά ιατρεία για να παρέχονται τζάμπα ιατρούς στους πλοιοκτήτες, χωρίς μάλιστα να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Σχετικά με τις «προϋποθέσεις», γιατρός που κλήθηκε να υπηρετήσει στη ακτοπλοϊκή γραμμή Χανιών Πειραιά, ανέφερε πως βάσει της σύμβασης, ενώ επιβιβάζεται να εργαστεί ως επιβαίνον γιατρός, τελικά εν πλω αντιμετωπίζεται ως πλήρωμα του πλοίου, υποχρεωμένη σε 16ωρη βάρδια. «Έπρεπε να ήμουν υπάκουη ως πλήρωμα», τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως οι γιατροί υποχρεώνονται από τη διαδικασία, στην αίτηση τους να περιλαμβάνουν και τις σχετικές θέσεις.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε να σταματήσει αυτό το καθεστώς που αποβαίνει σε βάρος των πολιτών και σε βάρος των νέων γιατρών που κάνουν το αγροτικό τους, καθώς στερούνται την εμπειρία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων» τόνισε.

Ωστόσο από την πλευρά του ο αναπληρωτής Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία νόμιμη διαδικασία που ισχύει από το 2006. «Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο», τόνισε και ανέφερε ότι οι γιατροί που διορίζονται στο πλοίο υπάγονται στο ΕΣΥ, αλλά διευκρίνισε πως η συνεννόηση για τις βάρδιες γίνεται με τον πλοίαρχο!

Υποστήριξε δε πως οι γιατροί γνωρίζουν τη διαδικασία και πως αυτό γίνεται για την «ασφάλεια των επιβατών».

ΟΕΝΓΕ: Κανένας γιατρός να μην εξαναγκάζεται σε επταήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες

Πάντως σύμφωνα με την ΟΝΓΕ, οι συνθήκες εργασίας των γιατρών δεν είναι καθόλου ιδανικές στα πλοία, καθώς οι γιατροί υποχρεώνονται να εργάζονται 7ήμερο,, χωρίς μάλιστα να τους συμπεριλαμβάνουν σε καθεστώς εφημερίας.

«Ενώ οι αγροτικοί γιατροί συχνά έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από τις ιατρικές σχολές και δεν έχουν ακόμη κλινική εμπειρία, υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) σε επιβάτες και πλήρωμα πλοίων, απουσία επίβλεψης ειδικευμένου γιατρού. Ακόμη και ορισμένοι γιατροί που κάνουν αγροτικό αφού έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα (πριν δώσουν εξετάσεις για τον τίτλο) έχουν υποτυπώδη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική φροντίδα (ειδικά Ακτινολόγοι, Βιοπαθολόγοι, Ψυχίατροι)», τονίζει η ΟΝΓΕ και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να καταργήσει τη στελέχωση ιδιωτικών πλοίων με αγροτικούς γιατρούς.

«Απαιτούμε κανένας γιατρός να μην εξαναγκάζεται σε επταήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες» τονίζει η ΟΝΓΕ και ζητά:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, πενθήμερο 6ωρο, με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα.
  • Πλήρη ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με πυρήνα το Κ.Υ, σε διασύνδεση με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, που θα ικανοποιεί καθολικά όλο το 24ωρο τις ανάγκες σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, οδοντιατρικής φροντίδας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, κατ’ οίκον νοσηλείας κοκ.
21-027-20201128-tk-9676-2-sooc1606556300.jpg

Δίωξη της προέδρου της ΟΝΓΕ λόγω διαδήλωσης

Στο μεταξύ ένα άλλο «περιστατικό», οξύνει τις σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας και συνακόλουθα με την κυβέρνηση. Πρόκειται για τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της προέδρου της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέτζιου, η οποία στις 28/11 οδηγείται σε δίκη βάσει του νόμου Χρυσοχοΐδη, δηλαδή το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορείται ότι κατά τη συγκέντρωση των υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, αρνήθηκε «να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» των αστυνομικών.

Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα. Να σημειώσουμε πως η κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας, είχε πραγματοποιηθεί με αίτημα τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της υγείας των πολιτών μέσα στην πανδημία.

Επίσης να αναφέρουμε πως παράλληλα με την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, βρίσκεται είναι σε εξέλιξη προανάκριση σε βάρος και άλλων μελών της Ομοσπονδίας, βάσει του νόμου κατά των διαδηλώσεων. Έχουν κληθεί να δώσουν «εξηγήσεις» στον εισαγγελέα, ο τέως πρόεδρος Κώστας Αθανασίου και ο τέως γραμματέας Γάζος Έκτορας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας όσο και η τέως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα επειδή πρωτοστάτησαν στις συμβολικές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου το 2020.

Αυτές οι διώξεις έχουν ξεσηκώσει τον ιατρικό κόσμο της χώρας και ειδικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που έχουν σηκώσει και σηκώνουν με αυταπάρνηση το βάρος της πανδημίας. Σε απάντηση η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και δηλώνει συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Επίσης καλεί σε αγωνιστικό “παρών” την ημέρα της δίκης, 28/11/2022, στα δικαστήρια.

«Η επιλογή να ανασύρουν το νόμο Χρυσοχοίδη και να με παραπέμψουν σε δίκη με τις κατηγορίες της απείθειας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών σε μία περίοδο που οξύνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και μέσα στον ιατρικό κόσμο λόγω της έλλειψης προσωπικού, της εντατικοποίησης, των απλήρωτων υπερωριών και της κακοπληρωμένης δουλειάς είναι γιατί θέλουν να στείλουν το μήνυμα που «τα κεφάλια μέσα και να μας τρομοκρατήσουν», τονίζει στην Parallaxi η Αφροδίτη Ρέντζιου και σημειώνει πως «αυτή η καταστολή που επιβάλλει η κυβέρνηση θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα μετατραπεί σε ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες».

photo-12-05-2020-07-45-401589264515.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα