Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Ι. Δραγούμη 53

Τα στοιχεία του που ξεχωρίζουν

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-ι-δραγ-929463
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. 

Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Αξιόλογο κτήριο με μία κύρια όψη επί της οδού Ίωνα Δραγούμη με ενδιαφέρουσα διακοσμητική διάθεση με εκλεκτικιστικά στοιχεία. 

Τριμερής οργάνωση της όψης με βάση (ισόγειο και ημιώροφος), κορμό (τρεις όροφοι) και στέψη (γείσο) εκατέρωθεν κεντρικού άξονα που διαμορφώνεται με το έρκερ στους τρεις τελευταίους ορόφους του αρχικού κτηρίου. 

Τα ανοίγματα (εξωστόθυρες με τους αντίστοιχους εξώστες) διατάσσονται σε κατακόρυφες στήλες. 

img-7141.JPG

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους στοιχεία όπως η μορφή του έρκερ με τις κυρτές πλευρές, τα κιγκλιδώματα των εξωστών, η διαμόρφωση του κορμού του κτηρίου με τη διακοσμητική ζώνη πάνω από τη βάση, η διαμόρφωση της στέψης με τη διακοσμητική ταινία και τους γεισίποδες, το περίτεχνο μεταλλικό στέγαστρο και η θύρα εισόδου. 

Αποτελεί σύνολο αξιόλογων κτηρίων με το όμορο κτήριο της οδού Ίωνος Δραγούμη 55. 

Το κτήριο φέρει μεταγενέστερη προσθήκη πάνω από το γείσο του 3ου ορόφου, που δεν αλλοιώνει το σύνολο.

Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα και η προσθήκη πάνω από το γείσο του 3ου ορόφου.

img-7137.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα