Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Ψωμά

Βρίσκεται στην Καραολή Δημητρίου 11 & Γλάδστωνος στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-922627
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, με νεοκλασικά στοιχεία.

Χτίστηκε το 1927, σε σχέδια του Μαξ Ρούμπενς. Βρίσκεται στην Καραολή Δημητρίου 11 & Γλάδστωνος στη Θεσσαλονίκη.

Αποτελείται από ισόγειο, ανώγειο και 3 ορόφους. Οι δυο όψεις του οργανώνονται σε 6 κάθετες ζώνες ενώ στην απότμηση της γωνίας τους δημιουργείται και μια τρίτη, με μικρότερο πλάτος. Υπάρχει διαχωρισμός σε βάση, κορμό, στέψη, ρυθμικότητα, επαναληπτικότητα και συμμετρία ανοιγμάτων. 

img-8573.JPG

Επανάληψη των έρκερ, που μάλιστα φέρουν ανοίγματα στο πλάι και στηρίζονται σε μεγάλα χτιστά φουρούσια. Τα ανοίγματα του τελευταίου ορόφου είναι ημικυκλικά. Στο ύψος του ορόφου παρατηρούμε διακοσμητική ταινία με μαιάνδρους που διατρέχει όλη την όψη. Η διάθεση διακόσμησης συμπληρώνεται με χαράξεις στο επίχρισμα, κλειδιά, ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα και κιγκλιδώματα με γεωμετρικά μοτίβα. 

img-8574.JPG

Το κτίριο διασώζει την δίφυλλη ταμπλαδωτή εξώθυρα με υαλοπίνακα και φεγγίτη, η οποία πλαισιώνεται από ανάγλυφα φυτικά στοιχεία. Στο εσωτερικό, διατηρούνται τα τσιμεντοπλακίδια των κοινόχρηστων χώρων, το κλιμακοστάσιο με την ξύλινη κουπαστή του, δίφυλλες ταμπλαδωτές θύρες με υαλοπίνακα στις εισόδους των διαμερισμάτων καθώς και ανάγλυφες οροφογραφίες. Το κλιμακοστάσιο φωτίζεται επαρκώς με φυσικό φως, με δίφυλλα ανοίγματα στην πίσω όψη του κτιρίου.

img-8577.JPG

Ο Μαξιµιλιανός Ρουµπένς ήταν αρμένιος ή εβραίος αρχιτέκτονας απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την μελέτη και εκτέλεση αρχιτεκτονικών έργων στη Θεσσαλονίκη κυρίως στην πυρίκαυστο ζώνη. Έργα του υπάρχουν και σε άλλες πόλεις όπως η Λάρισα, Κοζάνη. 

img-8579.JPG

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κωνσταντινουπόλεως στη Θεσσαλονίκη. Μετά άλλων έργα του είναι το Μέγαρο Ματαράσσο, Οικία Φέδη, Ξενοδοχείο Ηλύσια, Ξενοδοχείο Καστοριά (πρώην Παρθενών), Στοά Καστοριά, Οικία του Αβραάμ Μουσών, Μέγαρο Αφών Αφιάς (σήμερα Egnatia Hotel) κ.α

img-8587.JPG
img-8583.JPG
img-8581.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα