Life

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ποιο είναι το φετινό θέμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εύη Κουρίδου
ανθρώπινα-δικαιώματα-προϋπόθεση-για-854609
Εύη Κουρίδου
εικόνα Screenshot

Κάθε χρόνο, στις 10 Δεκεμβρίου, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της μέρας, καθώς βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές ανισότητες να ενισχύονται και να απειλούν την συνοχή της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας. Σοβαρό ρόλο για την ανάδειξη των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση κάθε χώρας. 

Σαν σήμερα το 1948, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε στο Παρίσι την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR). Πρόκειται ουσιαστικά για το επίσημο έγγραφο που διακηρύσσει και κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας, καταγωγής, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων. Συνάμα, άνοιξε τον δρόμο για την υιοθέτηση περισσότερων από 70 συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι έκτοτε η 10η Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ανοικοδόμηση του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, την ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη καθώς και τη διασύνδεσή μας και την από κοινού μας ανθρωπιά.

Η Διακήρυξη αυτή μπορεί να διαβαστεί σε περισσότερες από 500 γλώσσες, γεγονός που την καθιστά το πιο μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο. Το τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης στοχεύει άμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που θα πρέπει να αφυπνίσει την κοινωνία. Είναι αναγκαίο να καταστεί σαφές ότι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ύπαρξη ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η περιφρόνηση και καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε βάρβαρες καταστάσεις, μεγαλώνοντας το χάσμα και την έχθρα μεταξύ των λαών. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που ελέω συμφερόντων χάνεται ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη καθώς και η αυτοδιάθεση των ανθρώπων.

Ακόμα και μέσα στην οικογένεια πολλές φορές η ισότητα εκλείπει. Είναι σύνηθες η γυναίκα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ασχέτως εάν οι αρμοδιότητές της είναι λιγότερες ή περισσότερες. Ο γιος, επίσης, «δικαιούται» όση διασκέδαση, και γενικά ελευθερία, θέλει· για την κόρη όμως δεν ισχύει το ίδιο. Άρα, ανισότητες εμφανίζονται εξίσου και σε περιβάλλοντα «φιλικά» και εν προκειμένω, σε σχέσεις όπου υπάρχουν δεσμοί αίματος.

Το φετινό θέμα της ημέρας αυτής, σύμφωνα με την UDHR, είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η αντικατάστασή τους από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προτάσσεται η «Ισότητα», που είναι το βασικό θεμέλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πρώτο άρθρο της επισημαίνει: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα