Life

Από τα Μεσόγεια στο Αίγιο: Ταξίδι στην έμπνευση και την απόλαυση του οίνου

Υπάρχουν δημοσιογραφικές αποστολές συμβατικές, υπάρχουν όμως και ταξίδια που σε ξαφνιάζουν εξαιρετικά ευχάριστα. Όπως το οινικό ταξίδι που διοργάνωσε η Lidl, στην πιο νευραλγική εποχή, όπου ο τρύγος βρίσκεται στο τέλος του και αρχίζει η διαδικασία της οινοποίησης. Βρεθήκαμε  λοιπόν στις εγκαταστάσεις δύο  ελληνικών οινοποιείων με σκοπό να ανακαλύψουμε την ποιότητα κάποιων από τα ελληνικά κρασιά […]

Κατερίνα Καραμφυλίδου
από-τα-μεσόγεια-στο-αίγιο-ταξίδι-στην-έ-497094
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Υπάρχουν δημοσιογραφικές αποστολές συμβατικές, υπάρχουν όμως και ταξίδια που σε ξαφνιάζουν εξαιρετικά ευχάριστα. Όπως το οινικό ταξίδι που διοργάνωσε η Lidl, στην πιο νευραλγική εποχή, όπου ο τρύγος βρίσκεται στο τέλος του και αρχίζει η διαδικασία της οινοποίησης.

Βρεθήκαμε  λοιπόν στις εγκαταστάσεις δύο  ελληνικών οινοποιείων με σκοπό να ανακαλύψουμε την ποιότητα κάποιων από τα ελληνικά κρασιά που φιλοξενούνται στα ράφια της Lidl, τον τρόπο οινοποίησης, εμφιάλωσης, συσκευασίας και αποθήκευσης.

Ιστορία 114 χρόνων: Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μια  εταιρία  με μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή οίνων, που ξεκινάει από τον Βασίλη Κουρτάκη το 1905,  έχοντας μάλιστα ο ίδιος αποκτήσει το πρώτο δίπλωμα οινολόγου στην σύγχρονη Ελλάδα.

Σήμερα η εταιρία  “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων “μετράει 5 γενιές οινοποιών, εξάγει σε 27 χώρες ενώ το 40% του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές και καταλαμβάνει 22% μερίδιο αγοράς στην χώρα μας.

Για τη Lidl  τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων εμφιαλώνουν περίπου 2,5 εκ. φιάλες που προορίζονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ από το 2020 θα συστήσει τα ελληνικά κρασιά της στα καταστήματα της Lidl και στην Αμερική.

Όταν ολοκληρώθηκε η ξενάγηση μας στη διαδικασία εμφιάλωσης, όπου ενημερωθήκαμε παράλληλα για τις επενδύσεις στον έλεγχο ποιότητας ώστε η εταιρία να ανταποκρίνεται  στα αυστηρά κριτήρια που θέτει η Lidl, ακολούθησε η στιγμή της γευσιγνωσίας και της εξερεύνησης των αρωμάτων σε κάθε ένα από τα κρασιά που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα της.

Λευκά ξηρό Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδας και Μοσχοφίλερο Μαντινείας , Ερυθρό Κοτσιφάλι Κρητικός και Αγιωργίτικο Νεμέας αλλά και το λευκό ΠΟΠ γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμος,  το οποίο παράγεται από τον ΕΟΣ Σάμου και εμφιαλώνεται στις εγκαταστάσεις «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» .

Cavino Με το βλέμμα στραμμένο στις παγκόσμιες αγορές

Από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στην Ελλάδα, με μια εντυπωσιακή γραμμή εμφιάλωσης, η οινοποιία Cavin ξεκίνησε στην Ελληνική οινοπαραγωγή στο Αίγιο το 1958. Διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες σε διαφορετικά υψόμετρα έως και 1100 μέτρα, ενώ συνεργάζεται με αμπελοπαραγωγούς στην Πάτρα και την Νεμέα. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις  στον μηχανολογικό εξοπλισμό για την ποιοτική αναβάθμιση της, ενώ προγραμματίζει εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος  αυτόματης σύνδεσης της παραγωγής με την  αποθήκευση.

Σήμερα εξάγει σε 52 χώρες που την καθιστούν κυρίως εξαγωγική εταιρία αφού το 72%  του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τις εξαγωγές. Η συνεργασία της με τη Lidl ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και σήμερα προμηθεύει στα ράφια της Μαυροδάφνη Πατρών,  Ροδίτη , Μοσχάτο, Λαγόρθι -Riesling,  Μοσχάτο, Μerlot, Syrah, Nεμέα, Καμπερνιέ Σοβινιόν καθώς και επετειακό ροζέ Eden Drop (Αγιωργίτικο και Syrah) που δημιουργήθηκε ειδικά για τα 20α γενέθλια της Lidl στη χώρα μας .

Επιπλέον η Cavino  προχώρησε στην αναβίωση  ορεινού παλαιού αμπελώνα, όπου από τα μέσα του 16 αι μοναχοί καλλιεργούσαν  και παρήγαγαν κρασί  στο παρακείμενο οινοποιείο στο Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα. Με μακροχρόνια παραχώρηση  του από την Μονή εισέρχεται στον κόσμο των terroir κρασιών, με την αύρα του κορινθιακού κόλπου να   φτάνει μέσα  από το φαράγγι του Βουραϊκού  στα 880μ. υψόμετρο του αμπελώνα,  δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, κατάλληλο  για βιολογική καλλιέργεια.

Η ζωή μας γεμάτη ιστορίες.

Για να γιορτάσει τα 20 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η Lidl σε συνεργασία με την Cavino δημιούργησε το επετειακό κρασί «20 Ιστορίες» που θα το συναντήσουμε με 20 διαφορετικές ετικέτες υψηλής αισθητικής. Κάθε ετικέτα φιλοξενεί και μια συμβολική ιστορία- μυθοπλασία, εμπνευσμένη από τις ομορφιές, τις παραδόσεις, αλλά και τις ιδιορρυθμίες του ελληνικού τόπου.

Ένα εξαιρετικό  ερυθρό κρασί από ποικιλίες Merlot και Syrah, με πυκνό χρώμα, αρώματα από μύρτιλα και κεράσια  και ωραία οξύτητα που εξιτάρει τις αισθήσεις.  Κάθε έτος και μια ιστορία. Ιδανικό για τις χειμωνιάτικες νύχτες, σε προκαλεί να το απολαύσεις παρέα με φίλους ή στο οικογενειακό τραπέζι. Γιατί κάθε στιγμή έχει τη δική της ιστορία.

Και επειδή ο καλύτερος φίλος του κρασιού είναι το τυρί, στο τέλος Νοεμβρίου, θα συναντήσουμε στα ράφια της Lidl, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους,  επιλεγμένους κωδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρσενικό Νάξου, Λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σφέλα ΠΟΠ Μεσσηνίας, Γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, Γραβιέρα Ίου, Τουλουμοτύρι Καρύστου, Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου για να συνοδεύσουν επιλεγμένα κρασιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα