Θεσσαλονίκη

ΑΠΘ: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταδικάζουν την επικίνδυνη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές

Διαβάστε τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων για τη χθεσινοβραδινή εγκληματική επίθεση της αστυνομίας. 

Parallaxi
απθ-συριζα-και-κκε-καταδικάζουν-την-επ-908513
Parallaxi

Για εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του για όσα συνέβησαν χθες βράδυ εντός του ΑΠΘ και πέριξ.

Και το ΚΚΕ μιλά με τη σειρά του για μια “απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

“Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου.

Η χθεσινοβραδινή εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε μια μαζική συναυλία στους χώρους του πανεπιστημίου δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Παράλληλα, οι δύο συλλήψεις φοιτητών το μεσημέρι της Παρασκευής μέσα στο ΑΠΘ δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές αντιλαμβάνονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της συνάθροισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες φοιτητές και να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος τους.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους.

Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους”.

Παρακάτω και η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

“Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης”.

Σχετικά Αρθρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Αρθρα