Θεσσαλονίκη

Η αθέατη παραβατικότητα στη Θεσσαλονίκη

Το θέμα είναι η παρουσία του Δήμου με όποιο τρόπο μπορεί στον δημόσιο χώρο.

Θωμάς Καραγκιοζόπουλος
η-αθέατη-παραβατικότητα-στη-θεσσαλον-512483
Θωμάς Καραγκιοζόπουλος
Εικόνα Δεξιά: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Στη Νέα Παραλία έχουν ξηλωθεί τα μεταλλικά πλαίσια και έχουν αφαιρεθεί, προφανώς για να πωληθούν. 

Τα τελευταία χρόνια στα παρτέρια των δέντρων υπήρχαν γύρω-γύρω προστατευτικά πλαστικά για να μην φεύγει το χώμα που έχει, τα οποία είναι από ανοξείδωτη λάμα. Σε πολλά δέντρα πλέον υπάρχει αυτή εικόνα, με τα μεταλλικά πλαίσια να έχουν ξηλωθεί. Σίγουρα οι επιτήδειοι που το σκέφτηκαν και το έκαναν έχουν σκοπό να κερδίσουν από, ενδεχομένως πουλώντας τα σε μάντρες για παλιοσίδερα.

Η δημόσια παραλία κατάντησε, εκτός από τουαλέτα ζώων, να είναι εκτεθειμένη, χωρίς φροντίδα και ασφάλεια, στη διάθεση όποιου έχει ανάγκη να κλέψει κάτι. Η Νέα Παραλία έχει χαρακτηριστεί το στολίδι της Θεσσαλονίκης. Πράγματι, είναι ένα στολίδι για την πόλη, είναι ένας τεράστιος ανοιχτός χώρος για όλους, είναι το μέρος που απολαμβάνει πολύς κόσμος για διαφορετικούς λόγους. 

Την ώρα που τα φώτα της πόλης ήταν στραμμένα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σε ένα άλλο σημείο τα φώτα δεν έφτασαν να καταδείξουν αυτούς που ήθελαν να χαλάσουν κάτι από τον δημόσιο χώρο. Σίγουρα δεν ήταν απλώς ανεγκέφαλοι που απλώς εκτονώθηκαν χαλώντας ένα κομμάτι της παραλίας, όπως είπα παραπάνω. Τα μεταλλικά πλαίσια αφαιρέθηκαν μάλλον για πωληθούν, καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο. 

Εδώ πρέπει να ρωτήσουμε: μπορεί όποιος θέλει να αφαιρεί ό,τι θέλει από τον δημόσιο χώρο; Δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Κατά καιρούς βλέπουμε να λείπουν καπάκια από φρεάτια, σίδερα από παιδικές χαρές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Εδώ προφανώς δεν μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί όσοι τα κάνουν δεν έχουν το φιλότιμο να τα αφήσουν όπως έχουν. Μπορούν και το κάνουν. 

Το θέμα είναι η παρουσία του Δήμου με όποιο τρόπο μπορεί στον δημόσιο χώρο. Πρέπει ο Δήμος να ελέγχει ότι αυτά που βρίσκονται στον δημόσιο χώρο δεν θα τα πειράζουν και, σίγουρα, δεν θα τα κλέβουν. Η δημοτική αστυνομία δεν πρέπει να περιορίζεται στο να κόβει κλήσεις. Χρειάζεται και αυτό, αλλά δεν εξαντλείται εκεί η παραβατικότητα στην πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μια ζωή -και μια Θεσσαλονίκη- χωρίς κανόνες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα