Θεσσαλονίκη

Camera Obscura: Ο τουρμπές στην Άνω Πόλη

Η νέα στήλη του περιοδικού Parallaxi, σε συνεργασία με την ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» μας «ταξιδεύει σήμερα στο μαυσωλείο του Μουσά (Μωυσή) Μπαμπά

Γιώργος Σχοινάς
camera-obscura-ο-τουρμπές-στην-άνω-πόλη-907983
Γιώργος Σχοινάς

Camera Obscura. Η νέα στήλη του περιοδικού Parallaxi, σε συνεργασία με την ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». 

Σκοπός: η ανάδειξη της παλιάς, ξεχασμένης αλλά και της γνώριμης πλευράς της πόλης. 

Η Καμάρα, η παραλία, ο Λευκός Πύργος και ένα άγνωστο στενάκι της Άνω Πόλης ζωντανεύουν μνήμες άλλων εποχών όταν τα πράγματα στην πόλη ήταν πιο απλά, πιο ήσυχα και (ίσως) πιο ρομαντικά. 

Πως είναι τα ίδια αυτά σημεία σήμερα; Πως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου; Μήπως καταστράφηκαν και ξεχάστηκαν; Μήπως στέκονται ακόμα να μας θυμίζουν και να μας συγκινούν; 

Ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό οδοιπορικό στην παλιά και στην σύγχρονη Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα του «σκοτεινού θαλάμου».

Ο τουρμπές

Ο τουρμπές (μαυσωλείο) του Μουσά (Μωυσή) Μπαμπά, που βρίσκεται στην πλατεία Τερψιθέας, στην Άνω Πόλη. 

Είναι κτίσμα του 16ου αιώνα και μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων πέρασε από πολλές χρήσεις, μέχρι την αναστήλωσή του. 

 Εδώ βλέπουμε τον τουρμπέ και το γειτονικό του μεστζίντ (τέμενος με χαμηλό μιναρέ) σε παρακμή, λίγο πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, όπως μαρτυρά η καλυμμένη γυναικεία μορφή που ανηφορίζει. 

toyrmpes.jpg

Ο κενός χώρος ήταν το νεκροταφείο του τεκέ των Μπεκτασή, στον οποίο ήταν προσαρτημένος ο τουρμπές, και μπορούμε διακρίνουμε τις διάσπαρτες επιτύμβιες στήλες. 

Με την εγκατάσταση στην περιοχή των χριστιανών προσφύγων συνεχίστηκε η θρησκευτική χρήση του χώρου που συνδέθηκε με διάφορες δοξασίες και σήμερα σώζεται στον περίβολο ένα προσκυνητάρι του Αγίου Χαραλάμπους.

Επιμέλεια: ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

https://www.facebook.com/groups/oldthessaloniki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα