Θεσσαλονίκη

Camera Obscura: Σε παυσίλυπους δρόμους…

Στιγμιότυπο από τη ζωή σε δρόμο με οίκους ανοχής στη Σαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου 

Γιώργος Σχοινάς
camera-obscura-σε-παυσίλυπους-δρόμους-906310
Γιώργος Σχοινάς

Εικόνα που δείχνει τη ζωή στον δρόμο στη Σαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου. Ο δρόμος που φαίνεται είναι στο Βαρδάρι και συγκεκριμένα στις οδούς Ταντάλου και Αφροδίτης γωνία. 

Διακρίνονται παιδιά, ένστολοι, γυναίκες που φορούν μαντήλα και από πίσω η επιγραφή British Bar. 

Το κεντρικό θέμα στη φωτογραφία είναι η ακάλυπτη γυναίκα. Προφανώς πρόκειται για σεξεργάτρια. Κρατάει τσιγάρο στο χέρι και φοράει παπούτσια (πράγμα που φανερώνει κάποια οικονομική άνεση), ενώ η πόζα της και ολόκληρη η στάση του σώματος μαρτυράει περίσσια αυτοπεποίθηση.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι μάλλον βρισκόμαστε σε δρόμο της Θεσσαλονίκης με οίκους ανοχής. Σε έναν από τους λεγόμενους παυσίλυπους δρόμους. Εξ ου και η επιγραφή British Bar, που καλεί τους Βρετανούς φαντάρους που υπηρετούσαν στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη γυναικεία συντροφιά.

Πέρα από αυτό, η φωτογραφία, που τεχνικά είναι άρτια, αναδεικνύει το κοινωνικό και πληθυσμιακό μωσαϊκό που επικρατούσε στην πόλη εκείνη την περίοδο. Σε μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου έβλεπες στρατιωτικές στολές, μαντήλες, φέσια, εβραϊκές και χριστιανικές ενδυμασίες, αστούς, λούστρους, ιερόδουλες, εργάτες.

Η κόρη του ματιού δεν χόρταινε την Σαλονίκη.

* Η στήλη του περιοδικού Parallaxi με τίτλο Camera Obscura παρουσιάζεται με την επιμέλεια της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». https://www.facebook.com/groups/oldthessaloniki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα