Agenda

Πάσχα: Χρηστικός οδηγός για το τετραήμερο στην πόλη

Περιφορά Επιταφίων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωράριο καταστημάτων και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις 

Parallaxi
πάσχα-χρηστικός-οδηγός-για-το-τετραήμ-914063
Parallaxi

Σε κατανυκτικό κλίμα μπαίνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να ισχύουν στην πόλη ενόψει της περιφοράς των Επιταφίων την Μ. Παρασκευή, τους πολίτες να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, αλλά και εκείνους που δεν επιλέξουν τελικά να φύγουν να αναζητούν διεξόδους διασκέδασης εντός των τειχών.

Η Ροτόντα για μια ακόμα χρονιά θα είναι ανοιχτή από το πρωί και μέχρι την έξοδο του Επιταφίου ως Ιερός Ναός με την είσοδο να είναι ελεύθερη. 

Για όσους μείνουν στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να ζήσουν μια κατανυκτική εμπειρία ανήμερα της Μ. Παρασκευής, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την περιφορά των Επιταφίων στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Μηνά, του Αγίου Δημητρίου, αλλά και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη).

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις

Α’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ:

– Από ώρα 16.30 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Ιων. Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Τσιμισκή.

β. Τσιμισκή, στο τμήμα της από Δραγούμη μέχρι Κομνηνών.

γ. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία.

δ. Εγνατία, στο τμήμα της από Πλ. Δημοκρατίας μέχρι Ελ. Βενιζέλου.

– Από ώρα 12.00 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στην οδό Ιων. Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Αγ. Μηνά.

Β’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

– Από ώρα 20.30 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από Ιων. Δραγούμη μέχρι Πελοποννήσου.

β. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Φιλίππου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

γ. Ολύμπου, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Πελοποννήσου.

δ. Πελοποννήσου, στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

– Από ώρα 15.00 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από το ύψος του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου μέχρι Μακ. Αμύνης.

β. Πελοποννήσου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας), στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

γ. Ολύμπου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας), στο τμήμα της από την Ελ. Βενιζέλου μέχρι Τ. Παπαγεωργίου.

Γ’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ):

– Από ώρα 20.30 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Λεωφ. Νίκης, στο τμήμα της από Αγ. Σοφίας μέχρι Βογατσικού.

β. Βογατσικού, στο τμήμα της από Λεωφ. Νίκης μέχρι Μητροπόλεως.

γ. Κούσκουρα, στο τμήμα της από Μητροπόλεως μέχρι Τσιμισκή.

δ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από Κούσκουρα μέχρι Αγ.Σοφίας.

ε. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Λεωφ. Νίκης.

– Από ώρα 15.00 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Λεωφ. Νίκης.

β. Βογατσικού, στο τμήμα της από Λεωφ. Νίκης μέχρι Μητροπόλεως.

γ. Κούσκουρα, στο τμήμα της από Μητροπόλεως μέχρι Τσιμισκή.

Δ’ ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ:

Από ώρα 20.30 της 22-04-2022 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας.

β. Ερμού, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας.

γ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους.

δ. Π.Π. Γερμανού, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Π. Μελά.

ε. Π. Μελά, στο τμήμα της από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Αλ. Σβώλου και Κεραμοπούλου.

στ. Μακένζι Κινγκ, στο τμήμα της από την πλατεία Αγ. Σοφίας μέχρι την οδό Π. Μελά.

ζ. Κεραμοπούλου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τις οδούς Π. Μελά και Αλ. Σβώλου μέχρι τη συμβολή της με την πλατεία Αγ. Σοφίας.

Για τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί σχετική Απόφαση από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Μικρότερης έκτασης κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω περιφοράς Επιταφίων, θα δημιουργηθούν τις βραδινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής 22-04-2017, σε όλους τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα οχήματά τους από τα δρομολόγια περιφοράς των Επιταφίων, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να επιλέγουν έγκαιρα εναλλακτικές διαδρομές προς αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

maghazia-aghora-thessaloniki.jpg

Ωράριο Καταστημάτων

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα στην πόλη θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 21:00 το βράδυ.

Τη Μ. Παρασκευή, τα καταστήματα, παραδοσιακά, θα ανοίξουν στις 13:00 το μεσημέρι και θα κατεβάσουν ρολά στις 19:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά το Μ. Σάββατο, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τα καταστήματα της πόλης να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 16:00.

Τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως τις 21:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 09:00 έως τις 20:00.

Θέατρα – Μουσικές Σκηνές

Κλειστά θα παραμείνουν τα θέατρα αυτό το τετραήμερο του Πάσχα, καθώς δεν έχουν προγραμματιστεί θεατρικές παραστάσεις για αυτές τις μέρες, καθώς και μουσικές συναυλίες.

Κινηματογράφοι

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει πως οι αίθουσές του (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, αίθουσα Σταύρος Τορνές, αίθουσα Παύλος Ζάννας, αίθουσα Ολύμπιον) θα λειτουργήσουν κανονικά την Μεγάλη Πέμπτη, ενώ θα είναι κλειστές την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν μόνο οι βραδινές προβολές. 

Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα από την Μεγάλη Πέμπτη στους κινηματογράφους της πόλης, είναι «Ο Ανθρωπος απ’ τον Βορρά» (The Northman) του Ρόμπερτ Εγκερς, Οι «Τρεις Ευχές για τη Σταχτοπούτα» (Three Hazelnuts for Cinderella) της Σέσιλι Α. Μόσλι, «Η Παναγία των Παρισίων Φλέγεται» (Notre-Dame Brûle) του Ζαν-Ζακ Ανό

theatro-thesis-unsplash.jpg

Μουσεία

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανώλη Ανδρονίκου 6), θα είναι ανοιχτό για το κοινό την Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή κανονικά και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.30 μέχρι τις 15.30, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστά.
  • Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2) θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του μέχρι το Σάββατο 23 Απριλίου που διαμορφώνει το ωράριο του από το πρωί μέχρι τις 15.30, ενώ τις Κυριακές είναι πάντα κλειστό.
  • Ο Λευκός Πύργος θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για τους επισκέπτες, μέχρι το Σάββατο 23 Απριλίου, καθώς την Κυριακή του πάσχα θα είναι κλειστά για το κοινό.
  • Τέλος, το Museum Of Illusions (Δόξης 5, Λαδάδικα) θα είναι ανοιχτό, επίσης, μέχρι το Σάββατο 23 Απριλίου από το πρωί μέχρι τις 18.00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα