Κόσμος

Cinque terre: Απέραντη ομορφιά!

Ο Γιάννης Σιμητόπουλος έκανε ένα ταξίδι σε έναν τόπο μαγικό, γεμάτο χρώμα και ζωή, κι έφερε πίσω μαζί του εικόνες σκέτη απόλαυση στο μάτι.

Γιάννης Σιμητόπουλος
cinque-terre-απέραντη-ομορφιά-474251
Γιάννης Σιμητόπουλος

Ο Γιάννης Σιμητόπουλος έκανε ένα ταξίδι σε έναν τόπο μαγικό, γεμάτο χρώμα και ζωή, κι έφερε πίσω μαζί του εικόνες σκέτη απόλαυση στο μάτι.

Οι Cinque Terre (Πέντε Χώρες, Πέντε Τόποι) είναι ένα ακανόνιστο τμήμα της ακτής της ανατολικής Ριβιέρας της Λιγουρίας, στη βορειοδυτική Ιταλία.

Βρίσκεται σε έδαφος της επαρχίας της La Spezia μεταξύ Punta Mesco και Punta di Montenero. Η ζώνη αποτελείται από πέντε χωριά τα οποία ονομάζονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Τα χωριά αυτα είναι μέρος της Ριβιέρας της Λιγουρίας και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της Riviera di levante (Riviera spezzina).

Από το 1997, η περιοχή αποτελεί μέρος της παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Άλλωστε, η ανατολική Ριβιέρα της Λιγουρίας μεταξύ των Cinque Terre είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς πολιτιστικό τοπίο, που αντιπροσωπεύει την αρμονική αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και παράγει ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ποιότητας που απεικονίζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής χιλιάδων χρόνων και που συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο στη ζωή της κοινωνίας, σύμφωνα με την UNESCO.

Χάρη στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οι Cinque Terre θεωρούνται ένα από τα πιο όμορφα παράκτια ιταλικά αξιοθέατα για το μοναδικό φυσικό τους σκληρό και τραχύ περιβάλλον, το οποίο μαλακώνει από την κατασκευή των αναβαθμίδων και των ζωνών καλλιέργειας, οι οποίες κατεβαίνουν προς τη θάλασσα με απότομες πλαγιές.

Το έργο του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων έχει διαμορφώσει το έδαφος δημιουργώντας τις περίφημες πεζούλες στην πλαγιά προς τη θάλασσα, λόγω της ιδιαίτερης γεωργικής τεχνικής που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις απότομες πλαγιές που οδηγούν στη θάλασσα. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συναρπαστικά τοπία της Λιγουρίας.

Το 1997, μετά από αίτηση της επαρχίας της la Spezia, οι Cinque Terre, μαζί με το Porto Venere και τα νησιά Palmaria, Τino και Tinetto συμπεριελήφθησαν στην Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Ενώ το 1998, το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθιέρωσε τις Cinque Terre θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία και ενίσχυση των βιολογικών πόρων, για τη διάδοση και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης συμβατή με τη φυσική και τοπική σημασία της περιοχής. (Πηγή: Βικιπαιδεία)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα