Επικαιρότητα

ΔΕΘ: Αλλάζει κάτι με την πρόταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων των περιπτέρων 1-2;

Η πρόταση του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων του υπουργείου ανοίγει πάλι την κουβέντα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
δεθ-αλλάζει-κάτι-με-την-πρόταση-για-ανα-907064
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ένα ακόμα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο «σήριαλ» γύρω από το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ που έχει χωρίσει κατά καιρούς σε διαφορετικά στρατόπεδα πρόσωπα και φορείς της πόλης.

Η πρόταση του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του υπουργείου Εσωτερικών για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων κτιρίων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ, ανοίγει νέο γύρο συζητήσεων.

periptero2.jpeg

Η θέση της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσής της ότι κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ομάδα αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονισσών της Θεσσαλονίκης για τον χαρακτηρισμό κτιρίων από το κτιριακό απόθεμα της ΔΕΘ ως διατηρητέων, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με σχετική Αιτιολογική Έκθεση, προτείνει τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ.

Τα τρία κτίρια που βρίσκονται επί του άξονα της οδού Εγνατίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

α) Είναι αξιόλογα κτίρια, κτισμένα τη δεκαετία του 1950 και αποτελούν σημαντικά παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης της Θεσσαλονίκης.

β) Έχουν σχεδιαστεί από γνωστούς αρχιτέκτονες του μοντερνισμού με ιδιαίτερη μορφολογική, πρωτοτυπία και κατασκευαστική ευελιξία που εκφράζουν τη νεωτερικότητα της ΔΕΘ.

γ) Αποτελούν εναπομείναντα παραδείγματα που αναδεικνύουν τον άλλοτε χώρο της ΔΕΘ ως χώρο σύγχρονης αρχιτεκτονικής έκφρασης και δημιουργίας.

δ) Βρίσκονται στην ίδια περιοχή, στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου της ΔΕΘ, και δημιουργούν μία ενότητα ομοειδών αξιόλογων κτιρίων.

deth.jpeg

Η αιτιολογική έκθεση, που αναγνωρίζει τα εν λόγω κτίρια ως ιδιαίτερα αξιόλογα παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, επιβάλλει τη διακοπή κάθε επέμβασης αλλά και οικοδομικών εργασιών σε αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προτείνει –κατά τον νόμο– την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε αυτά να προστατευτούν ως διατηρητέα κτίρια και να μην κατεδαφιστούν όπως προτείνεται στο προτεινόμενο ΕΧΣ για το πεδίο της ΔΕΘ.

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»:

• Θεωρεί ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά το αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης και άρτιας εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) που επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις για την καταστροφή της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων όσων εξακολουθούν να στηρίζουν και να προωθούν αυτό το καταστροφικό σχέδιο.

• Αναμένει την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όπως επιβάλλεται από την επιστήμη, τη νομοθεσία και τον αυτονόητο και οφειλόμενο σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις υπηρεσιακές δομές του.

• Επαναλαμβάνει την πρότασή της για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ με ταυτόχρονη διατήρηση των κτιρίων που εμφανίζουν αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη που συνδυάζει τη διατήρηση ικανού μέρους μιας σύγχρονης εκθεσιακής δραστηριότητας για τη ΔΕΘ και, ταυτόχρονα, προσφέρει στη Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη προοπτική ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφορίας και της αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

deth-istoria.png

Νικηφορίδης: Η πόλη θα συνεχίσει την αντιπαροχή της

Η parallaxi επικοινώνησε με τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη ο οποίος κατέθεσε την άποψη του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

«Πρόκειται για μια πρόταση που είναι γνωστή από το 2019. Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας είχε τεθεί για διαβούλευση, αλλά οι εμπλεκόμενοι φορείς το αγνόησαν. Έπρεπε να το συζητήσουν, να συνεννοηθούν για το τι θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που η αρμόδια υπηρεσία εξέφρασε κάτι συγκεκριμένο.

Τώρα, πέφτουν από τα σύννεφα. Είναι υποκριτές, διότι το γνώριζαν. Μάλιστα, η αρχική εισήγηση ήταν ακόμα πιο αυστηρή. Τώρα, αφορά μόνο ένα τμήμα της ΔΕΘ. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο άξονας μουσείων, ένα ισχυρό στοιχείο της πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης.

Τώρα, θα υπάρξει πολιτική απόφαση που θα ακυρώσει την εισήγηση και θα αγνοήσει την αρμόδια υπηρεσία επιστημόνων. 

Η πόλη θα συνεχίσει την αντιπαροχή της. Ζούμε σε μια πόλη που ξέρουμε ότι λειτουργεί με πολιτικές αποφάσεις και σβήνει συστηματικά το παρελθόν της.

Ο 20ος αιώνας ποια αρχιτεκτονική κληρονομιά θα αφήσει;

Το κράτος θα μπορούσε να επωμιστεί τη διατήρηση κτιρίων που ανήκουν σε αυτό.

Πώς γίνεται η παλιά Λαχαναγορά, ένα ευτελές ιδιωτικό κτίριο να κηρύσσεται διατηρητέο πριν από 6 χρόνια και τώρα να μη συμβαίνει το ίδιο για κτίρια τα οποία έχουν προκύψει από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν αφήσει το στίγμα στην πόλη τους;»

ΔΕΘ: Μια πονεμένη ιστορία – Δείτε όλο το ιστορικό των αντεγκλήσεων

deth-periptero-1.jpeg

Τζήκας: Δεν αλλάζει κάτι, προχωράμε κανονικά

Το δικό του σχόλιο μέσω της parallaxi κάνει και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός για την ανάπλαση δεν αλλάζει, ενώ δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα του τι ακολουθεί από εδώ και πέρα.

«Δεν αλλάζει κάτι. Εμείς προχωράμε κανονικά. Έως τα μέσα του 2023 ευελπιστούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ξεκινήσουν τα έργα».

4-kinisi-politwn-deth.png
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα