Επικαιρότητα

Δήμος Καλαμαριάς: Ψάχνουν χώρο να θάψουν τους νεκρούς

Ο δήμος από κοινού με το δήμο Θέρμης, σχεδιάζει τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου στους Ταγαράδες, αλλά αυτό απαιτεί μία πενταετία 

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-καλαμαριάς-ψάχνουν-χώρο-να-θάψο-904181
Φίλιππος Δεργιαδές

Άταφη εδώ και μία εβδομάδα παρέμεινε η άτυχη 84χρονη που έχασε τη ζωή της ενώ κολυμπούσε στο Καραμπουρνάκι, διότι στο δήμο Καλαμαριάς δεν έχουν ελεύθερο χώρο, ούτε για τους νεκρούς.

Από το 2014 το νεκροταφείο του δήμου παρουσιάζει προβλήματα πληρότητας με τη δημοτική αρχή, μετά από τόσα χρόνια να αδυνατεί να δώσει λύση σε ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Οι εκάστοτε αρμόδιοι, διοικούντες το δήμο, όλα αυτά τα χρόνια, επικαλούνται την έλλειψη χώρου και είτε αδρανούν, είτε αναζητούν λύσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές ή ανέφικτες.

Η πρόσφατη τραγική περίπτωση της 84χρονης, που έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα προκειμένου οι οικείοι της να καταφέρουν να τελέσουν σήμερα τελικά τη κηδεία της, δεν είναι η μοναδική, ούτε η εξαίρεση ενός κανόνα που θέλει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, οι δημότες Καλαμαριάς για να θάψουν τους συγγενείς τους να αναμένουν μέχρι και 1 μήνα.

Το πρόβλημα για το δήμο Καλαμαριάς μεγιστοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα διότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 2022, αποφάσισε να μην επιτρέπει την ταφή στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, σε μη δημότες ή μη κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Καλαμαριάς διαθέτει κοιμητήρια που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής. Ο πληθυσμός και η έκταση του δήμου, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι εκταφές να καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των ταφών που απαιτούνται.

Ο Ευάγγελος Τσακμακίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καλαμαριάς είναι σαφής και αποκαλυπτικός:

«Δυστυχώς ο δήμος Καλαμαριάς, διαθέτει ένα κοιμητήριο το οποίο σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής. Κανονικά βάσει της έκτασης του δήμου, θα έπρεπε να διαθέτουμε ένα χώρο κοντά στα 65 με 70 στρέμματα, αλλά το κοιμητήριο μας είναι μόλις 18 στρέμματα, ενώ κάθε χρόνο στην Καλαμαριά σημειώνονται περίπου 1000 θάνατοι», τονίζει και σημειώνει ότι ο δήμος προσπαθεί να βρίσκει λύσεις με τους όμορους δήμους, αλλά πολλοί δημότες δεν επιθυμούν να θάψουν τους οικείους εκτός Καλαμαριάς.

Τονίζει δε, ότι η παρούσα διοίκηση κληρονόμησε ένα χρόνιο πρόβλημα που προσπαθεί να το διαχειριστεί με ευθύνη απέναντι στους δημότες, αλλά το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω και της πανδημίας. «Σχεδιάζουμε από κοινού με τον δήμο Θέρμης τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου 150 στρεμμάτων στην περιοχή των Ταγαράδων, μέσω ΕΣΠΑ, αλλά αυτό θα ολοκληρωθεί μετά από μία πενταετία», τονίζει και αναφέρει ότι μία λύση θα ήταν η δημιουργία αποτεφρωτηρίου, αλλά αυτό θα απαιτούσε τη συνέργεια όλων των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Ήταν μία πρόταση που είχε υποστηρίξει ο Γιάννης Μπουτάρης από τον κεντρικό δήμο, αλλά η πρόταση δεν έχει προχωρήσει» τονίζει.

img-20220430-173801.jpg

Τεμεκενίδης: Από το 2014 το πρόβλημα, σήμερα η κατάσταση είναι απαράδεκτη

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Άρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», τονίζει πως οι ευθύνες της διοικήσεων του δήμου είναι διαχρονικές για ένα πρόβλημα που χρονολογείται από το 2014

«Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα έχει ενταθεί και ζούμε σκηνές απείρου κάλους. Προσωπικό νιώθω ντροπή διότι ο δήμος υστερεί σε ένα σημαντικό και πολύ ευαίσθητο θέμα», τονίζει και υποστηρίζει ότι τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις όσο και η τωρινή δεν έχουν πράξει τα απαραίτητα ώστε να επιλυθεί ένα άκρως σοβαρό ζήτημα.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε δημοτικό ψυγείο για τη φύλαξη των νεκρών και οι συγγενείς αναγκάζονται να πληρώνουν εκτός δήμου 30 – 40 ευρώ ημερησίως», σημειώνει και αναφέρει ότι πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του κοιμητηρίου από κοινού με το δήμο Θέρμης. «Προσβάλουμε δυστυχώς τη μνήμη των νεκρών συμπολιτών μας και αυτό είναι λυπηρό» τονίζει.

Μπαμπούλας: Μόνο στο δήμο Καλαμαριάς το πρόβλημα

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαμπούλας, από το γνωστό οίκο τελετών της Θεσσαλονίκης, περιγράφει μία καθόλου ευχάριστη εικόνα για τον δήμο Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρει «σήμερα το πρόβλημα το έχει κυρίως ο δήμος Καλαμαριάς. Δεν υπάρχει πρόβλημα στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, ούτε στο νεκροταφείο Εύοσμου, όπου έχουν κάνει επέκταση». Επίσης για το χρόνο αναμονής τονίζει πως στα κοιμητήρια Καλαμαριάς κατά μέσο όρο, ο χρόνος ταφής μπορεί να καθυστερήσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που έφτασαν τον μήνα.

Σε ότι αφορά τη φύλαξη των σωρών σε ψυγεία αναφέρει ότι το κόστος αγγίζει τα 40 ευρώ κάθε ημέρα ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει νομοθετικό κενό ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα χώρου φύλαξης από ιδιώτες.

Σε ότι αφορά τα αποτεφρωτήρια, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα απαιτητικό και δύσκολο εγχείρημα, που δεν μπορεί να επιχειρηθεί από ιδιώτες. «Μόνο με χρηματοδότηση και εμπλοκή του δημοσίου, ή των δήμων, θα μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο εγχείρημα στην περιοχή της Β. Ελλάδας. Υπάρχει το αποτεφρωτήριο της Ριτζώνας στην Αττική, αλλά και στην Βουλγαρία που καλύπτουν τις ανάγκες» τονίζει.

img-20220430-173812.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα