Ελλάδα

Δήμος Σιθωνίας: Εργαζόμενες αντιμέτωπες με φαινόμενα έμφυλης βίας

Δημοτικός σύμβουλος φέρεται να έχει ασκήσει επανειλημμένα επιθετική συμπεριφορά σε εργαζόμενες του δήμου – Παρέμβαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-σιθωνίας-εργαζόμενες-αντιμέτω-923328
Φίλιππος Δεργιαδές

Πολλά ερωτήματα εγείρονται για την ανοχή που επιδεικνύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του δήμου Σιθωνίας, έναντι δημοτικού συμβούλου, ο οποίος συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, φέρεται να επιτίθεται σε εργαζόμενες του δήμου, ασκώντας σε βάρος τους λεκτική βία, ξεχωριστής σφοδρότητας και σκληρότητας.

Οι πληροφορίες, για τα περιστατικά έμφυλης βίας και εκφοβισμού από τον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο, αναφέρουν ότι τα περιστατικά δεν είναι ούτε, ένα ούτε δύο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 περιστατικά επιθέσεων σε βάρος γυναικών εργαζομένων του δήμου Σιθωνίας, για τα οποία έχουν κατατεθεί και οι σχετικές αναφορές και μηνύσεις.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να σταματήσει αυτή η ανάρμοστη συμπεριφορά από τον 77χρονο δημοτικό σύμβουλο, ενώ οι πληροφορίες για τη συμμετοχή του στα δημόσια πράγματα της περιοχής, είναι συγκεχυμένες και διίστανται, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος σε κεντρική κοινότητα της Σιθωνίας.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι πέρα από τον αψύ και απρόβλεπτο χαρακτήρα του αλλά και την, πράγματι, ανάρμοστη συμπεριφορά του, ο εν λόγω «ποτέ δεν έχει ξεφύγει σε βρισιές και σε επιθέσεις».

«Θα σε στείλω φυλακή, θα σε γ…… σω»

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη την περασμένη Τρίτη, όταν ο δημοτικός σύμβουλος, φέρεται να επιτέθηκε σε εργαζόμενη τον τομέα της καθαριότητας, την ώρα μάλιστα που η γυναίκα καθάριζε κοινόχρηστο χώρο στη Νικήτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε αιφνιδίως στο χώρο που καθάρισε και άρχισε να την βρίζει λέγοντάς συγκεκριμένα της: «Θα σας γ… όλους. Εσένα θα σε στείλω σπίτι σου», ενώ της είπε με αυταρχικό τρόπο ότι είναι υποχρεωμένη να καθαρίζει το παρκινγκ του αυτοκινήτου του.

Ακόμα πιο σκληρή και προσβλητική ήταν η επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε στις 5 Αυγούστου, στην προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας.

Σύμφωνα με μαρτυρία της ίδιας, εισέβαλε στο γραφείο της και άρχισε να ωρύεται: «Ακόμα εδώ είσαι π……α; Δεν σε έχουν διώξει βρε μ…η;» της είπε και στον ίδιο υβριστικό τόνο την απείλησε «θα σε γ…..ω ρ, φυλακή θα σε κλείσω».

Εκείνη τρομοκρατημένη έβαλε της φωνές ενώ η φασαρία προκάλεσε ανησυχία στους άλλους υπαλλήλους που βρισκόταν σε διπλανά γραφεία, που έτρεξαν να δουν τι γίνεται. Μάρτυρας στο περιστατικό ήταν ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος, που βρισκόταν στο κτήριο και προσπάθησε να καλμάρει τον ωρυόμενο δημοτικό σύμβουλο, πού έδειχνε έτοιμος ακόμα και να χειροδικήσει κατά της προϊσταμένης.

Μετά το περιστατικό, η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών μετέβη στο ΑΤ Σιθωνίας και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δημοτικού συμβούλου, ενώ ενημέρωσε επισήμως και το δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας σε δηλώσεις του για το περιστατικό, αφού το καταδίκασε, κατηγόρησε τον πρώην κοινοτάρχη και νυν δημοτικό σύμβουλο ότι επιδεικνύει γενικά μία επιθετική συμπεριφορά σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου, λέγοντας ότι «τραμπουκίζει και απειλεί υπαλλήλους». Σχολίασε δε σχολίασε πως για την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, φταίει ο νόμος της απλής αναλογικής που του έδωσε τη δυνατότητα να εκλεγεί.

eric-ward-akt1bnnummk-unsplash-1.jpg

Επιθέσεις σε 5 γυναίκες εργαζόμενες

Την συμπεριφορά του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου καταδικάζει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σιθωνίας, που επιβεβαιώνει τα περιστατικά και καλεί τη δημοτική αρχή, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τις αρμόδιες αρχές, υπουργείο Εσωτερικών και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να λάβουν μέτρα, «ώστε να διαφυλαχτούν οι ηθικοί κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των γυναικών».

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Σιθωνίας, Αναστάσιος Παπαργύρης, «ως φορέας καταδικάσαμε την άκρως απαράδεκτη συμπεριφορά του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την δημοτική αρχή, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι».

Επίσης όπως τόνισε «ο συγκεκριμένος στοχοποιεί γυναίκες» και πως ήδη εκκρεμούν μηνύσεις από τις συναδέλφισσες. Γνωρίζουμε για 5 επιθέσεις σε γυναίκες εργαζόμενες στο δήμο μας».

Πρόεδρος ΠΟΕ – ΟΤΑ: Μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές

Στο θέμα παρενέβη και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, μέσω του πρόεδρος της Νίκου Τράκα, που το χαρακτήρισε «απίστευτο περιστατικό έμφυλης βίας». Όπως τόνισε «ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι λίγες φορές που έχει επιτεθεί λεκτικά σε υπαλλήλους του Δήμου, με αποκορύφωμα μόλις χθες, όπου επιτέθηκε για ακόμη μια φορά σε γυναίκα, υπάλληλο καθαριότητας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά την διάρκεια της εργασίας της».

Επίσης υπογράμμισε, «καταδικαζω απερίφραστα την λεκτική, υβριστική, σωματική και ψυχολογική βία που δέχονται οι δημοτικοί υπάλληλοι και καλώ τον υπουργό Εσωτερικών και τον δήμαρχο Σιθωνίας να παρέμβουν αμεσα για να σταματήσουν οι ακραίες και οι απαράδεκτες συμπεριφορές από το συγκεκριμένο αιρετό. Οι τραμπουκισμοί και οι απειλές δεν περνάνε στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ξανθόπουλος: απαράδεκτος και γραφικός

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Σιθωνίας, Θανάσης Ξανθόπουλος, καταδίκασε ευθέως τη συμπεριφορά του πρώην κοινοτάρχη και δημοτικού συμβούλου, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις για το μέγεθος του επεισοδίου.

«Καταδικάζω απερίφραστα κάθε προσβλητική συμπεριφορά κατά υπαλλήλων και εργαζομένων του δήμου και πράγματι η συμπεριφορά του εν λόγω, πολλές φορές ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια και δεν αρμόζει σε δημοτικό σύμβουλο. Είναι οξύς και τραχύς», τόνισε. Ανέφερε δε πως για το περιστατικό στις Τεχνικές Υπηρεσίες μίλησε με τον ίδιο ο οποίος το περιγράφει διαφορετικά. «Όπως μου είπε ο ίδιος, δεν χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Λέει ότι ζήτησε κάποια χαρτιά δεν του τα δώσανε και έβαλε τις φωνές», σημείωσε.

Ωστόσο ο κ. Ξναθόπουλος παραδέχτηκε ότι πολλές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην κοινοτάρχης, προκαλεί με τη συμπεριφορά του και προβληματίζει, αλλά άφησε και αιχμές κατά της προϊσταμένης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας, που όπως είπε ελέγχεται δικαστικά για υποθέσεις της προηγούμενης διοίκησης. «Εγώ πάντως δεν τον έχω ακούσει να βρίζει έτσι, αλλά η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο είναι προβληματική» κατέληξε.

Ως αντιπερισπασμός κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στη Νικήτη ότι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν να κάνουν με υπόνοιες για σκάνδαλα προηγούμενης διοίκησης στα οποία θεωρεί ο εν λόγω σύμβουλος ότι εμπλέκονται συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα