Κινηματογράφος

Δύο ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους που είναι φαβορί στα φετινά Όσκαρ

Δείτε δύο πολύ δυνατές ιστορίες μικρού μήκους.

Γιάννης Γκροσδάνης
δύο-ξεχωριστές-ταινίες-μικρού-μήκους-907141
Γιάννης Γκροσδάνης

Δύο μικρού μήκους ταινίες – η μια ντοκιμαντέρ και η δεύτερη μυθοπλασίας η οποία αποτελεί μια δυνατή καταγγελία για τον ρατσισμό που επικρατεί στην post-Brexit κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας – αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα φετινά Όσκαρ. Οι δύο ταινίες έχουν ελεύθερη διανομή στο YouTube και μας δίνουν την ευκαιρία να πάρουμε μια εικόνα και να παρακολουθήσουμε δύο πολύ δυνατές ιστορίες μικρού μήκους.

The Queen of Baskeball

Η Λούσια Χάρις έχει μια ξεχωριστή ιστορία στην ιστορία του αθλητισμού. Ήταν μια από τις πρωτοπόρους γυναίκες στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης καθώς ήταν η μοναδική γυναίκα στην ιστορία του NBA που συμμετείχε στα draft και επιλέχτηκε από την ομάδα των New Orleans Jazz.

Αποτέλεσε σημαντική αθλήτρια με προσφορά στο αμερικάνικο γυναικείο μπάσκετ και τιμήθηκε για αυτό καθώς το όνομα της υπάρχει στο Hall of Fame του αμερικάνικου μπάσκετ. Παρ’ όλα αυτά η ιστορία της παρέμενε σχετικά άγνωστη μέχρι την στιγμή που ένας ντοκιμαντερίστας αποφάσισε να καταγράψει την ζωή της σε αυτή την ταινία. Το Queen of Basketball είναι υποψήφιο για Όσκαρ μικρού ντοκιμαντέρ και αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την βράβευση.

The Long Goodbye

Τον Μάρτιο του 2020 ο ηθοποιός και ράπερ Ριζ Αχμέντ κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο The Long Goodbye, που επικεντρώνει την προσοχή του στην ακροδεξιά, ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική που επικρατεί στην μετά-Brexit κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας. Την ίδια εποχή ο Αχμέντ, που κερδίζει δημοσιότητα χάρη στην οσκαρική υποψηφιότητα του από το Sound of Metal, αποφασίζει να κάνει το Long Goodbye μια μικρού μήκους ταινία.

Η 12λεπτη ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία του Ανίλ Καρία μιλά για το πώς άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή από τη χώρα στην οποία ζουν και γεννήθηκαν συχνά νιώθουν σαν ξένοι στο σπίτι τους και, μερικές φορές, εντελώς εγκαταλελειμμένοι. Όλα αυτά αποδίδονται στην οθόνη με εντυπωσιακό και ακατέργαστο τρόπο, έχοντας στο επίκεντρο μια βρετανική οικογένεια ινδικής καταγωγής η οποία απομακρύνεται από το σπίτι της – μαζί με άλλες οικογένειες στη γειτονιά – από μια ομάδα άγνωστων που υπό την ανοχή της αστυνομίας επιδίδεται σε ακρότητες. Το τέλος δεν αφήνει περιθώρια για φαντασία ή ελπίδα. Το Long Goodbye είναι φαβορί για το Όσκαρ ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και έχει τεράστιο ενδιαφέρον ότι ο Ριζ Αχμέντ και ο Ανίλ Καρία αποφάσισαν να αφήσουν το έργο τους ελεύθερο στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα την θερμή υποδοχή και τεράστια απήχηση του σε ένα ευρύ κοινό.

Λόγω των εξαιρετικά βίαιων σκηνών σας συστήνουμε να απομακρύνετε από την οθόνη όσα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα