Διεθνή

Εκδίωξη της Ρωσίας από τον ΟΗΕ ζητά ο Ζελένσκι

Ο Σολτς θέλει η Γερμανία να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει «κλιμάκωση»

Parallaxi
εκδίωξη-της-ρωσίας-από-τον-οηε-ζητά-ο-ζε-905398
Parallaxi

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε χθες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, κράτους που είναι μόνιμο μέλος του, από τους 14 εταίρους της.

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών». Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.

Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram χθες βράδυ, ο κ. Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος στη Μικολάιφ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν πολυκατοικία υπέστη ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Μικολάιφ (νότια) σήμερα, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ.

Ο ουκρανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν το κτίριο χτυπήθηκε από βόμβα, πύραυλο, οβίδα του πυροβολικού ή όλμο.

Ο Σολτς θέλει η Γερμανία να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει «κλιμάκωση»

Πρέπει «να εξασφαλίζουμε καθημερινά τη μέγιστη δυνατή στήριξη» για την Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «η οποία θα μπορούσε να πλήξει όλον τον κόσμο», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χθες Τρίτη. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

«Τα επόμενα χρόνια, θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την άμυνα», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων «είναι σε καλό δρόμο».

Η σύρραξη στην Ουκρανία οδηγεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στην αμυντική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η Γερμανία επηρεάζεται επίσης, παραδέχτηκε ο καγκελάριος.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι, το φθινόπωρο στην Ινδονησία, ο κ. Σολτς ανέφερε είναι πιθανό εκεί να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του, ο καγκελάριος απάντησε ότι όλοι είπαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μη γίνει η σύνοδος. «Διότι αυτό θα συνέβαινε – και θα ήταν μεγάλο λάθος για τη διεθνή πολιτική», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία ενόψει του χειμώνα και της ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι ασχολείται με το θέμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του, πολύ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υποσχεθεί ότι τα διαμερίσματα στη Γερμανία θα παραμείνουν ζεστά τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε: «Λέω ότι έχουμε κάνει ακριβώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ότι θα λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούμε για πιο δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση όμως δεν θα είναι εύκολη», ενώ με το βλέμμα στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μέτρα όπως η πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου ή κατασκευής αγωγών στις βόρειες γερμανικές ακτές θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα».

Στην ερώτηση αν μπορεί να δώσει πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ που ζήτησε συντομότερα ντους και ρύθμιση του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο κ. Σολτς απάντησε μονολεκτικά «μπα…». Η απάντησή του επικρίθηκε από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Βαυαρία, γερμανοπολωνή δημοσιογράφος της Deutsche Welle ρώτησε τον καγκελάριο: «Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας που ανέλαβε η Γερμανία για την Ουκρανία;», για να απαντήσει εκείνος «θα μπορούσα» και αμέσως μετά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου. Η απάντησή του προκάλεσε επικρίσεις και σχόλια περί αλαζονείας από δημοσιογράφους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα