Διεθνή

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν για τις αμβλώσεις

Έντονες οι αντιδράσεις απο Ομπάμα, Πελόζι - Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Ελάτε εδώ για άμβλωση»

Parallaxi
έκτακτο-διάγγελμα-μπάιντεν-για-τις-αμ-911063
Parallaxi

Όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους Αμερικανούς πολίτες στις 19:30 ώρα Ελλάδας μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ανατρέποντας την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».

Πελόζι: «Εξωφρενική και σπαρακτική» – Θα την κάνει θέμα των ενδιάμεσων εκλογών

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι η «σκληρή απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ανατρέπει την υπόθεση για τις αμβλώσεις, είναι «εξωφρενική και σπαρακτική».

«Σήμερα, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο πέτυχε τον σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να αφαιρέσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για την αναπαραγωγική τους υγεία. Εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερπλειοψηφίας τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Αμερικανίδες έχουν σήμερα λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», ανέφερε η Πελόζι σε δήλωσή της.

Η πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να «κατοχυρώσουν τη Roe v. Wade στο νόμο».

«Οι θεμελιώδεις αποφάσεις μιας γυναίκας για την υγεία της είναι δικές της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της και τα αγαπημένα της πρόσωπα – και όχι για να υπαγορεύονται από ακροδεξιούς πολιτικούς», υπογράμμισε.

«Αυτή η σκληρή απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών είναι στην ψηφοφορία αυτού του Νοεμβρίου», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση από Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι το δικαστήριο, «όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος απέναντι στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Επιστροφή στην εποχή του σκοταδισμού στις ΗΠΑ

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έλαβε μια αδιανόητη απόφαση, απαγορεύοντας στις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ισοπεδώνοντας μια απόφαση του 1973.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέποντας μετά από σχεδόν 50 χρόνια μια ιστορική απόφαση. Αυτή της υπόθεσης – ορόσημο «Roe vs Wade» (Τότε, το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα προστάτευε την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας εφόσον επιλέξει τη διακοπή της κύησης).

Με λίγα λόγια, οι γυναίκες στις ΗΠΑ δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα.

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε Πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Η κάθε Πολιτεία θα μπορεί με βάση αυτή την απόφαση να θεσπίσει τα δικά της μέτρα, σύμφωνα με τη Guardian.

Πάντως, αναμένεται ότι τουλάχιστον 26 Πολιτείες επιβάλλουν περιορισμούς ή και ολική απαγόρευση. Η σκοταδιστική αυτή απόφαση, θα έχει βαθιές, άμεσες και διαρκείς συνέπειες για τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική.

Ο νέος αδιανόητος εν έτει 2022 νόμος, είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών προσπαθειών από τους αντιπάλους των αμβλώσεων και συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Ανώτατο δικαστήριο, όπου υπήρξαν δύο ειδών αντιδράσεις στο άκουσμα της απόφασης:

Από τη μία, η πλήρης απογοήτευση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Από την άλλη, οι πανηγυρισμοί όσων τάσσονται κατά των αμβλώσεων:

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Ελάτε εδώ για άμβλωση»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα