Featured

Ένα τόρσο καταγής

Ένα "πλάσμα" που κείται χαμαί στην ανηφόρα των Σαράντα Εκκλησιών.

Σάκης Σερέφας
ένα-τόρσο-καταγής-707666
Σάκης Σερέφας

Λέξεις- Εικόνες: Σάκης Σερέφας

Ο γλύπτης Κυριάκος Καμπαδάκης (1938-2003) έχει εμμονή με τους αιθέρες και τους ακρωτηριασμούς. Ξεκοιλιάζει ένα κομμάτι μάρμαρο,  ξεψαχνίζει από μέσα του έναν κορμό, ένα τόρσο, του μπήγει φτερά ή κομμένα χέρια  και το αμολά να πετάξει.

Οι Ίκαροι και οι Νίκες του, στημένα σε υπαίθριους χώρους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (όπως μπροστά στο Βαφοπούλειο) συστρέφονται σε θέση απογείωσης. Ένα από αυτά τα πλάσματά του ξεστράτισε και κατέπεσε. Τσουπωτό μαρμάρινο κρέας. Μίνι μενίρ. Μασίφ μονόλιθος. Κείται χαμαί πεταμένο απέναντι από το εργαστήριο που διατηρούσε στην ανηφόρα των Σαράντα Εκκλησιών. Εκλιπαρώ να μη μετακινηθεί. 

Λίγα λόγια για τον Σάκη Σερέφα 

Ο Σάκης Σερέφας είναι ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και μελετητής της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερα από 70 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες.

Γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.

Παράλληλα, εργάζεται στη μέση εκπαίδευση.

Επιπλέον, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός, έχει θητεύσει στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας) και στην Περιφερειακή Διεύθυνση  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  Κεντρικής Μακεδονίας, ως υπεύθυνος του Γραφείου για τη  Φιλαναγνωσία.

Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά, ενώ έχει γράψει 22 θεατρικά έργα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα