Γευση

Ένα τραπέζι στη μνήμη του γέροντα Επιφάνιου

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του σε ένα ονειρικό σκηνικό στους κήπους του Xenia Ouranoupolis.

Parallaxi
ένα-τραπέζι-στη-μνήμη-του-γέροντα-επιφ-913951
Parallaxi

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του, την πρώτη μέρα του Ιούνη, σε ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στην αθωνική θάλασσα που λάτρεψε, στους κήπους του Xenia Ouranoupolis, κάτω από τη σκιά και τον αέρα του Άθωνα, που θα τον σκεπάζουν για πάντα.

Ήταν η εκδήλωση ανάμνησης του γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Άθωνα, κάνοντας γνωστό το Άγιον Όρος στα πέρατα του κόσμου μέσα από τη μαγική του κουτάλα και την αγάπη του στην αγιορείτικη μαγειρική.

Ήταν μια εκδήλωση που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει, παρουσία Ιταλών ιερέων της φραγκισκανικής εκκλησίας της Ασίζης, οι οποίοι ήλθαν από τη Ρώμη για να τιμήσουν το έργο του: 

οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη μετάφραση των βιβλίων μαγειρικής στην ιταλική γλώσσα και τη διοχέτευσή τους στην ιταλική αγορά.

Ο γέροντας δεν πρόλαβε να τους υποδεχθεί τόσο επίσημα. Κι έτσι ανέλαβαν να τους υποδεχθούν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που τόσο στήριξε τη δραστηριότητα του πατέρα Επιφάνιου όσο αυτός ήταν εν ζωή.

ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-1.jpg

Ο Γιάννης Χρυσάφης, στενός του συνεργάτης, προλόγισε τη βραδιά στην ιταλική γλώσσα. Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη συνέχισε στην ελληνική. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν. Μαζί Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τοσκάνης, οι οποίοι ήλθαν από τη Φλωρεντία για να ακολουθήσουν μοναστηριακές διαδρομές εντός και εκτός του Άθωνα. Εκστασιάστηκαν!

Ο guest chef Γιώργος Παλησίδης, ο Pasqualle Lempo και η executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου μαγείρεψαν, παίρνοντας συνταγές από τα μαγειρικά του βιβλία. Θύμισαν ότι ο γέροντας, μέσα από την πραότητα, την απλότητα και τη γαλήνη που κουβαλούσε, επιτέλεσε τεράστιο έργο: όχι μόνο για την προώθηση του Αγίου Όρους, αλλά και για την προώθηση της προαθωνικής χερσονήσου, η οποία υιοθέτησε τον τρόπο αγιορείτικης μαγειρικής, κουλτούρας, συμπεριφοράς.

Στο γέροντα Επιφάνιο το Μυλοποταμινό οφείλεται. Μόνο οφείλεται. Γιατί χωρίς τη γνώση, αλλά μόνο με το ένστικτο, την ευφυία και το ταλέντο απέδειξε πως η αγάπη και μερικές κατσαρόλες αρκούν για να φτάσεις στο θαύμα.

ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-2.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-3.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-4.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-5.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-6.jpg

Δόθηκε υπόσχεση πως κάθε χρόνο θα τιμώνται τα θαύματά του. Μέσα από απλούς, αλλά καθαρούς επικοινωνιακούς λόγους.

Δείτε μερικές ακόμα εικόνες από την εκδήλωση:

ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-9.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-11.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-12.jpg
ekdilosi-anamnisis-toy-gheronta-epifanioy-13.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα