Agenda

«Ένας αρκούδος μια φορά…» στο Τελλόγλειο!

Παραμυθένια πρωινά για μικρούς και μεγάλους με μυρωδιά γιασεμί!

Λίνα Μυλωνάκη
ένας-αρκούδος-μια-φορά-στο-τελλόγλ-544909
Λίνα Μυλωνάκη

Ένα εγκαταλειμμένο λούτρινο αρκουδάκι με γαλάζια κορδέλα. Ένα ταξίδι αναζήτησης για το σπίτι του, που ξεκινά αβέβαια «στο λιγοστό φως του φεγγαριού». Στη διαδρομή του, το αρκουδάκι συναντά κι άλλα παιχνίδια: Ένα ναύτη, έξι πάπιες, μια αλεπού, μια σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Μπροστά του, ένας παραμυθένιος πύργος, με μυρωδιά γιασεμί. Και μια ζεστή ανθρώπινη αγκαλιά. Η Μαρία θα το καλωσορίσει στο Μουσείο Παιχνιδιών και ο μικρός κίτρινος αρκούδος, ανακουφισμένος, θα έχει βρει επιτέλους το σπίτι του.

Τρυφερότητα. Αγάπη. Ζεστασιά. Φαντασία. Τέσσερα απλά συστατικά, συνταιριασμένα στις σωστές δόσεις, αρκούν για να κερδίσουν μια ομάδα από μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας, που μαζί με τους γονείς τους, βολεύονται σε μαλακά μαξιλαράκια στο πάτωμα και ακούν ευλαβικά την αφήγηση του παραμυθιού «Ένας αρκούδος μια φορά». Στο ρόλο της αφηγήτριας η ίδια η συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου, έμπειρη παιδαγωγός, που γοητεύει τα παιδιά και τα προτρέπει να ακολουθήσουν το μικρό αρκούδο και τα υπόλοιπα παιχνίδια για να μάθουν την ιστορία τους.

Το τρυφερό παραμύθι «Ένας αρκούδος μια φορά» της Ελένης Γερουλάνου, είναι ολόκληρο μια ζεστή αγκαλιά. Που κλείνει μέσα της παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, για να συστήσει με το μαγικό κώδικα που μόνο τα παραμύθια διαθέτουν έναν ολόκληρο κόσμο: Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη, που από τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε και στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, με σήμα-κατατεθέν τον κίτρινο μικρό αρκούδο, που παρουσιάζει σε μικρούς και μεγάλους μερικά από τα πιο όμορφα παιχνίδια της συλλογής.

Το «Ένας αρκούδος μια φορά» καταφέρνει ένα θαυμάσιο πάντρεμα πραγματικότητας και φαντασίας, καθώς μέσα από ένα λιτό, λειτουργικό κείμενο και μια υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, συστήνει στα παιδιά μια αληθινή ιστορία. Την ιστορία της συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδη, της γυναίκας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Μουσείου Παιχνιδιών. Όπως εξηγεί η συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου, η Μαρία Αργυριάδη, μαζί με το σύζυγό της Απόστολο, είχαν συλλέξει πάνω από 20.000 παιχνίδια από όλο τον κόσμο, τα οποία χάρισαν στο Μουσείο Μπενάκη με την προοπτική να φτιαχτεί ένα παιδικό μουσείο. Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάστηκε το 2017 σε έναν υπέροχο πύργο στο Παλαιό Φάληρο, στην Αθήνα. Ανάμεσα στα χιλιάδες παιχνίδια, ένα κίτρινο λούτρινο αρκουδάκι, το αγαπημένο παιχνίδι της συλλέκτριας, κέντρισε την περιέργεια της Ελένης Γερουλάνου, που ζήτησε από τη Μαρία Αργυριάδη να της αφηγηθεί την ιστορία του. Κι έτσι γεννήθηκε ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού.

Στα χνάρια του μικρού αρκούδου, που είναι ζωγραφισμένα στο δάπεδο του Τελλογλείου, οι μικροί εξερευνητές ανακαλύπτουν όχι μόνο τη γοητεία της αφήγησης, αλλά και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του παραμυθιού. Οι λέξεις φωτίζουν τη διαδρομή ανάμεσα στην ιστορία και στην πραγματικότητα και οι εικόνες ξεκλειδώνουν τη φαντασία, ώστε το παιχνίδι να μην τελειώσει στο παραμύθι.

Ο κίτρινος αρκούδος συντροφεύει τα παιδιά στο συναρπαστικό πέρασμα από τις σελίδες του βιβλίου στις προθήκες του μουσείου, που γίνεται αβίαστα, με κέφι και προσμονή. Η αφήγηση είναι το έναυσμα για μια σειρά βιωματικών εικαστικών εργαστηρίων, όπου μικροί και μεγάλοι, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί γίνονται μια παρέα, προκειμένου να ξαναφτιάξουν σκηνές από το παραμύθι του μικρού αρκούδου, να παίξουν με τα παιχνίδια, να ξεναγηθούν στο μουσείο και να φύγουν χαρούμενοι και χορτάτοι. Με την αίσθηση της πληρότητας που χαρίζει η συνάντηση με μια όμορφη ιστορία και με την προσμονή του επόμενου παραμυθιού που κρύβει μέσα της.


*Η έκθεση «Ένας αρκούδος μια φορά…από το Μπενάκη στο Τελλόγλειο» φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ως την 1 η Μαρτίου 2020.

Το παραμύθι «Ένας αρκούδος μια φορά» της Ελένης Γερουλάνου, σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή, κυκλοφορεί σε συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των Εκδόσεων Πατάκη.

*Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 2310 99 16 14 (Τρίτη –Παρασκευή 09:00-14.00) Υπευθ. Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελένη Μπουντουρέλη.

Δηλώστε συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα στο education@teloglion.gr (Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων) ή στο info@teloglion.gr (υποδοχή).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα