Από νηπιακή ηλικία στον διατροφολόγο λόγω παχυσαρκίας

Σύμφωνα με μελέτες στα νήπια το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 10% και μέσα στη διετία της πανδημίας αυξήθηκε σε 15%.

Parallaxi
από-νηπιακή-ηλικία-στον-διατροφολόγο-924690
Parallaxi

Από την ηλικία των 5 ετών αρκετά παιδιά επισκέπτονται τα γραφεία των διατροφολόγων, με τους γονείς να ζητούν συμβουλές προκειμένου τα παιδιά τους να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που απέκτησαν λόγω της κακής διατροφής αλλά και της έλλειψης άσκησης, μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας.

«Η παιδική παχυσαρκία υπάρχει και την βλέπω καθημερινά στο γραφείο. Αυξήθηκε πολύ μετά τον κορονοϊό γιατί πολλά παιδιά σταμάτησαν να αθλούνται και να γυμνάζονται. Και έχουν αυξηθεί τα ποσοστά, επίσης, σε νήπια και σε εφήβους», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κατερίνα Μιχαλάκα.

Η κ.Μιχαλάκα ανέφερε πως τα υπέρβαρα παιδιά, γίνονται υπέρβαροι έφηβοι και υπέρβαροι ενήλικες και πως το «κλειδί» για να αντιστραφεί η εικόνα αυτή είναι «η διατροφή, η άσκηση, το νερό και ο σωστός προγραμματισμός στην καθημερινότητα που ξεκινά από το πρωινό γεύμα».

Μάλιστα, ανέφερε πως αρκετοί γονείς της τηλεφωνούν και ρωτούν ακόμη και για τη βρεφική διατροφή, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω, προκειμένου να γνωρίζουν τι θα πρέπει να τρώνε τα μωρά τους και πώς να κρατήσουν σταθερό το βάρος τους.

Ανησυχία και στους παιδιάτρους

«Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε κάποια ενδιαφέροντα και ανησυχητικά πράγματα. Είδαμε να εκτινάσσεται το βάρος των παιδιών προς τα πάνω. Και δεν είναι λίγα αυτά τα παιδιά. Δεν είναι η ιδέα μας, καθώς μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά δείχνουν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε κατά 5%», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο παιδίατρος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής.

Σύμφωνα με τις μελέτες, όπως είπε ο κ.Καρανταγλής στο «Πρακτορείο 104,9Fm», στα νήπια το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 10% και μέσα στη διετία της πανδημίας αυξήθηκε σε 15%. «Αυτή είναι μία μεγάλη αύξηση που είναι καταγεγραμμένη και ισχύει», πρόσθεσε ο παιδίατρος.

«Τα Ελληνόπουλα είναι από πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σε όλη τη γη με υψηλά ποσοστά. Αυτό ευθύνεται γιατί άλλαξαν οι συνήθειες ζωής, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, ενώ οι ‘Ελληνες έχουν τους καλύτερους παππούδες με εξαίρεση ένα κουσούρι: τείνουν να παχύνουν τα εγγόνια τους», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο παιδίατρος, οι γιατροί προβληματίζονται γιατί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα παιδιά θα εμφανιστεί αργότερα στην ηλικία των 30 και 40 ετών όπου θα είναι αυξημένες οι πιθανότητες για διαβήτη, χοληστερίνη, πόνους στη μέση και δυσκολία στην αναπνοή από τα παραπάνω κιλά.

«Είναι κρίμα να έχουμε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά. Είχαμε πολλά πριν την πανδημία και αυξήθηκαν περισσότερο μέσα στο lockdown. Βλέπω στο ιατρείο μου παιδιά να έχουν πάρει 10 κιλά σε ένα χρόνο», συμπλήρωσε ο κ.Καρανταγλής.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ για την παχυσαρκία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες (59%) και ένα στα τρία παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Στην Ελλάδα, όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία (και στα δύο φύλα στις ηλικίες έως πέντε ετών), το ποσοστό εκτιμήθηκε για το 2020 στο 13,9%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,9%). Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μετά την Ουκρανία (17%) και την Αλβανία (14,6%).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα