Top

Αποκάλυψη Γιατρών Αχαΐας: Ο ΕΟΔΥ μας απέτρεπε να χειριστούμε το περιστατικό ως ύποπτο για κοροναϊό

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.

Parallaxi
αποκάλυψη-γιατρών-αχαΐας-ο-εοδυ-μας-απ-298690
Parallaxi

Μια κρίσιμη αποκάλυψη έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας Δημήτρης Ζιαζιάς. Όπως φανέρωσε σε ραδιοφωνική σύνεντευξη, ο ΕΟΔΥ δεν θεωρούσε ότι υπήρχε ένδειξη ώστε να σταλεί δείγμα του 66χρονου, ο οποίος στη συνέχεια διαγνώστηκε με κοροναϊό, προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ, καθώς οι χώρες στις οποίες ταξίδεψε, δηλαδή το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεν θεωρούνταν στα επικίνδυνα μέρη να κολλήσει κάποιος τον ιό.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ζιαζιάς αποκλειστικά στην εκπομπή «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» στο Ράδιο Γάμμα, το δείγμα από τον 66χρονο ασθενή στάλθηκε τελικά για εξέταση μετά από την επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΙΝΑ, από την πρώτη στιγμή οι γιατροί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και το ίδιο έπραξαν και οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όμως πήραν αρνητική απάντηση στο να σταλεί δείγμα προς εξέταση.

Ο κ. Ζιαζιάς, ο οποίος βρίσκεται και ο ίδιος σε κατ’ οίκον καραντίνα, καθώς ήταν στην ομάδα της Παθολογικής Κλινικής που περιέθαλψε τον 66χρονο, σημείωσε πως το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πολύ μεγάλο, κάτι που επιβεβαιώθηκε καθώς στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα 21 νέα κρούσματα.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, καθώς ήδη το 1/5 της Παθολογικής Κλινικής έχει βγει «εκτός» και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που αναμένονται στην περιοχή, ήδη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, η Οφθαλμολογική Κλινική έχει τεθεί σε καραντίνα, προκειμένου να χρησιμοποιούν οι θάλαμοί της για τη νοσηλεία τυχόν κρουσμάτων ασθενών με κοροναϊό (Πηγή: patrastimes.gr)

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας στη συνέχεια εξέδωσε την εξής επίσημη ανακοίνωση:

ΑΜΕΣΗ και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός όλων των δημόσιων μονάδων υγείας της Δυτ.Ελλάδας για την πραγματική θωράκιση από τον κορονοϊό

Το ένατο και δέκατο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και τα πρώτα στη Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα, έφεραν ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του ήδη επιβαρυμένου Δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας. Δυστυχώς, μέσα σε λίγες ώρες αποδείχθηκε, ότι όχι μόνο θωρακισμένο δεν είναι, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας, αλλά αρκεί ένα κρούσμα για να παραλύσει το ίδιο το νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου.

Περίπου δεκαπέντε εργαζόμενοι, γιατροί (σχεδόν το ένα πέμπτο του δυναμικού της παθολογικής κλινικής), νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, έχουν τεθεί σε καραντίνα κατ’ οίκον. Η Οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου επιτάχθηκε για τις ανάγκες νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων, ενώ η αυριανή γενική εφημερία, πιθανά και του Σαββάτου, αναστέλλονται και αναλαμβάνει ο Άγιος Ανδρέας, που ήδη λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις και κάτω από το όριο ασφαλείας.

Καταρχάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί των επειγόντων και της παθολογίας, τόσο της Αμαλιάδας όσο και του Ρίου, από την πρώτη στιγμή έθεσαν την υποψία πιθανής νόσησης από κορονοϊό για τον συγκεκριμένο ασθενή, παρότι δεν επέστρεψε από χώρα χαρακτηρισμένη ως ύποπτη και παρότι ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη. Η αρχική καταγεγγραμμένη επίσημη απάντηση του ΕΟΔΥ ήταν Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν επανεξετάστε το. Χάρη στην επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών τελικά εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγμα προς εξέταση, το οποίο βγήκε θετικό. Η ενοχοποίησή τους ως υπευθύνων για τη μη έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση του ασθενούς σε κατάλληλο θάλαμο, για την έκθεση των υπόλοιπων ασθενών, συνοδών και προσωπικού είναι επικίνδυνη, ανυπόστατη και κατευθυνόμενη από μερίδα των ΜΜΕ και «ανώνυμων πηγών» που αποσιωπούν την κεντρική πολιτική και υγειονομική ευθύνη του Υπ.Υγείας και του ΕΟΔΥ ως διαμορφωτών των κατευθυντήριων οδηγιών και χειρισμού των ασθενών αυτών.

Η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή μας φαίνεται να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.  Η Ε.Ι.Ν.Α και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε έχουν επισημάνει νωρίτερα από όλους τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν από το Υπ.Υγείας και την ΥΠΕ, ώστε η χώρα και η περιοχή να θωρακιστούν στην πράξη και όχι στα λόγια.

Υπάρχει άμεση ανάγκη ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του Δημόσιου  Συστήματος Υγείας της Δυτικής Ελλάδας σε όλες τις βαθμίδες.

  • Άμεση και επαρκής ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Δυτ.Ελλάδας  με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό
  • Κατεπείγουσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των 140 και πλέον κενών  οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία του Νομού Αχαϊας, ειδικά σε ΜΕΘ και ΤΕΠ
  • Άμεσο άνοιγμα των 6 πρόσθετων κλινών ΜΕΘ στο Ρίο και στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό
  • Ενίσχυση του νοσοκομείου αναφοράς Ρίου με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Ενίσχυση της λειτουργίας όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων
  • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας
  • Έκτακτη κατεπείγουσα κρατική χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας για να ανταπεξέλθει στην επιδημία
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα