DEF22: Πρακτικές, στόχοι και τα επόμενα βήματα προς βιώσιμες επενδύσεις
Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου
Στην υιοθέτηση νέων πρακτικών των εταιρειών με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη με κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ήτοι δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία πλέον αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση για τις επενδύσεις σε ένα βιώσιμο μέλλον, στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Για μια μεγάλη ευκαιρία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος, Global Co-Head, Sustainability & Corporate Transitions της Citi, Keith Tuffley, σημειώνοντας ότι όμιλος της Citi κάνει πολλά.
«Δημιουργούμε πρότυπα στον τομέα της ναυτιλίας με στόχο τη συνεργασία με άλλες τράπεζες. Στοχεύουμε σε μια σειρά συνεργασιών, εκπονώντας το σχέδιο Net Zero. Θέλουμε ωστόσο οι πρωτοβουλίες να ενσωματωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το G Fund είναι μια παγκόσμια συνεργασία με εμπλεκόμενους που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα» ανέφερε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.
Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των στόχων και των επενδύσεων, επισημαίνοντας: «Μόνο το 5% συγκεκριμένης ομάδας εταιρειών έχει κεφάλαιο που να ευθυγραμμίζεται με αυτούς τους στόχους. Πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ενώ παρατήρησε: «Υπήρξαν εντυπωσιακές αντιδράσεις από πολλές κυβερνήσεις. Υπήρξαν περισσότερες δεσμεύσεις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για τη μείωση εκπομπών άνθρακα. Υπάρχει επιτάχυνση στη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές. Κάποιες χώρες θα δυσκολευτούν πολύ να προχωρήσουν βασιζόμενες στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα στήριξης και συμβουλευτικής επιχειρήσεων προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών. «Οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ πιο “ακτιβιστές”» είπε σχετικά.
Η Αντιπρόεδρος, Corporate Sustainability της Mastercard Jennifer Merli, Jennifer Merli, μίλησε για πρακτικές που όπως είπε «είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους».
«Επενδύουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε ευκαιρίες που έχουν εκθετικό αποτέλεσμα. Δουλεύουμε με 20.000 τράπεζες και βγαίνουμε από την επιδημική κρίση αλλά όχι την ενεργειακή. Έχουμε ξεκινήσει κι ένα καινούργιο πρόγραμμα βιωσιμότητας με τους εταίρους μας. Προσπαθούμε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα» είπε, μεταξύ άλλων.
Η ίδια αναφέρθηκε στην έναρξη του προγράμματος Priceless Planet Coalition το 2020, κάτι που, όπως είπε, την κάνει πιο αισιόδοξη όσον αφορά στους ενεργειακούς παγκόσμιους στόχους για τη μείωση εκπομπής άνθρακα. «Το ξεκινήσαμε και τότε βρισκόμασταν στις αρχές της πανδημίας. Πλεον έχουμε 100 εταίρους που έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για το κλίμα. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά με το b2b» πρόσθεσε σχετικά.
Από την πλευρά του, ο Global Leader of Strategy, Global ESG Leader της PwC, Peter Gassmann, μίλησε για τεράστιες ευκαιρίες της Οικονομίας, ώστε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της με βάση το ESG (Περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση).
«Είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις. Όμως πρέπει να υπάρχουν κοινά πρότυπα, συγκεκριμένα δεδομένα για να γίνει αυτό. Υπάρχει ένα χάος κανονισμών, οπότε ξεκινώντας έχουμε το σύστημα αξιολόγησης και κάποια συγκεκριμένα πρότυπα που πρέπει να επαναξιολογηθούν. Επενδυτές και πελάτες βρίσκονται σε σύγχυση με όλα αυτά. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε: «Τα δεδομένα είναι το μεγάλο ζήτημα. Για να είμαστε σίγουροι ότι χρηματοδοτούμε αναπτυσσόμενες χώρες, η εταιρεία μας έκανε μελέτη που αφορά στις διασυνοριακές κεφαλαιακές αγορές».
Η ειδική σε θέματα βιωσιμότητας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και συντονίστρια της συζήτησης, Cheryl Novak, παρατήρησε ότι οι εταιρείες εστιάζουν πλέον στις λύσεις από κοινού με τη μετάβαση. «Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που να βασίζονται στο ESG» είπε, ενώ ανακεφαλαιώνοντας σημείωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία, αφού από τη συζήτηση αποτυπώθηκε πως είναι μεν επιτεύξιμοι οι στόχοι, αν και πρέπει να επιταχυνθούν οι απαραίτητες ενέργειες.