Γερμανία-Ενεργειακή κρίση: Σενάρια ακόμα και για capital controls

Οι Γερμανοί εδώ και μήνες στήνουν το έκτακτο σχέδιο για πιθανό ενεργειακό μπλακ άουτ

Parallaxi
γερμανία-ενεργειακή-κρίση-σενάρια-ακ-935373
Parallaxi

Εντείνονται οι φόβοι για μπλακ άουτ στη Γερμανία και ήδη στήνεται το έκτακτο σχέδιο για να συνεχίζει να «τρέχει» η οικονομία. Το σενάριο των capital controls.

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται εδώ και μήνες για τον χειμώνα και στήνουν το έκτακτο σχέδιο για πιθανό ενεργειακό μπλακ άουτ, στο σενάριο που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Γερμανία δεν έχει αποκλείσει τις διακοπές ρεύματος, ενώ η Bundesbank έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης, με τα capital controls να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, και παράλληλα έχει στη «φαρέτρα» πιθανά όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εστιάζουν επίσης στη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για τις μεταφορές μετρητών. Στις συζητήσεις, που έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, παρότι οι γερμανικές αρχές, δημοσίως, υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πώς προετοιμάζονται για τέτοια ακραία μέτρα, που θα προκληθούν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς. Και αυτό διότι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται σε μετρητά στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank.

Όμως ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και απαιτεί διαχείριση. Σε αυτό το σενάριο, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού αναλήψεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα