Λονδίνο: Κατηγορούνται για ρατσιστική και σεξιστική συμπεριφορά οι πυροσβέστες της πόλης
Σοκαριστική έκθεση για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που βίωναν επί χρόνια οι γυναίκες, οι μειονότητες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ της υπηρεσίας.
Ρατσιστικές και μισογυνιστικές συμπεριφορές, σεξουαλική παρενόχληση: η Πυροσβεστική του Λονδίνου κατηγορείται, από μια ανεξάρτητη έρευνα, για ένα “τοξικό” περιβάλλον που επέτρεπε τις καταχρήσεις και τον εκφοβισμό, με την ηγεσία της να δηλώνει ότι στο εξής θα επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα.
Η Πυροσβεστική του Λονδίνου (LFB) ζήτησε πέρσι τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, μετά την αυτοκτονία ενός 21χρονου πυροσβέστη ο οποίος υποστήριζε ότι οι συνάελφοί του τον παρενοχλούσαν επειδή καταγόταν από την Καραϊβική.
Η Πυροσβεστική του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία, με 5.000 μέλη. Οι γυναίκες είναι περίπου 500 και οι πυροσβέστες που προέρχονται από μειονότητες είναι λιγότεροι από 500.
Αφού συνέλεξαν περισσότερες από 2.000 μαρτυρίες από πρώην και νυν μέλη του σώματος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επικρατούσε «θεσμικός μισογυνισμός και ρατσισμός», όπως ανέφερε στο Twitter ο Ναζίρ Αφζάλ, πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποία θα δοθούν προσεχώς στη δημοσιότητα.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για παράδειγμα την περίπτωση ενός μουσουλμάνου πυροσβέστη, στις τσέπες του οποίου ορισμένοι συνάδελφοί του έβαζαν μπέικον και λουκάνικα.
Άλλοι ούρησαν στο κράνος μιας γυναίκας ενώ άνδρες πυροσβέστες κορόιδευαν μια γυναίκα συνάδελφό τους για το βάρος της, μιμούμενοι τον θόρυβο που κάνει ένα φορτηγό.
Ένας μαύρος πυροσβέστης βρήκε έναν βρόχο στο ερμάριό του.
«Η έκθεση περιέχει περιγραφές σοκαριστικής συμπεριφοράς και οδυνηρών εμπειριών που βίωναν» επί χρόνια οι πυροσβέστες, κυρίως οι γυναίκες, οι μειονότητες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ανέφερε η LFB στην ανακοίνωσή της.
«Οι διακρίσεις, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση εδώ και η Πυροσβεστική, αρχής γενομένης από σήμερα, θα καταστήσει σαφές ποιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και ποιες θα έχουν συνέπειες», ανέφερε ο επικεφαλής της, ο Άντι Ρόου, ο οποίος θέλει «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πυροσβεστών και με τις κοινότητες τις οποίες υπηρετούμε».
Ακολουθώντας τις συστάσεις της ερευνητικής επιτροπής, ο Ρόου σκοπεύει να εφαρμόσει μια πολιτική “μηδενικής ανοχής” επιβάλλοντας κυρώσεις. Οι πυροσβέστες θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να φορούν κάμερες επάνω τους όταν έρχονται σε επαφή με το κοινό ενώ θα κάνουν και μαθήματα ευαισθητοποίησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ